İnmeli bireylerde denge ve mental durumun tele-değerlendirmesinin geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of the validity and reliability of tele-assessment of balance and mental status in individuals with stroke
  1. Tez No: 1007805
  2. Yazar: REMZİYE KARA
  3. Danışmanlar: PROF. ESRA DOĞRU HÜZMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, tele-değerlendirme, denge, mental sağlık, geçerlilik, Stroke, tele-assessment, balance, mental health, validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
İnmeli Bireylerde Denge ve Mental Durumun Tele-Değerlendirmesinin Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Araştırılması Bu çalışma inmeli bireylerde denge ve mental durum değerlendirmesinde kullanılan testlerin tele-değerlendirme yöntemiyle geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 54,85 ±15,42 yıl olan, nörologlar tarafından inme tanısı konmuş ve Brunsstrom Evreleme Sistemine göre el ve alt, üst ekstremitesi Evre 3 ve üzeri olan 20 birey dahil edilmiştir. Dahil edilme kriterlerini karşılayan hastaların demografik özellikleri kaydedilmiştir. Ardından değerlendirme yöntemi önceliği randomize edilerek, hastaların mental durumu ve dengesi; Tandem, Flamingo, Romberg Duruş Testleri, Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Mini Denge Değerlendirme Sistemler Testi (Mini BESTest), Montreal Bilişsel Ölçek (MoCA) ve Mini Mental Durum Testi (MMDT) kullanılarak değerlendirilmiştir. Tele-değerlendirme aşamasında video kaydı alınarak 3 hafta sonra aynı fizyoterapist tarafından asenkron tele-değerlendirme yapılmıştır. BDÖ, MMDT (Oryantasyon başlığı hariç), MoCA, Tandem, Flamingo, Romberg Duruş Testleri ve Mini-BESTest için yüz yüze ve tele-değerlendirme sonuçları arasından sınıf içi korelasyonda mükemmel düzeyde uyum bulunmuştur (ICC>0,90). MMDT, MoCA, Mini-BESTest ve BDÖ verileri Freidman test istatistiklerinde normal dağılıma sahipken (p>0,05), Tandem, Flamingo ve Romberg Duruş Testlerinin yüz yüze değerlendirmede daha yüksek sonuçlar verme eğiliminde oldukları tespit edilmiştir (X2=20,000; p<0,001). Senkron ve asenkron tele-değerlendirmelerin kendi arasında mükemmel sınıf içi korelasyona sahip olduğu görülmüştür (ICC>0,90). Bu sonuçlar ışığında; İnmeli bireylerde denge ve mental durumun BDÖ, Mini-BESTest, MMDT, MoCA, Tandem, Flamingo, Romberg Duruş Testleriyle tele-değerlendirmesi geçerli ve güvenilirdir. Senkronize ve asenkronize tele-değerlendirmenin birbirine üstünlüğü bulunmamıştır. Bununla birlikte Tandem, Flamingo ve Romberg Duruş Testleri gibi tek görevli süreye dayalı testler tele-değerlendirmede kullanılırken ölçümler dikkatli yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Validity and Reliability of Tele-Assessment of Balance and Mental Status in Individuals with Stroke This study was conducted to investigate the validity and reliability of tests used for the assessment of balance and mental status in individuals with stroke through a tele-assessment method. The study included 20 individuals with a mean age of 54.85 ± 15.42 years who were diagnosed with stroke by neurologists and classified as stage 3 or higher for the hand, lower extremity, and upper extremity according to the Brunnstrom Recovery Staging System. Demographic characteristics of patients who met the inclusion criteria were recorded. Subsequently, the priority of the assessment method was randomized, and the mental status and balance of the patients were evaluated using the Tandem Test, Flamingo Test, Romberg Stance Test, Berg Balance Scale (BBS), Mini Balance Evaluation Systems Test (Mini-BESTest), Montreal Cognitive Assessment (MoCA), and Mini-Mental State Examination (MMSE). During the tele-assessment phase, video recordings were obtained, and asynchronous tele-assessments were performed by the same physiotherapist three weeks later. Excellent agreement was found in the intraclass correlation between face-to-face and tele-assessment results for the BBS, MMSE (excluding the orientation subscale), MoCA, Tandem Test, Flamingo Test, Romberg Stance Test, and Mini-BESTest (ICC > 0.90). The Friedman test statistics indicated that the data from the MMSE, MoCA, Mini-BESTest, and BBS showed a normal distribution (p > 0.05), whereas the Tandem, Flamingo, and Romberg Stance Tests tended to yield higher results during face-to-face assessments (χ² = 20.000; p < 0.001). Synchronous and asynchronous tele-assessments were also found to have excellent intraclass correlation with each other (ICC > 0.90). In light of these results, tele-assessment of balance and mental status in individuals with stroke using the BBS, Mini-BESTest, MMSE, MoCA, Tandem Test, Flamingo Test, and Romberg Stance Test is valid and reliable. No superiority was found between synchronous and asynchronous tele-assessment methods. However, caution should be exercised when using single-task, time-based tests such as the Tandem, Flamingo, and Romberg Stance Tests in tele-assessment.