Okul öncesi öğrencilerinde (60-72 ay) zeka oyunlarının geometri-uzaysal algı ve dikkat becerilerine etkisi
The effect of intelligence games on geometry and spatial perception and attention skills in preschool students (60-72 months)
- Tez No: 1007953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YÜZBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, zekâ oyunları, dikkat, uzaysal algı, geometri, Zeka oyunları, Preschool education, intelligence games, attention, spatial perception, geometry, Mind games
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 60–72 ay aralığındaki okul öncesi çocuklara uygulanan zekâ oyunları etkinliklerinin çocukların dikkat, geometri ve uzaysal algı becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Konya ili Ereğli ilçesinde bir anaokuluna devam eden toplam 40 çocuk oluşturmuş; çocuklar deney (n = 20) ve kontrol (n = 20) gruplarına ayrılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Frankfurter Dikkat Testi – Çocuk Formu (FTF-K) ile 5–6 Yaş Çocuklarına Yönelik Geometri ve Uzaysal Algı Testi kullanılmıştır. Deney grubuna belirli bir süre boyunca yapılandırılmış zekâ oyunları etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubunda ise mevcut okul öncesi eğitim programı sürdürülmüştür. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki gruba ön test ve son test uygulanmış; deney grubuna ayrıca izleme testi yapılmıştır. Elde edilen veriler parametrik testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, deney ve kontrol gruplarının uygulama öncesinde benzer düzeylerde olduğunu göstermiştir. Uygulama sonrasında deney grubunun dikkat puanlarında anlamlı bir artış gözlenirken, izleme testinde bu artışın kısmen azaldığı belirlenmiştir. Geometri ve Uzaysal Algı becerilerinde ise deney grubunda ön testten son teste ve izleme testine doğru anlamlı ve kalıcı bir artış saptanmıştır. Kontrol grubunda her iki değişkene ilişkin anlamlı bir değişim görülmemiştir. Sonuç olarak, zekâ oyunları etkinliklerinin okul öncesi dönemde çocukların dikkat ve özellikle geometri ve uzaysal algı becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of an intelligence games program applied to preschool children aged 60–72 months on their attention, geometry, and spatial perception skills. The research was conducted using a pretest–posttest control group experimental design. The sample consisted of a total of 40 children attending a kindergarten in the Ereğli district of Konya province; the children were assigned to an experimental group (n = 20) and a control group (n = 20). The Frankfurter Attention Test for Children (FTF-K) and the Geometry and Spatial Perception Test for Children Aged 5–6 were used as data collection instruments. A structured intelligence games program was implemented with the experimental group for a specified period, while the control group continued with the regular preschool education program. Pretests and posttests were administered to both groups, and an additional follow-up test was conducted with the experimental group. The data were analyzed using parametric statistical methods. The findings indicated that the experimental and control groups were equivalent prior to the intervention. After the implementation, a significant increase was observed in the attention scores of the experimental group, although this increase partially decreased at the follow-up measurement. In contrast, spatial perception skills in the experimental group showed a significant and lasting improvement from pretest to posttest and follow-up measurements. No significant changes were found in the control group for either variable. Overall, the results demonstrate that the intelligence games program is effective in improving preschool children's attention skills and, in particular, their spatial perception abilities.