Gestasyonel diabetes mellituslu kadınlarda postpartum prediyabet ve Tip 2 diabetes mellitus gelişimi ile ilişkili risk faktörlerinin incelenmesi
Investigation of risk factors associated with the development of postpartum prediabetes and Type 2 diabetes mellitus in women with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 1007886
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN MERİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada gestasyonel diabetes mellitus (GDM) tanılı hastalarda postpartum diabetes mellitus (DM) ve prediyabet görülme oranlarının ve bu duruma neden olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: SBÜ, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi veri tabanı, retrospektif olarak incelenmiş ve gebelikleri süresinde OGTT yapılarak GDM tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara telefon ile ulaşılarak, gebelik öncesi, gebelik süresi ve gebelikten sonraki süreçlerdeki diyabet gelişimi için risk faktörleri sorgulanarak kayıt altına alınmıştır. Postpartum açlık kan şekeri (AKŞ) ve glikolize hemoglobin (HbA1c) ölçümü için hastaneye davet edilen 500 gestasyonel diyabet tanılı hastanın 350'si çalışmaya katılmıştır. Çalışma kriterlerine uygun 239 hastanın HbA1c ve AKŞ düzeyine bakılmıştır. Gebelik öncesi dönemde DM tanısı alan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen GDM tanılı 239 hastanın postpartum glisemik durumu değerlendirildiğinde 27 (11%) hastada DM, 129 (54%) hastada disglisemi ve 83 (35%) hastada normoglisemi tespit edilmiştir. Postpartum dönemde hiperglisemi görülen grupta GDM yaşı daha yüksek, gebelik öncesi, gebelik sırasında ve postpartum dönemdeki kilo, VKİ ve obezite görülme oranı daha yüksek, erken doğum haftası oranı ve preterm doğum görülme oranı daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda postpartum dönemde hiperglisemi gelişen grupta, 100 gr OGTT de 0. dakika ve 1. saat glukoz değeri ile GDM tanı anındaki HbA1c seviyesinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Postpartum hiperglisemi gelişen grupta postpartum emzirme süresinin 6 aydan az olma oranı da daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda postpartum emzirmenin 6 aydan az olması (OR:4.16), 100 gr 0. saat OGTT sonucunun daha yüksek olması (OR:1.07), doğum haftasının daha erken olması (OR:2.84), GDM tanı anındaki VKİ değerinin yüksek olması (OR:1.15) ve GDM yaşının yüksek olması (OR:1.24) postpartum hiperglisemi gelişimi için prediktif risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmada postpartum dönemde hiperglisemi görülme oranının oldukça yüksek görülmesi diyabet gelişimi için risk faktörlerine odaklanmanın önemini vurgulamaktadır. Çalışmamızda emzirme süresinin altı aydan az olması, 100 gr 0. dakika OGTT sonucunun daha yüksek olması, doğum haftasının daha erken olması, GDM tanı anındaki VKİ değerinin yüksek olması ve GDM yaşının yüksek olması postpartum dönemde hiperglisemi gelişimi için risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmamızda postpartum dönemde diyabet gelişiminin önlenmesine yönelik olarak yapılması gereken en önemli önlemlerden birisi olarak, doğum sonrası emzirme oranı ve süresinin artılması gerekliliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of postpartum diabetes mellitus (DM) and prediabetes mellitus in patients with gestational diabetes mellitus (GDM) and the risk factors that may cause these conditions. Materials and Methods: The database of Gulhane Training and Research Hospital, Health Sciences University was retrospectively analyzed and patients who were diagnosed with GDM by performing OGTT during pregnancy were included in the study. The patients included in the study were contacted by telephone and their risk factors for diabetes development before pregnancy, during pregnancy and after pregnancy were questioned and recorded. Of the 500 patients diagnosed with gestational diabetes who were invited to the hospital for postpartum fasting blood glucose (FBG) and glycated hemoglobin (HbA1c) measurement, 350 patients participated in the study. The HbA1c and FBG levels of 239 patients who met the study criteria were analyzed. Patients diagnosed with DM before pregnancy were excluded from the study. Results: When the postpartum glycemic status of 239 patients with GDM included in the study was evaluated, DM was found in 27 (11%) patients, dysglycemia in 129 (54%) patients and normoglycemia in 83 (35%) patients. In the group with hyperglycemia in the postpartum period, GDM age was found to be higher, weight, BMI and obesity pre-pregnancy, during pregnancy and in the postpartum period were found to be higher, preterm birth week rate and preterm birth rate were found to be higher. At the same time, in the group that developed hyperglycemia in the postpartum period, the 0th minute and 1st hour glucose value in 100 g OGTT and the HbA1c level at the time of GDM diagnosis were found to be higher. The rate of postpartum breastfeeding duration of less than 6 months was also higher in the group with postpartum hyperglycemia. As a result of logistic regression analysis, postpartum breastfeeding less than 6 months (OR:4.16), higher 100 g 0. hour OGTT result (OR:1.07), earlier gestational week (OR:2.84), higher BMI at the time of diagnosis of GDM (OR:1.15) and higher GDM age (OR:1.24) were found to be predictive risk factors for the development of postpartum hyperglycemia. Conclusions: In this study, the high rate of hyperglycemia in the postpartum period emphasizes the importance of focusing on risk factors for the development of diabetes. In our study, breastfeeding duration of less than six months, higher 100 g 0. minute OGTT result, earlier gestational age, higher BMI at the time of diagnosis of GDM and higher GDM age were found to be risk factors for the development of hyperglycemia in the postpartum period. In addition, our study showed that one of the most important measures to be taken to prevent the development of diabetes in the postpartum period is to increase the rate and duration of breastfeeding after delivery.