Çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen çocuk hastalarda d vitamini düzeyi ve prognoz ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between vitamin d levels and prognosis in children intensive care patients
- Tez No: 539692
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL İŞLEK, UZMAN SEHER ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: PRİSM-III skoru, Vitamin D, ÇYBÜ, Mortalite, PRISM-III score, Vitamin D, PICU, Mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kritik çocuk hastalarda çocuk yoğun bakım ünitesine yatış anında D vitamini eksikliği sıklığını ve eksikliğin hastalık tipi, şiddeti ve prognozla ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine Mart 2017 ile Mart 2018 tarihleri arasında yatırılan 1ay-17 yaş çocuk hastaların dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. Raşitizmi olan hastalar, postoperatif kardiyak hastalar, yeterli dosya verisi olmayan hastalar ve ÇYBÜ' nde 24 saatten daha kısa süre kalan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaşı (ay olarak), cinsiyeti, yatış tanıları, altta yatan hastalıkları, inotrop/vazopressör ihtiyacı, sepsis varlığı, yoğun bakım yatış süresi, mekanik ventilatör gün sayısı kaydedildi. Hastaların ilk 24 saatteki verilerine göre hesaplanmış olan Pediatric Risk Of Mortality Skoru (PRİSM), başvuru anında çalışılmış olan 25 (OH)D3 vitamin düzeyi, serum kalsiyum, fosfor, magnezyum ve alkalen fosfataz düzeyleri kaydedildi. Bulgular: Kritik hastalığı nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen 97 hastada 25 hidroksivitamin D3 seviyesini ortalama 20,3+/-(10,9) ng/dl bulduk. Hastalarımızda D vitamini eksikliği sıklığını %57,7 saptadık. Yatış tanıları arasında ilk üç sırada solunum sistemi hastalıkları(%32) ,nörolojik hastalıklar(%27,8) ve enfeksiyon hastalıkları(%22,7) yer almaktadır. Altta yatan hastalıklarda ise nörolojik hastalıklar %53,7 oranla ilk sırada yer almaktadır. D vitamini eksikliği ile inotrop/vazopressör ihtiyacı arasındaki ilişki değerlendirildiğinde inotrop/vazopressör ihtiyacı olan hastaların %20 sinde D vitamini eksikliği tespit edilmiştir. Sepsis varlığında tespit edilen D vitamini eksikliği oranı %65.5 olarak bulunmuştur. Yoğun bakım yatış süresi, D Vitamin eksikliği olanlarda ortalama 7 gün, D vitamini eksikliği olmayanlarda ise ortalama 9,5 gün olarak bulunmuştur. Mekanik ventilatör ihtiyacı D vitamin eksikliği olanlarda %45,5, D vitamin eksikliği olmayanlarda %47,6 bulunmuştur. D vitamini eksikliği olup taburcu olanların oranın %81.8 D vitamini eksikliği olmayıp taburcu olanların oranı %85,7 bulunmuştur. Sonuç: D vitamini eksikliği çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan kritik hastalığı olan çocuklarda oldukça sık görülmekteydi. Hastalarımızın yaşı arttıkça D vitamini eksikliği görülme sıklığı artıyordu. Çalışmaya katılan hastaların D vitamini düzeyleri grubuna göre yatış özellikleri incelenmiş, aralarında anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectıves: To investigate the incidence and incidence of vitamin D deficiency and its relationship with disease type, severity and prognosis at the time of admission to the pediatric intensive care unit in the critical childhood illness of our study. Materials and methods: The records of the children of 1-month-17-year-old children hospitalized between March 2017 and March 2018 will be examined retrospectively to the Ministry of Health's University Ümraniye Women's and Children's Hospital Pediatric Intensive Care Unit. Racitic patients, postoperative cardiac patients, patients and patients who stay less than 24 hours in TYBU will be excluded from the study. The age (in months), gender, hospitalization, underlying diseases, inotrop / vasopressor requirement, presence of sepsis, intensive care unit stay, mechanical ventilator days will be recorded The pediatric risk of mortality score (PRISM), 25 (OH) D3 vit, serum calcium, phosphorus, magnesium and alkaline phosphatase levels studied at the time of admission will be recorded according to the first 24 hours of treatment. Findings: We found a mean level of 25 hydroxyvitamin D3 in the pediatric intensive care unit due to critical illness 20,3+/-(10,9) Ng / dL. The incidence of vitamin D deficiency in our patients is % 57,7. The first three diagnoses of respiratory system diseases (32%), neurological diseases (27,8%) and infectious diseases (22,7%) . In the underlying diseases, neurological diseases are the first with 53.7%. When the relationship between vitamin D deficiency and inotropic / vasopressor requirement was evaluated, vitamin D deficiency was found in 20% of patients with inotropic / vasopressor requirement. The rate of vitamin D deficiency in the presence of sepsis was found to be 65.5%. The mean duration of hospitalization was 7 days in patients with vitamin D deficiency and 9.5 days in those without vitamin D deficiency. The need for mechanical ventilation was found to be 45.5% in patients with vitamin D deficiency and 47.6% in those without vitamin D deficiency. The rate of those who were discharged with vitamin D deficiency was 81.8%, and the rate of those who were discharged was 85.7%. Conclusion: Vitamin D deficiency was seen frequently in children with critical illnesses in the pediatric intensive care unit. As the age of our patients increased, the incidence of vitamin D deficiency increased. The hospitalization characteristics of the patients were compared according to the vitamin D levels and no significant difference was found between them.