All-on-four tekniğinde farklı alt yapı materyallerinde farklı oklüzal şemaların stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirilmesi
Finite element analysis of stress distribution under different occlusal schemes and framework materials in the all-on-four technique
- Tez No: 1008101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MUSTAFAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All-on-4, Altyapı, Oklüzyon, Sonlu elemanlar analizi, All-on-4, Finite element analysis, Framework, Occlusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, all-on-4 konseptine göre implant yerleştirilmiş olan diş-siz çenelerde farklı oklüzyon tiplerinin ve farklı altyapı materyallerinin stres dağılımı-na etkisini sonlu elemanlar analizi kullanarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Dişsiz bir hastanın tomografisinden elde edilen görüntü üzerine, all-on-4 konseptine uygun olacak şekilde; anterior implantlar kanin diş bölgesine ak-siyel olarak, posterior implantlar 2. premolar diş bölgesine 30 ̊ distale eğimli bir şekil-de yerleştirildi. Altyapı materyali olarak; Cr-Co, Titanyum, Zirkonya ve PEEK ma-teryallerinden alt ve üst çene için 8 modelin tasarımı yapıldı. Kemik, implant ve pro-tez bileşenleri ayrı ayrı modellenerek birbirlerine sıkıca bağlandı. Her model için bilateral balanslı, unilateral balanslı ve kanin koruyuculu oklüzyon tiplerinde sentrik ilişki, lateral ve protrüziv hareketler için kuvvetler tanımlandı. Kemik, implant ve pro-tetik komponentler ayrı ayrı modellenerek birbirlerine sıkıca bağlandı. Kemikte olu-şan von Mises ve principal stresler, implant ve protez bileşenlerinde oluşan von Mises stresler değerlendirildi. Bulgular: Kortikal kemikte oluşan stresler spongioz kemikten daha fazlaydı. En yük-sek von Mises stresler kronlarda, en düşük von Mises stresleri ise trabeküler kemikte oluştu. Tüm altyapı materyallerinde en yüksek stresler sentrik ilişkide ve bilateral ba-lanslı oklüzyonda lateral hareket durumunda iken en düşük stresler kanin koruyuculu oklüzyonda lateral harekette bulunmuştur. Sonuç: Kortikal kemik, spongioz kemik, implant ve protez bileşenlerinde oluşan stresler, protezde kullanılan altyapı materyalinden ve oklüzyon tipinden etkilenmek-tedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of different occlusal schemes and framework materials on stress distribution in edentulous jaws rehabilitated ac-cording to the All-on-4 concept using the finite element analysis (FEA) method. Materials and Methods: Based on the computed tomography images of an edentu-lous patient, implants were positioned according to the All-on-4 concept: anterior implants were placed axially in the canine regions, and posterior implants were tilted distally at 30° in the second premolar regions. Eight three-dimensional models were designed for both the maxilla and mandible using different framework materials: cobalt-chromium (Cr-Co), titanium (Ti), zirconia (ZrO₂), and polyetheretherketone (PEEK). The bone, implant, and prosthetic components were modeled separately and rigidly connected to each other. For each model, bilateral balanced, unilateral balanced, and canine-guided occlusal schemes were simulated under centric rela-tion, lateral, and protrusive loading conditions. Von Mises and principal stresses were analyzed in the bone, while von Mises stresses were evaluated in the implant and prosthetic components. Results: Cortical bone exhibited higher stress levels than spongious (trabecular) bo-ne. The highest von Mises stresses were observed in the crowns, whereas the lowest stresses occurred in the trabecular bone. Among all framework materials, the highest stress values were found in centric relation and during lateral movement under bilate-ral balanced occlusion, while the lowest stress values were observed in canine-guided occlusion during lateral movement. Conclusion: Stress distributions in cortical bone, trabecular bone, implant, and prost-hetic components were influenced by both the framework material and the type of occlusal scheme used.