Yeni Türk filmlerinde militarist söylem
Militarist discourse in new Turkish films
  1. Tez No: 1007885
  2. Yazar: YEZDAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN İSKEÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Militarizm, Söylem Analizi, İdeoloji, Sinema, Türk Sineması, Nationalism, Militarism, Discourse Analysis, Ideology, Cinema, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ulus-devletin kuruluşunun ilk aşamalarından bu yana önemli bir kavram olan militarizmin, Türk sinemasının son dönemlerinde çekilen filmlerde nasıl varlık gösterdiğini ortaya koymaya çalışmaktır. Türk sineması tarihi ve yapısı itibariyle ilk dönemlerinden bu yana orduyla iç içe olmuş ve hatta ordunun elinde dünyaya gelmiştir. Türk sinemasının ilk günlerinden bu yana birçok filmde militarizmin izlerini bulmak mümkündür. Türk Sinemasının geçmişten günümüze geliştirdiği sinema dilinin içinde yaygın olarak kullanılan militarist söylemlerin zaman içinde siyasi konjonktüre dayanarak değişim gösterdiği; ancak aslını yitirmediği filmlerden örneklerle ortaya konulacaktır. İlk bölümde filmleri irdelememizde yardımcı olacak ideoloji, millet, milliyetçilik, toplumsal cinsiyet, öteki, neoliberalizm ve militarizm kavramlarının birbiriyle ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde sinemanın herhangi bir ideolojiyi yaymakta ne kadar önemli bir araç olduğuna değinilmiş ve Türk sinemasında milliyetçilik ve militarizm konusu ele alınmıştır. Militarist filmlerde genel olarak bir biz ve öteki imajı yaratıldığı görülmektedir. Çalışmada, filmlerdeki bu biz ve öteki karşıtlığının nasıl kurgulandığı ve militarist söylemin siyasi konjonktüre olan bağlılığına dayanarak gösterdiği değişimler irdelenecektir. Bu amaçla farklı militarist okumalara imkân tanıyan üç film (Bordo Bereliler: Suriye (2017), Dağ:2 (2016), Nefes: Vatan Sağolsun (2009)) örneklem olarak seçilmiş ve söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how militarism, which has been an important concept since the early stages of the establishment of the nation-state, has come into existence in Turkish cinema in recent films. Turkish cinema has been intertwined with the army since its early ages and even came to the world in the hands of the army. It is possible to find traces of militarism in many films since the early days of Turkish cinema. The study will demonstrate, through examples from films, how the militaristic discourses widely used within the cinematic language developed by Turkish cinema from the past to the present have changed over time based on the political conjuncture, but have not lost their essence. In the first part, the relationship between the concepts of ideology, nation, nationalism, gender, the other, neoliberalism and militarism, which will help us analyze films, is tried to be revealed. In the second part, the importance of cinema over spreading any ideology was mentioned and the issue of nationalism and militarism in Turkish cinema was discussed. In general, it is seen that an image of us and them is created in the militarist films. The study will examine how Us Them dichotomies are constructed in these films and investigate the changes in militaristic discourse in relation to the political conjuncture. For this purpose, three films (Bordo Bereliler: Suriye ( Bordo Bereliler: Syria, 2017), Dağ: 2 (Mountain: 2, 2016), Nefes: Vatan Sağolsun (The Breath, 2009), which allow different militarist readings, were selected as samples and analyzed with the method of discourse analysis.