Emzirme dönemindeki annelerde sosyal destek algısının depresyonla ilişkisi
The relationship between perceived social support and depression in breastfeeding mothers
  1. Tez No: 1008115
  2. Yazar: AYŞEGÜL DOĞAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Sosyal Destek, Doğum Sonrası Depresyon, Anne Sağlığı, Aile Hekimliği, Breastfeeding, Social Support, Postpartum Depression, Maternal Health, Family Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, emzirme dönemindeki annelerde algılanan sosyal destek ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu ilişkiyi etkileyebilecek sosyodemografik ve klinik faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, 01.01.2025 ile 31.03.2025 tarihleri arasında SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran, 0-24 aylık bebeği olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 240 emziren anne ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, sosyodemografik özellikleri içeren Anket Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve korelasyon testleri kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,25±5,41'dir. ÇBASDÖ toplam puan ortalaması 65,09±16,25, BDÖ toplam puan ortalaması ise 11,59±7,26 olarak saptanmıştır. Algılanan sosyal destek düzeyi ile depresyon belirti düzeyi arasında negatif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=- 0,379, p<0,001). Yüksek gelir durumu, iyi aile içi iletişim, arkadaşlarla daha sık bir araya gelmek, emzirme sürecinde mutluluk hissetmek ve yeterli destek almak daha yüksek sosyal destek algısıyla ilişkili bulunmuştur. Gebelik ve doğum sürecinde sorun yaşama, arkadaşlarla hiçbir araya gelememe, emzirme sürecini“yorgunluk”olarak tanımlama, emzirme sürecinde yeterli destek almama ve sağlık uzmanından destek almama durumları ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek depresyon puanları ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Emzirme dönemindeki annelerde algılanan sosyal destek düzeyi arttıkça depresyon belirtileri azalmaktadır. Sosyal destek, anne ruh sağlığı için önemli bir koruyucu faktördür. Özellikle gebelik ve doğum sürecinde sorun yaşayan, emzirmeyi yorucu bulan ve sağlık profesyonellerinden yeterli destek alamayan anneler depresyon açısından risk altındadır. Bu nedenle, aile hekimliği pratiğinde annelerin sosyal destek sistemlerinin değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi, depresyonun önlenmesi ve yönetimi açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the association between perceived social support and depression levels in breastfeeding mothers, and to identify the sociodemographic and clinical factors that may influence this relationship. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted between January 1, 2025, and March 31, 2025, with 240 breastfeeding mothers of infants aged 0-24 months who presented to the SBU Umraniye Training and Research Hospital and agreed to participate. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), and the Beck Depression Inventory (BDI). Data were analyzed using descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and correlation tests, with the statistical significance level set at p<0.05. Results: The mean age of the participants was 30.25±5.41 years. The mean total score was 65.09±16.25 on the MSPSS and 11.59±7.26 on the BDI. A statistically significant, moderate, negative correlation was found between perceived social support and depressive symptom levels (r=-0.379, p<0.001). Higher income, good intra-familial communication, meeting friends more often, feeling happy during breastfeeding, and receiving adequate support have been found to be associated with a higher perception of social support. Experiencing problems during pregnancy and childbirth, not being able to meet with friends, describing the breastfeeding process as 'exhausting', not receiving adequate support during breastfeeding, and not receiving support from a healthcare professional have been found to be statistically significantly associated with higher depression scores. Conclusion: As the level of perceived social support increases in breastfeeding mothers, depressive symptoms decrease. Social support is a significant protective factor for maternal mental health. Mothers who experience problems during pregnancy and childbirth, perceive breastfeeding as exhausting, and lack adequate support from healthcare professionals are at a higher risk for depression. Therefore, the assessment and strengthening of mothers' social support systems in family medicine practice are of critical importance for the prevention and management of depression.