Okul yöneticilerinin öğretmen liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel kimlik algısına ve işle bütünleşmesine etkisi
The effect of school principals' teacher leadership behaviors on teachers' perception of organizational identity and work integration
- Tez No: 1007901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN MOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Öğretmen Liderlik, Örgütsel Kimlik, İşle Bütünleşme, Leadership, Teacher Leadership, Organisational Identity, Job Integration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ağrı İli Doğubayazıt ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan okul yöneticilerinin öğretmen liderlik davranışlarının, öğretmenlerin örgütsel kimlik algıları ve işe bütünleşme düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Anket tekniği ile elde edilen veriler SPSS ve YEM AMOS istatistiki programlar aracılığıyla geçerlilik, güvenirlik, frekans, normallik, korelasyon ve yol analizleri yapılmıştır. Günümüz eğitim kurumlarında öğretmenler yalnızca öğretim sürecinin yürütücüleri değil, aynı zamanda okul kültürünü şekillendiren, karar süreçlerine katkı sağlayan ve mesleki iş birliğini güçlendiren önemli aktörleridir. Bu nedenle öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını, aidiyet duygularını ve işlerine yönelik adanmışlıklarını desteklemek, okul yönetiminin temel sorumluluk alanları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda okul yöneticilerinin sergilediği liderlik davranışları, öğretmenlerin kuruma yönelik algılarını ve performanslarını doğrudan etkileyebilmektedir. Araştırmanın teorik çerçevesi öğretmen liderliği, örgütsel kimlik ve işe bütünleşme kavramları üzerine kurulmuştur. Okul yöneticilerinin destekleyici ve katılımcı bir tutum sergilemesi, öğretmenlerin liderlik rollerini güçlendirerek motivasyonlarını artırmaktadır. Örgütsel kimlik algısı, öğretmenlerin kurumun değerleri, kültürü ve amaçlarıyla özdeşim kurma düzeyini ifade etmektedir. Öğretmenlerin kendilerini okulun ayrılmaz bir parçası olarak görmeleri, örgütsel bağlılık ve kolektif başarı anlayışını güçlendirmektedir. Bu durum ise onların okul içi faaliyetlere daha aktif katılmasını sağlamaktadır. İşe bütünleşme ise öğretmenlerin işlerine duyduğu fiziksel, bilişsel ve duygusal bağlılık olarak tanımlanmaktadır. Destekleyici liderlik davranışları, öğretmenlerin enerjilerini işe yansıtmalarını ve mesleki performanslarını artırmalarını teşvik etmektedir. Genel olarak çalışma, okul yöneticilerinin liderlik davranışlarının öğretmenlerin hem örgütsel kimlik algıları hem de işe bütünleşme düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca yapılan farklılık analizleri sonucunda medeni durum ile öğretmen liderlik, örgütsel kimlik ve işle bütünleşme arasında, eğitim ile örgütsel kimlik arasında, gelir ile öğretmen liderliğin alt boyutu olan kurumsal gelişme arasında, çalışılan branş ve çalışılan görev arasında anlamlı farklıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of school administrators' teacher leadership behaviours on teachers' organisational identity perceptions and job integration levels in schools affiliated with the National Education Directorate in Doğubayazıt district, Ağrı province. The survey method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The data obtained through the questionnaire method were analysed for validity, reliability, frequency, normality, correlation, and path analysis using the SPSS and YEM AMOS statistical programmes. In today's educational institutions, teachers are not only the executors of the teaching process but also important actors who shape school culture, contribute to decision-making processes, and strengthen professional collaboration. Therefore, supporting teachers' professional motivation, sense of belonging, and commitment to their work is among the fundamental responsibilities of school management. In this context, the leadership behaviours exhibited by school administrators can directly influence teachers' perceptions of the institution and their performance. The theoretical framework of the study is based on the concepts of teacher leadership, organisational identity, and job integration. School administrators' supportive and participatory attitudes strengthen teachers' leadership roles and increase their motivation. Organisational identity perception refers to the degree to which teachers identify with the institution's values, culture and objectives. Teachers' perception of themselves as an integral part of the school strengthens organisational commitment and collective success. This, in turn, encourages them to participate more actively in school activities. Job integration is defined as teachers' physical, cognitive, and emotional commitment to their work. Supportive leadership behaviours encourage teachers to channel their energy into their work and improve their professional performance. Overall, the study reveals that school administrators' leadership behaviours have a significant impact on both teachers' perceptions of organisational identity and their levels of job integration. Furthermore, the results of the difference analyses revealed significant differences between marital status and teacher leadership, organisational identity and job integration, between education and organisational identity, between income and the sub-dimension of teacher leadership known as organisational development, and between the branch of work and the job performed.