Multıdımensıonal assessment of ınteroceptıve awareness ın youth ölçeğinin türkçe versiyonunun serebral palsili çocuk ve adolesanlarda geçerlilik ve güvenirliğin incelenmesi
Investigation of the validity and reliability of the turkish version of the multidimensional assessment of interoceptive awareness in youth scale in children and adolescents with cerebral palsy
  1. Tez No: 1007939
  2. Yazar: AYŞEN KILINÇER ÇOPUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ASENA SEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Güvenirlik, İnterosepsiyon, MAIA-Y, Serebral Palsi, Cerebral Palsy, Interoception, MAIA-Y, Reliability, Validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness in Youth (MAIA-Y) ölçeğinin Türkçe versiyonunun Serebral Palsi (SP) tanılı çocuk ve adolesanlarda geçerlilik ve güvenirliğini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya 7 -17 yaş aralığında, ortalaması 11.72 ± 3,3 yıl olan, İletişim Becerileri Sınıflandırma Sisteminde (İFSS) I-III seviyesinde olan 114 SP tanılı çocuk ve adolesan dahil edildi. Test tekrar test değerlendirmesi 42 birey ile tamamlandı. Ölçeğin Türkçe versiyonu oluşturulduktan sonra ölçeğin yapı geçerliliğini değerlendirmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA), iç tutarlılık için Cronbach alfa katsayısı, test-tekrar test güvenirliği için sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) kullanıldı. Ölçeğin eş zaman geçerliliği İnterosepsiyon Duyu Ölçeği (İDÖ) ve KIDSCREEN-27 Ölçeği kullanılarak incelendi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. DFA sonuçlarına göre MAIA-Y'nin sekiz faktörlü yapısının SP tanılı çocuk ve adolesanlarda kabul edilebilir uyum indekslerine (χ²/df<3; RMSEA<0,80; GFI, AGFI, CFI>0,90 ve SRMR<0,05) sahip olduğu belirlendi. İç tutarlılık sonuçlarında Cronbach alfa katsayıları alt boyutlar için 0,55–0,91 (α>0,70 ) aralığında bulundu, ölçeğin yapı bütünlüğü madde toplam istatistiği analizi ile incelendi mevcut haliyle tutarlı bulundu. Test-tekrar test güvenirliği için ICC değerleri 0,77–0,96 aralığında bulunarak uyumun iyi düzeyde olduğu görüldü. Eş zaman geçerliliği analizlerinde MAIA-Y alt boyutları ile interosepsiyon ve yaşam kalitesi ile ilişkili ölçekler arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptandı. Sonuç olarak MAIA-Y, SP tanısına sahip çocuk ve adolesanlarda interoseptif farkındalığı değerlendirmede geçerli ve güvenilir bulundu. Elde edilen bulgular, SP tanılı bireylerde interosepsiyon değerlendirmesinin, klinik fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının daha etkili bir şekilde planlanmasına önemli katkı sağlayacağını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the Turkish version of the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness in Youth (MAIA-Y) in children and adolescents with Cerebral Palsy (CP). A total of 114 pediatric individuals with CP, aged between 7 and 17 years (mean age: 11.72 ± 3.3 years) and classified at Levels I–III according to the Communication Function Classification System (CFCS), were included in the study. Test–retest evaluation was completed with 42 participants. After the Turkish version of the MAIA-Y was developed, confirmatory factor analysis (CFA) was conducted to assess construct validity, Cronbach's alpha coefficients were calculated to determine internal consistency, and intraclass correlation coefficients (ICC) were used to evaluate test–retest reliability. Concurrent validity was examined using the Interoception Sensory Questionnaire (ISQ) and the KIDSCREEN-27 questionnaire. The level of statistical significance was accepted as p<0.05. According to CFA results, the eight-factor structure of MAIA-Y demonstrated acceptable fit indices in children and adolescents with CP (χ²/df<3; RMSEA<0.080; GFI, AGFI, CFI>0.90; SRMR<0.05). Internal consistency analysis showed that Cronbach's alpha coefficients ranged between 0.55 and 0.91 across the subscales (α>0.70), and item–total statistics indicated that the scale retained structural coherence in its current form. ICC values ranging from 0.77 to 0.96 demonstrated good test–retest reliability. Concurrent validity analyses revealed significant positive correlations between MAIA-Y subscales and measures related to interoception and quality of life. As a result, the MAIA-Y was found to be a valid and reliable tool for assessing interoceptive awareness in children and adolescents with CP. These findings suggest that the evaluation of interoception in individuals with CP is important for effectively planning and structuring physiotherapy and rehabilitation programs in clinical practice.