Başkanlık sisteminde güvenlik yönetimi
Security management in presidential system
  1. Tez No: 1007747
  2. Yazar: TOLGA SAKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık sistemi, Milli güvenlik stratejisi, Ulusal güvenlik, Ulusal savunma, Presidency system, National security strategy, National security, National defense
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Her devletin varoluş felsefesi içinde devleti ve vatandaşlarını güvende tutma anlayışı da olduğu önkabulü ile bu çalışma tasarlanmıştır. Daha iyi yönetim arayışında bir alternatif olarak devletlerin kabul ettiği sistemlerden biri olan başkanlık sisteminin de bu konuda kendine has iddiaları mevcuttur. Çalışmamızda örnek ülkeler olarak Şili, Peru ve Güney Kore devletlerinin siyasal sistemlerinin ve ulusal güvenlik sorunlarının birbiriyle ilintisi tarihsel perspektifle incelenmiştir. Bu şekilde her ülkenin kendine has güvenlik sorunlarıyla şekillenen güvenlik yönetimi anlayışı ile kurumları güvenlik sorunlarının söz konusu devletlerin başkanlık sistemi kurgusu ve uygulamasındaki etkileri, sistemin güvenlik sorunları ile mücadeledeki etkileri siyasal sistem tercihindeki önemli noktalardandır. Örnek ülkelerin askeri darbeler, terör ve savaş tehditleriyle şekillenen sistemlerinde başkan ve parlamento gibi siyasal kurumlar ile birlikte silahlı kuvvetler, istihbarat ve diğer ulusal güvenlik kurumlarından oluşan bürokrasisi de etkilenmiştir. Bu ülkelerde güvenlik yönetiminin dayanağını oluşturan Anayasa, yasalar ve uygulamalar aynı zamanda güvenlik sorunlarının oluşturduğu ortamdan etkilenerek tasarlandığı görülmektedir. Bununla birlikte, etkin güvenlik yönetimi için elzem olan kapasitenin artırılmasında meşru varlık ve etkili karar alma kabiliyeti de örnek ülkeler üzerinden sistem içerisinde sorgulanmıştır. Demokratik sistem eleştirileri çerçevesinin güvenlik temelli yaklaşımda da etkili olduğu görülmekte, örnek ülkelerde test edilen başkanlık sisteminin demokratik zemininin güvenlik sorunları ile mücadelede sıklıkla karşılaşıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been designed with the assumption that every state has an understanding of keeping the state and its citizens safe within its existential philosophy. The presidential system, which is one of the systems accepted by states as an alternative in the search for better governance, has its own claims in this regard. In our study, the relationship between the political systems and national security problems of the states of Chile, Peru and South Korea, as sample countries, has been examined with a historical perspective. In this way, the understanding of security management and security institutions shaped by the security problems of each country; the effects of security problems on the establishment and implementation of the presidential system of these states; and the effects of the system in tackling security problems are important points in choosing a political system. The political institutions such as the president and parliament have been affected, as well as the bureaucracy consisting of the armed forces, intelligence and other national security institutions in the political systems of sample countries, shaped by military coups, terrorism and war threats. It is seen that the Constitution, laws and practices, which form the basis of security management in these countries, are also designed with the influence of the environment created by security problems. In addition, the legitimate presence and effective decision-making ability in increasing the capacity, which is essential for effective security management, has also been questioned within the system through sample countries.