ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMAHASTANESİ GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİNDE TAKİP EDİLENİNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIĞI TANILI BİYOLOJİK AJANBAŞLANAN HASTALARIN RETROSPEKTİF İNCELENMESİ
- Tez No: 1008067
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEYAZIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Biyolojik ajanlar, NLO, Inflammatory bowel disease, Ulcerative colitis, Crohn's disease, Biologic agents, NLR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) tanısı ile biyolojik ajan tedavisi başlanan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası inflamatuar biyobelirteçlerdeki değişiklikler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Yöntem: 2020-2025 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastroenteroloji Kliniği'nde takip edilen 89 hasta (32 Crohn hastalığı, 57 Ülseratif kolit) retrospektif olarak incelendi. Tedavi öncesi, 6. ve 12. ayda elde edilen laboratuvar değerleri (CRP, ESR, NLR, PLR vb.) kaydedildi. İstatistiksel analizlerde eşleştirilmiş testler, ki-kare ve non-parametrik yöntemler kullanıldı Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 46,1±13,9 yıl olup, %57,3'ü erkekti. En sık kullanılan biyolojik ajan İnfliksimab (%53,9) oldu. Crohn hastalarında biyolojik ajan değişim oranı (%46,9), Ülseratif Kolit hastalarına göre (%22,8) anlamlı olarak yüksekti (p=0,019). Tedavi sonrası 12. ayda NLR, PLR ve diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüşler gözlendi. Sonuç: Biyolojik ajan tedavisi alan İBH hastalarında, NLR ve PLR gibi kolay ulaşılabilir biyobelirteçler, tedavi yanıtının değerlendirilmesinde değerli olabilir. Bu parametrelerin rutin klinik uygulamaya girmesi için daha geniş, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate changes in inflammatory biomarkers in patients with inflammatory bowel disease (IBD) receiving biologic therapy. Methods: A total of 89 patients (32 with Crohn's disease and 57 with ulcerative colitis) followed at Çanakkale Onsekiz Mart University Gastroenterology Clinic between 2020 and 2025 were retrospectively analyzed. Laboratory parameters including CRP, ESR, NLR, and PLR were recorded at baseline, 6, and 12 months after treatment. Appropriate statistical tests (paired t-test, chi-square, non-parametric analyses) were applied. Results: The mean age of the patients was 46,1±13,9 years, and 57.3% were male. Infliximab was the most frequently used biologic agent (53.9%). The rate of biologic switch was significantly higher in Crohn's disease (46.9%) compared to ulcerative colitis (22,8%) (p=0.019). At the 12th month of treatment, significant reductions were observed in NLR, PLR, and other markers. Conclusion: In IBD patients receiving biologic therapy, simple and easily accessible biomarkers such as NLR and PLR may provide valuable information in evaluating treatment response. Larger, prospective studies are warranted to validate their clinical use.