Teori ve uygulama arasında islami sukuk yatırımı
صكوك الاستثمار الإسلامية بين النظرية والتطبيق
  1. Tez No: 1007746
  2. Yazar: MUHAMMED İBRAHİM KATTANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED HARB
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Sosyal Hizmet, Din, Economics, Social Work, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptif denetim, Araştırma-geliştirme, Banka pazarlaması, Finansal yatırım, Hizmet garantisi, Proje finansmanı, Sözleşmeye dayalı tasarruflar, İşletme taahhütnameleri, Adaptive control, Research-development, Bank marketing, Financial investment, Service guarantee, Project financing, Contractual savings, Business written contracts
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
En önemli finans mühendisliği ürünlerinden biri olarak tahvillere uluslararası ilgi ışığında, İslami finansal sukuk tasarlandı; kendilerini diğer tefecilik tahvillerinden ayıran bir yapıları vardı ve çeşitli projeleri finanse ettikleri için kuruldukları projeye göre de çeşitlilik gösteriyorlardı. Bu, meşruiyetlerini, rollerini ve uygulama sırasında olası şeri sorunları araştırmayı gerekli kılmıştır. Dolayısıyla şu soruda temsil edilebilecek bu araştırmanın amacı: İslami kurumlardaki yatırım tahvilleri İslam Şeriatının hükümlerine ne ölçüde uymaktadır? Bu araştırmanın önemi, sukuk ihracı, dolaşımı ve amortismanına ilişkin şeriat kararlarını nasıl vurguladığı; bankalarda ve İslami kuruluşlarda sukukun teminat altına alınma yolları netleştirilerek, her biri için verilen şeriat hükümleri bu araştırmaya dahil edilmiştir. Sukukun kalkınma ve finansmantaki rolü ve devlet projelerinin finansmanında, büyük ve küçük projelerin desteklenmesinde ve havalimanlarının inşası ve geliştirilmesindeki rolü; vakıf mülklerinin yeniden inşası, hizmet projelerinin finansmanı, işsizliğin ve atıl fonların ortadan kaldırılmasındaki rollerinin yanı sıra devletin genel bütçesinin finansmanındaki rolleri de açıklığa kavuşturulmuştur. Bu araştırma, doğrulama süreçlerinde yer alan hukuki sorunları netleştirmeyi ve çağdaş hukukçuların hükmünü ve bu konudaki anlaşmazlıklarını ayıklamayı amaçlamasıyla ayırt edilir. Örnek olarak, aina satışı ve kira sukukunun iafsı, sukukun her türlü şekliyle itibari değerinden geri kazanılmasının garantisi; kar garantisi, bazı sukuk türlerinde sözleşmenin yanlışlığı ve periyodik dağıtım miktarlarının faiz oranı göstergelerine bağlanmasına değinilmiştir. Fiili kârın beklenenden az olması ve ihraç yönetimi için teşvikin gerekli olduğu durumlarda sukuk yöneticisine sukuk sahiplerinin borç vermenin yanı sıra; acentenin veya yüklenicinin varlıkların kaybının sonuçlarına ilişkin garantiye sahip olduğu durumlarda; ihraççının spekülasyon sukuk ve diğerlerinin sermayesinden sıfır faizli kredi şeklinde borç alması gibi konular, İslami sukukun karşılaştığı zorluklar ve engeller tartışıldı. Bu çalışma, yürürlükte olan İslami sukukun şu anda teori ile pratik arasında, çağdaş hukukçular arasında kabul ile yasak arasında hukuki sorunlardan muzdarip olduğu; sukuku kabul görenleri ile yasaklayanlar arasında, her iki grup için de konuların çoğunda ayrıntılı kanıtları tartıştık,, ancak yasaklayanların kanıtları birçok konuda daha güçlü olarak tespit edildi. Bunun arkasındaki sebep, uygulama üzerine Şeriat olarak değerlendirilen hedeflerin hesaba katılmamasıydı; Bunun sebebi de sukukun faizli bir ekonomik ortamda ortaya çıkmasıdır ki bu, kârın faiz endeksi tarafından askıya alınması ve ihraççının sukuku itibari değerden geri kazanması garanti altına alındığında ortaya çıkar. Araştırmacı, en önemlileri şunlar olmak üzere bir dizi öneri önermiştir: İçtihat görüşlerini birleştirmek ve sukukun çıkarılmasını, dolaşımını ve amortismanını yöneten eksiksiz bir yasal standart belirlemek. Ayrıca, sukuk bültenlerinde bazı değişiklikler yapmak, şeriatla ilgili çelişkileri ortadan kaldırmak ve bu yayınları Şeriata sınırlarıyla daha uyumlu hale getirecek şekilde geliştirmek, araştırmacıların sukukun maruz kaldığı sorunlara güçlü şeriat çözümleri bulmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In light of the international interest in sukuk as one of the most important financial engineering products, Islamic financial instruments were devised, and they had a structure of their own that distinguishes them from other usurious sukuk, and they also varied according to the project for which they were established, as they finance various projects, which made it necessary to research their legitimacy, their roles, and possible legal problems upon implementation. Hence the goal of this research, which can be represented in the following question: To what extent do investment instruments in Islamic institutions conform to the provisions of Islamic Sharia. The importance of this research is how it highlights Sharia rulings related to the issuance, circulation and amortization of sukuk, and the means by which the sukuk are guaranteed in banks and Islamic institutions have been clarified, with the Sharia rulings issued for each of them have been included in this research. The role of sukuk in development and financing, and their role in financing government projects, supporting large and small projects, and in building and developing airports, as well as their role in the reconstruction of endowment properties, financing service projects, eliminating unemployment and idle funds were discussed in this papers, and their role in financing the state's general budget was also clarified. This research is distinguished by the fact that it aimed to clarify the legal problems that were involved in the authentication processes and to clarify the ruling of contemporary jurists and their disagreement therein. As an example, the aina sale, and fulfillment sale of rent sukuk, as a guarantee of the recovery of the sukuk at their face value in all their forms, the profit guarantee, the falsity of the contract in some types of sukuk and linking the amount of periodic distributions to interest rate indicators. In addition to lending the sukuk manager to the sukuk holders when the actual profit is less than expected, and the incentive is required for the issuance manager, and in cases where the agent or contractor holds the guarantee for the consequences of the loss of the assets, as well as the issuer's borrowing from the capital of the speculation sukuk and others in the form of zero-interest loan. The difficulties and obstacles facing the Islamic sukuk have also been discussed. This study has concluded that the Islamic sukuk in force now suffer from legal problems between theory and practice, between permissibility and prohibition among contemporary jurists, and we have discussed detailed evidence in most of the issues for both the two groups, those who permit them and those who prohibit them, but the evidence of those who prohibit was stronger in most of the issues. Reason behind was that upon implementation, the Shari'a-considered objectives are not taken into account, and the reason for this was the emergence of the sukuk in a usurious economic environment, and this is evident when the profit is suspended by the interest index, and the issuer is guaranteed to recover the sukuk at face value. The researcher recommended a set of recommendations, the most prominent of which are: Working on unifying jurisprudential opinions and setting a complete legal standard that governs the issuance, circulation and amortization of sukuk. Additionally, making some amendments to the sukuk bulletins, removing sharia-related contradiction, and developing these publications to make them more compatible with Shari'a boundaries, with the need for researchers to find strong Sharia solutions to the problems that the sukuk suffer from.