Akut poststreptokoksik glomerülonefrit tanılı hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of patients diagnosed with acutepoststreptococcal glomerulonephritis
- Tez No: 1007713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA DİDEM KURT ŞÜKÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glomerülonefrit, Streptokok Enfeksiyonları, Akut Nefritik Sendrom, Akut Böbrek Hasarı, Çocukluk Çağı, Glomerulonephritis, Streptococcal Infections, Acute Nephritic Syndrome, Acute Kidney Injury, Childhood
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
Özet
Yıldırım C. Akut poststreptokoksik glomerülonefrit tanılı hastaların retrospektif olarak incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara 2026. Akut poststreptokoksik glomerülonefrit (APSGN), çocukluk döneminde en sık karşılaşılan akut glomerülonefrit (GN) nedenidir. Asemptomatik hastalıktan hızlı ilerleyici GN'e uzanan değişken bir klinik ile prezente olabilir. Bu çalışma, Ocak 2015 ile Aralık 2025 tarihleri arasında APSGN tanısı almış, en az 6 aylık izlem verisi bulunan, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda takipli hastaların klinikopatolojik özelliklerinin ve prognoza etki edebilecek faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Hastane dosyalarından demografik özellikler, başlangıç, birinci ay ve son başvuru klinik, laboratuvar ve patoloji bulgular kaydedilmiştir. Çalışmaya dâhil edilen 39 APSGN hastasının %66,7'si erkektir ve ortanca tanı yaşı 8,1'tir. Başvuruda en sık görülen klinik bulgular makroskopik hematüri ve ödem olarak kaydedilmiştir. Vakaların %97,4'ünde geçirilmiş streptokok enfeksiyonu kanıtı ve geçici serum kompleman 3 (C3) düşüklüğü saptanmıştır. On bir hastaya böbrek biyopsisi yapılmıştır, hepsinde APSGN saptanmıştır. Yirmi üç hasta yatırılarak izlenmiştir, en sık yatış endikasyonu akut böbrek hasarı (ABH)'dır. Tüm hastalara yatak istirahati ve sıvı kısıtlaması önerilmiş, 9 hastanın steroid ihtiyacı olmuştur. Hiçbir hastada böbrek yerine koyma tedavisi uygulanmamıştır. Hastalar ortanca 9 ay (ÇAA:6 - 36) izlenmiştir. Son vizitte glomerüler filtrasyon hızı (GFH) <90 ml/dk/1.73 m2 olan hasta yoktur, hiçbir hastada proteinüri saptanmamıştır. Serum albumin düzeyi ile yatış süresi arasında negatif korelasyon saptanmıştır (p = 0,007). Başvuru anında anemisi olan hastaların son izlemde sistolik (p=0,037) ve diastolik (p=0,020) kan basıncı, tahmini GFH (p=0,031) ve serum kreatinin (p=0,042) değerlerindeki düzelme anemisi olmayanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; APSGN, ciddi morbiditelere yol açabilmesine rağmen, uygun yönetim ile böbrek fonksiyonlarının tamamen geri kazanılabileceği bir glomerüler hastalıktır. Hastalığı tanımak geri dönüşsüz komplikasyonların önüne geçebilmek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Yildirim C. Retrospective evaluation of patients diagnosed with Acute Poststreptococcal Glomerulonephritis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara 2026. Acute poststreptococcal glomerulonephritis (APSGN), the most common childhood acute glomerulonephritis, presents a highly variable clinical spectrum. This study evaluated the clinicopathological characteristics and prognostic factors of 39 APSGN patients (followed ≥6 months, 2015-2025) at Hacettepe University Pediatric Nephrology Department. Demographic, clinical, and laboratory data from initial to final visits were evaluated retrospectively. Patients were predominantly male (66.7%) with a median age of 8.1 years. Most presented with macroscopic hematuria and edema. Prior streptococcal infection and transiently low complement 3 (C3) levels were present in almost all cases. Eleven patients underwent renal biopsy, 23 were hospitalized. All patients received bed rest and fluid restrictions and 9 required steroids. No patient required renal replacement therapy. Over a median 9-month follow-up, all patients achieved an eGFR >90 ml/min/1.73 m2 and complete resolution of proteinuria. Evaluating prognostic factors, a negative correlation existed between admission albumin levels and hospitalization length (p=0.007). Moreover, treatment-induced improvements in systolic (p=0.037) and diastolic (p=0.020) blood pressures, eGFR (p=0.031), and serum creatinine (p=0.042) were significantly greater in patients presenting with anemia compared to those without anemia. In conclusion, despite causing severe acute morbidities requiring hospitalization, APSGN is a reversible disease with an excellent long-term prognosis under appropriate conservative management. Early recognition is crucial to prevent irreversible complications.