Gebelerin inkontinans farkındalık ve tutumları ile tuvalet (boşaltım) davranışları arasındaki ilişki
The relationship between pregnant women's awareness and attitudes towards incontinence and their toilet (elimination) behaviors
  1. Tez No: 1007727
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER ER GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Üriner İnkontinans, Kadın Sağlığı, Pregnancy, Urinary Incontinence, Women's Health
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerin inkontinans farkındalık ve tutumlarını ve tuvalet (boşaltım) davranışlarını, ölçek puan ortalamalarını etkileyen faktörleri saptamak ve gebelerin inkontinans farkındalık ve tutumları ile tuvalet davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı korelasyonel olarak gerçekleştirilen araştırma, İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunan Ege Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi, Gebe Polikliniği'ne başvuran 18 yaş üstü gebeler ile yürütülmüştür. Veriler, 366 gebe ile yüz yüze görüşme tekniği ile Gebe Tanıtım Formu, İnkontinans Farkındalık Ölçeği ve Tuvalet Davranışları- Kadınların Boşaltım Davranışları Ölçeği (TD-KBDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 programında, standart sapma, ortalama, yüzdelik sayılar ve minimum ve maksimum de¬ğerler ile analiz edilmiştir. Karşılaştırmalı veriler için Student t Testi, Pearson Korelasyon ve One Way Anova analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil olan gebelerin gebelik haftası ortalaması 25,78±7,89'dir. Gebelerin Sağlık Sorunu Olarak Kabulünü Engelleyen Faktörler puan ortalaması 15,69±6,35, Sağlık Motivasyonu ortalama puan 22,21±3,69, Üriner İnkontinansla Baş Etme puan ortalaması 18,43±6,24, Kısıtlama alt boyutunda ortalama 6,81±3,31, İdrar Kaçırma Korkusu alt boyutunda ise 14,33±4,29 puan elde edilmiştir. İşeme davranışlarına yönelik alt boyutları ise, İşeme için Tercih Edilen Yer puan ortalaması 17,05±2,50, Erken İşeme ortalaması 11,43±4,71, İşemeyi Geciktirme ortalaması 11,64±3,50, İşemede Zorlanma ortalaması 8,44±4,32, İşeme için pozisyon tercihi alt boyutunda ise 6,70±1,89 olduğu görülmektedir. Ölçeklerin toplam düzeyini yansıtan Tuvalet Davranışı Toplam Düzeyi ortalaması 55,26±9,10 olarak bulunmuştur. Yaş, eğitim, meslek, evlilik süresi, eş mesleği, gelir durumu, gebelik ve doğum sayısı, çocuk sayısı, eşin gebeliğe karşı tutumu, iç çamaşır değiştirme sıklığı, tuvalet öncesi el yıkama durumu, tahretlenme şekli, cinsel ilişki sonrası genital bölgeyi yıkama, gebelik öncesi idrar yolu enfeksiyonu geçirme değişkenleri her iki ölçeğin ölçek puan ortalamasını etkilemekte; tuvalet (boşaltım) davranışlarını gebelik ile ilgili eğitim alma durumu anlamlı fark oluşturmaktadır. Bilgi ve farkındalık düzeyi yüksek olan gebelerin, inkontinans semptomlarını kontrol etmek amacıyla tuvalet davranışlarında değişiklik olduğu görülmektedir. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırma gebelik döneminde üriner inkontinans farkındalık ve tutumlarının orta, tuvalet (boşaltım) davranışlarının orta-yüksek düzeyde seyrettiğini ortaya koymaktadır. Gebelik dönemindeki kadınların üriner inkontinans farkındalık ve tutumları ve tuvalet davranışları göz ardı edilmemelidir. Özellikli dönem olan gebelik döneminde üriner inkontinans görülme riski arttığından dolayı gebelerin bu konuda bilgilendirilmeli ve farkındalıkları arttırılmalıdır. Tuvalet alışkanlıkları incelenip sağlıksız davranışlara yönelik gebeler bilgilendirilmelidir. Olası üriner inkontinans görülmesine karşı erken müdahale gebelerin sağlığı için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was planned to determine the factors affecting pregnant women's awareness and attitudes towards incontinence and their toilet (elimination) behaviors, as well as their mean scale scores, and to identify the relationship between pregnant women's awareness and attitudes towards incontinence and their toilet behaviors. Materials and Methods: This descriptive correlational study was conducted with pregnant women over 18 years of age who applied to the Obstetrics and Gynecology Department, Antenatal Clinic of Ege University Hospital in Bornova district of Izmir. Data were collected from 366 pregnant women using face-to-face interviews with the Antenatal Information Form, Incontinence Awareness Scale, and Toilet Behaviors-Female Elimination Behaviors Scale (TBB-EBBS). Research data were analyzed using SPSS 25.0 program with mean, standard deviation, minimum and maximum values, and percentages. Student t-test, Pearson Correlation and One Way ANOVA analysis were used for comparative data. Findings: The average gestational age of the pregnant women included in the study was 25.78±7.89 weeks. The mean scores for Factors Preventing the Acceptance of Urinary Incontinence as a Health Problem were 15.69±6.35, Health Motivation 22.21±3.69, Coping with Urinary Incontinence 18.43±6.24, Restriction 6.81±3.31, and Fear of Urinary Incontinence 14.33±4.29. The sub-dimensions related to urination behaviors showed the following mean scores: Preferred Place for Urination 17.05±2.50, Premature Urination 11.43±4.71, Delaying Urination 11.64±3.50, Difficulty Urinating 8.44±4.32, and Preferred Position for Urination 6.70±1.89. The mean Total Level of Toilet Behavior, reflecting the overall level of the scales, was found to be 55.26±9.10. Age, education, occupation, duration of marriage, spouse's occupation, income level, number of pregnancies and births, number of children, spouse's attitude towards pregnancy, frequency of underwear changes, hand washing before using the toilet, method of ablution, washing the genital area after sexual intercourse, and having had a urinary tract infection before pregnancy were variables that affected the mean scores of both scales; however, receiving education about pregnancy made a significant difference in toilet (elimination) behaviors. Pregnant women with a high level of knowledge and awareness have been observed to change their toilet habits in order to control incontinence symptoms. Conclusion and Recommendations: This research reveals that awareness and attitudes regarding urinary incontinence during pregnancy are moderate, while toileting (elimination) behaviors are at a moderate-to-high level. Awareness and attitudes regarding urinary incontinence, as well as toileting behaviors, should not be ignored in pregnant women. Since the risk of urinary incontinence increases during pregnancy, a specific period, pregnant women should be informed and their awareness increased. Toileting habits should be examined, and pregnant women should be educated about unhealthy behaviors. Early intervention against possible urinary incontinence is crucial for the health of pregnant women.