Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) sırasında karotis doppler ultrasonografi bakısının; spontan dolaşımın geri dönmesi (ROSC), KPR kalitesi, nörolojik sonlanım ve mortalite ile ilişkisi
The relationship between carotid doppler ultrasonography duri̇ng cardiopulmonary resuscitation (CPR) and the return of spontaneous circulation (ROSC), CPR quality, neurological outcome and mortality
  1. Tez No: 1016238
  2. Yazar: KÜBRA ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak Arrest, Kardiyopulmoner Resüsitasyon, ROSC, Karotis Doppler Ultrasonografi, POCUS, Ultrasonografi, Cardiac Arrest, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Return of Spontaneous Circulation (ROSC), Carotid Doppler Ultrasonography, POCUS, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON (KPR) SIRASINDA KAROTİS DOPPLER ULTRASONOGRAFİ BAKISININ; SPONTAN DOLAŞIMIN GERİ DÖNMESİ (ROSC), KPR KALİTESİ, NÖROLOJİK SONLANIM VE MORTALİTE İLE İLİŞKİSİ Giriş: Bu çalışmada KPR sırasında aktif göğüs basısı devam ederken; karotis doppler ultrasonografi (USG) bakısı ile elde ettiğimiz verilerin ROSC tahmini ve KPR kalitesi ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya; üçüncü basamak bir acil servise başvuran 18 yaş ve üstü hastane dışı kardiyopulmoner arrest (OHCA) vakaları ve hastane içi kardiyopulmoner arrest (IHCA) vakaları dahil edildi. Gebe vakalar, baş-boyun travmalı vakalar, baş-boyun bölgesinde kitle veya anatomik bozukluğu olan vakalar çalışmaya dahil edilmedi.KPR süresince manuel bakı ve karotis doppler USG bakısı ile elde edilen verilerin ROSC tahmini ve KPR ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda karotis doppler ultrasonografi ile elde edilen parametreler ile klinik sonlanımlar arasındaki ilişkiler değerlendirildiğinde, karotis kompresyon oranının özellikle erken dönemde ROSC ile ters ilişkili olduğu saptandı. ROSC sağlanan hastalarda kompresyon oranlarının daha düşük olduğu ve ROSC anında bu değerin anlamlı şekilde azaldığı görüldü. Doppler akım parametreleri incelendiğinde, PSV değerlerinin ROSC ile anlamlı ilişki göstermediği, EDV'nin ise yalnızca başlangıç ölçümünde sınırlı düzeyde ayırt edici olduğu belirlendi. Metabolik parametreler açısından değerlendirildiğinde, EtCO2 değerlerinin resüsitasyon sürecinde zamanla artış göstererek ROSC ile anlamlı ilişki ortaya koyduğu saptandı. Buna karşın başlangıç pH, anyon gap ve laktat değerlerinin ROSC ile anlamlı ilişki göstermediği izlendi. Ayrıca ROSC anında karotis kompresyon oranı ile EDV, PSV ve EtCO2 değerleri arasında anlamlı negatif korelasyonlar bulundu. Sağkalım analizlerinde ise düşük karotis kompresyon oranlarının hem 1 günlük hem de 1 aylık sağkalım ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, kardiyak arrest nedeniyle kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) uygulanan hastalarda karotis doppler ultrasonografi ile elde edilen parametrelerin spontan dolaşımın geri dönüşü (ROSC) ve sağkalım ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamızda karotis kompresyon oranının özellikle erken dönemde ROSC ile ters ilişkili olduğu, ROSC anında anlamlı şekilde azaldığı ve düşük değerlerinin sağkalım ile ilişkili olduğu saptanmıştır. PSV değerlerinin ROSC ile ilişkili olmadığı, EDV'nin ise sınırlı düzeyde ayırt edici olduğu görülmüştür. EtCO2 değerlerinin zamanla artış göstererek ROSC ile güçlü ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, karotis doppler ultrasonografinin özellikle karotis kompresyon oranı ve EtCO2 ile birlikte değerlendirilmesi, dolaşımın etkinliğini ve prognozu belirlemede faydalı olabilir. Ancak daha geniş ve çok merkezli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN CAROTID DOPPLER ULTRASONOGRAPHY DURİNG CARDIOPULMONARY RESUSCITATION (CPR) AND THE RETURN OF SPONTANEOUS CIRCULATION (ROSC), CPR QUALITY, NEUROLOGICAL OUTCOME AND MORTALITY Introduction: This study aimed to evaluate the association between parameters obtained through carotid doppler ultrasonography (USG) during ongoing chest compressions and the prediction of return of spontaneous circulation (ROSC), as well as CPR quality. Materials and Methods: This study included patients aged 18 years and older presenting to a tertiary care emergency department with out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) and in-hospital cardiac arrest (IHCA). Pregnant patients, patients with head and neck trauma, and those with masses or anatomical abnormalities in the head and neck region were excluded. During CPR, manual assessment and carotid doppler ultrasonography were performed. The relationship between the data obtained from carotid doppler USG during CPR and ROSC prediction, as well as CPR quality, was analyzed. Results: In the patients included in the study, the relationships between carotid Doppler ultrasonography parameters and clinical outcomes were evaluated. The carotid compression ratio was found to be inversely associated with return of spontaneous circulation (ROSC), particularly in the early phase. Patients who achieved ROSC had lower compression ratios, and a significant decrease in this parameter was observed at the time of ROSC. Regarding Doppler flow parameters, peak systolic velocity (PSV) showed no significant association with ROSC, whereas end-diastolic velocity (EDV) demonstrated limited discriminative value only at baseline measurements. In terms of metabolic parameters, end-tidal carbon dioxide (EtCO2) levels increased over time during resuscitation and showed a significant association with ROSC. In contrast, baseline pH, anion gap, and lactate levels were not significantly associated with ROSC. Additionally, at the time of ROSC, moderate and statistically significant negative correlations were observed between the carotid compression ratio and EDV, PSV, and EtCO2 values. Survival analyses revealed that lower carotid compression ratios were associated with both 1-day and 1-month survival. Conclusion: In this study, the relationship between carotid Doppler ultrasonography parameters and return of spontaneous circulation (ROSC) as well as survival was evaluated in patients undergoing cardiopulmonary resuscitation (CPR) due to cardiac arrest. The carotid compression ratio was found to be inversely associated with ROSC, decreased significantly at the time of ROSC, and lower values were associated with improved survival. PSV showed no significant association with ROSC, while EDV demonstrated limited discriminative value. EtCO2 levels increased over time and were strongly associated with ROSC.In conclusion, carotid Doppler ultrasonography, particularly when combined with carotid compression ratio and EtCO2, may be useful for assessing circulatory effectiveness and predicting prognosis. However, larger multicenter studies are required.