İlköğretim öğrencilerinin öğrenme stilleri ile bazı derslerdeki akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation on the relationship between primary education students' learning styles and academic achievement at some lessons
- Tez No: 370871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAF HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Akademik Başarı, İlköğretim, Öğrenme, Learning Styles, Academic Achievement, Primary Education, Learning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ile Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler derslerindeki akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra beşinci sınıf öğrencilerinin öğrenme stillerinin cinsiyet, kendi odaları olup olmaması, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi gibi değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadıkları incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen çalışmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise altı ilköğretim okulunun beşinci sınıfında okuyan beş yüz sekiz öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek üzere Ö. Şimşek (2007) tarafından geliştirilen Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği, araştırmacı tarafından geliştirilen öğrencilerin demografik değişkenlerine ilişkin soruların yer aldığı kişisel bilgi formu ve öğrencilerin notlarını gösteren not çizelgeleri kullanılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin öğrenme stillerinin belirlenmesi için frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgilerine göre öğrenme stillerinde anlamlı farklılaşma olup olmadığını belirlemek ve öğrencilerin öğrenme stilleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek için ki-kare testi yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda öğrencilerin sesli ortamı, düşük ışığı, ılık ortamı, rahat oturmayı ya da uzanarak çalışmayı, sabah çalışmayı, öğrenirken bir şeyler atıştırmamayı tercih ettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin motivasyon düzeyleri ve sorumluluklarını bilmeleri oldukça yüksek orandadır. Öğrencilerin aile ile öğrenmeyi, tek başına çalışmayı, öğrenirken açıklama istememeleri, öğrenmede farklı yolları kullanmayı tercih ettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin öğrenme esnasında hareket etmemeyi ve işitsel öğrenme stilini tercih ettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin ses, sabırlılık durumu ve çeşitli yollarla öğrenme tercihlerinin kızlar lehine; ses, yiyecek, sabırlılık durumu, çeşitli yollarla ve işitsel öğrenme tercihlerinin kendi odası olanlar lehine; işitsel öğrenme stilini tercih edenlerin anne ve babaları üniversite mezunu olan öğrenciler lehine, sıcaklık ve yetişkinle öğrenmeyi tercih edenlerin anne ve babası ortaokul ve lise mezunu olanlar lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler derslerinde, çeşitli yollarla ve işitsel öğrenmeyi; Türkçe, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler derslerinde, düşük ışığı ve bir şeyler atıştırmadan öğrenmeyi; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji derslerinde, ılık ortamda öğrenmeyi tercih edenlerin akademik başarısı yüksek olan öğrencilerin lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between fifth grade students' learning style and academic achievement at Turkish, maths, science and technology, social studies lessons. In addition to this, it was observed whether or not the fifth grade students' learning style changed in a meaningful way according to the variables such as their genders, educational status of their mothers and fathers, and having their own rooms. The study which was conducted in relational model consisted of the fifth grade students who studied at schools that were in central dictrict of Adana in 2011-2012 academic year. However, sample of the study consisted of 508 students who studied at the fifth grade of six primary school. In this study, Marmara Learning Style Scale which was developed by Ö.Şimşek (2007) in order to determine the students' learning styles, personal information form, developed by researcher involving some questions about students' demographic variables and transcripts showing the students' grades were used. In this study, frequency and an analysis of percent were carried out to determine the students' learning styles. Chi-square test was performed to observed the relationship between the students' academic achievement and learning styles, and to determine whether or not there were any significant differences in their learning styles according to their personal information. As a result of this study, it was identified that the sudents prefer sound and low light, warm place, not snacking food, sitting comfortable or lying down while studying, they prefered studying in the morning. Students' motivation level and being aware of responsibilities were quite high. It was identified that students prefered learning with their family, studying alone, using different way while learning and they didn't want any explanation while learning. Also, it was identified that they prefered auditory learning style and not acting while learning . It was determined that sound, patience and choice of learning with different ways were in favor of girls; sound, food, patience, choice of learning with auditory learning styles and different ways were in favor of having their owns; choice of learning with auditory learrning styles students whose fathers and mothers graduated from university; choice of warmth and learning with their family were in favor of the students whose fathers and mothers graduated from secondary schoolor and high school. Besides, in this study it was determined that students who preferred auditory learning and learning with different ways in Turkish, maths, science and technology and social studies lessons; low light and not snacking something while learning in Turkish, science and technology, and social studies lessons; learning in warm place in Turkish , maths and science and technology lessons changed significantly in favor of students whose academic achievement were high.