Multipl myelomlu hastalarda otolog kök hücre nakli sonrası erken dönemde PET ve minimal kalıntı hastalık (MKH) değerlendirmesi prognozla ilişkili midir?
Is PET and minimal residual disease (MRD) assessment in the early period after autologous stem cell transplantation in patients with multiple myeloma related to prognosis?
- Tez No: 1007639
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE NUR ÖZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl myelom, Otolog kök hücre nakli, PET, minimal kalıntı hastalık, prognoz, Multiple myeloma, Autologous stem cell transplantation, PET, Minimal residual disease, Prognosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Multipl myelom (MM), kemik iliğinde klonal plazma hücre çoğalması ile ortaya çıkan hematolojik bir malignitedir. Otolog kök hücre nakli (OKHN), uygun hastalarda standart tedavi yaklaşımı olmakla birlikte, nakil sonrası erken dönemde kalıntı hastalığın saptanması ve hastalığın prognozunun öngörülmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Bu çalışmada, OKHN sonrası erken dönemde yapılan pozitron emisyon tomografisi (PET) değerlendirmesinin ve kemik iliği minimal kalıntı hastalık (MKH) bulgularının prognoz üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu geriye dönük çalışmaya, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2015-2025 yılları arasında MM tanısı ile OKHN uygulanan ardışık 107 hasta dahil edildi. OKHN sonrası 2. ayda PET ve çok parametreli akım sitometrisi ile değerlendirilen kemik iliği MKH sonuçları sağ kalım analizleri ile test edildi. OKHN sonrası erken dönemde PET negatif hastalarda ilerlemesiz sağkalımın (İSK) anlamlı olarak daha uzun olduğu saptandı. Benzer şekilde OKHN sonrası 2. ay MKH negatif hastalarda İSK'nin anlamlı olarak daha uzun olduğu bulundu. Ayrıca OKHN sonrası SUVmax değerinin İSK üzerinde bağımsız prognostik değer taşıdığı, OKHN sonrası erken dönemde PET değerlendirmesinin erken ve geç dönem fonksiyonel yüksek riski belirlemede önemli bir parametre olduğu gösterildi. OKHN sonrası 2. ay yanıt değerlendirmesinde, çok iyi kısmi yanıt (ÇİKY) ve üzeri yanıt elde edilen hastalarda, PET ve MKH'nin birlikte negatif olduğu derin yanıt durumunun sağkalım sonuçlarını olumlu yönde etkilediği saptandı. OKHN sonrası erken dönemde PET ve kemik iliği MKH'nin birlikte değerlendirilmesi ile yapılan değerlendirmeler MM hastalarında önemli prognostik bilgi sağlamaktadır. Çalışmamızın sonuçları, OKHN sonrası standart IMWG ölçütlerine göre iyi yanıt sağlanan hastalarda Kİ MRD ve PET ile bütüncül yaklaşımın, derin yanıtı göstermede ve hem erken hem de uzun dönem fonksiyonel yanıta işaret etmekte olduğunu göstermektedir. Henüz standart yaklaşımlar arasında olmasa da OKHN sonrası erken derin yanıt kavramının, nakil sonrası hasta yönetimine ve idame tedavi seçimine yön verebileceği, böylece bireyselleştirilmiş en uygun tedavi yoğunluğu ve süresi için algoritmalarda yer alabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Multiple myeloma (MM) is a hematological malignancy characterized by clonal plasma cell proliferation in the bone marrow. While autologous stem cell transplantation (ASCT) is the standard treatment approach in suitable patients, the detection of residual disease in the early post-transplant period and the prediction of disease prognosis are clinically important. This study aimed to investigate the effect of positron emission tomography (PET) evaluation and bone marrow minimal residual disease (BM MRD) findings in the early period after ASCT on prognosis. This retrospective study included 107 consecutive patients diagnosed with MM and treated with ASCT at Gazi University Faculty of Medicine between 2015 and 2025. Bone marrow MRD results assessed by PET and multiparametric flow cytometry at 2 months after HSCT were tested with survival analyses. It was found that progression-free survival (PFS) was significantly longer in PET-negative patients in the early period after ASCT. Similarly, it was found that PFS was significantly longer in patients who were MRD-negative at the second month after ASCT. Furthermore, it was demonstrated that the SUVmax value after ASCT had independent prognostic value for PFS, and that PET evaluation in the early period after ASCT was an important parameter for determining early and late functional high risk. In the 2-month response evaluation after ASCT, it was found that a deep response with both PET and BM MRD being negative, positively affected survival outcomes in patients who achieved a very good partial response (VGPR) or higher. The combined evaluation of PET and bone marrow MRD in the early post-ASCT period provides important prognostic information in multiple myeloma patients. The results of our study show that a comprehensive approach using bone marrow MRD and PET in patients who achieved a good response according to standard IMWG criteria after ASCT indicates deep response and points to both early and long-term functional response. Although not yet part of standard approaches, the concept of early deep response after ASCT may guide post-transplant patient management and maintenance therapy selection, thus potentially being incorporated into algorithms for determining the most appropriate individualized treatment intensity and duration.