Parsiyel kalça artroplastisi yapılan hastalarda traneksamik asit uygulanmasının kanama kontrolü üzerindeki etkisi
The effect of tranexamic acid administration on bleeding control in patients undergoing partial hip arthroplasty
  1. Tez No: 1008131
  2. Yazar: MUHAMMET MURAT KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALP DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Anemia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Parsiyel kalça protezi uygulanan hastalarda traneksamik asit (TXA) kullanımının kanama kontrolü ve transfüzyon gereksinimi üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif karşılaştırmalı çalışmaya parsiyel kalça protezi uygulanan toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalar traneksamik asit kullanılan grup (TXA+, n=50) ve kullanılmayan grup (TXA–, n=50) olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar yaş, yatış süresi, antikoagülan kullanımı ve hematolojik parametreler açısından karşılaştırıldı. Kanama kontrolü; drenaj miktarı, postoperatif hemoglobin (Hb) düşüşü (preop Hb – postop Hb) ve transfüzyon gereksinimi üzerinden değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile incelendi; uygun durumlarda Student t testi, Mann–Whitney U testi ve Ki-kare/Fisher kesin testleri kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). TXA(+) grubunda hastanede yatış süresi daha uzun bulundu (p=0.002). Postoperatif Hb düşüşü TXA(+) grubunda TXA(–) grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az saptandı (p<0.001). Drenaj miktarı TXA(+) grubunda daha düşük olmakla birlikte fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Transfüzyon gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Sonuçlar: Parsiyel kalça protezi uygulanan hastalarda traneksamik asit kullanımı, postoperatif hemoglobin düşüşünü azaltarak kanama kontrolüne olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aım:To evaluate the effect of tranexamic acid (TXA) on bleeding control and transfusion requirements in patients undergoing hemiarthroplasty. Materials and Methods: This retrospective comparative study included 100 patients who underwent hemiarthroplasty. Patients were divided into a TXA group (TXA+, n=50) and a control group without TXA (TXA–, n=50). Bleeding control was assessed using postoperative hemoglobin (Hb) drop, drain output, and transfusion requirement. Normality was assessed using the Shapiro–Wilk test. Student's t test or Mann– Whitney U test was used as appropriate, and categorical variables were compared using the chi-square or Fisher's exact test. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age (p>0.05). Length of hospital stay was longer in the TXA(+) group (p=0.002). The postoperative Hb drop was significantly lower in the TXA(+) group compared to the TXA(–) group (p<0.001). Drain output was lower in the TXA(+) group; however, the difference was not statistically significant (p>0.05). There was no significant difference between the groups regarding transfusion requirement (p>0.05). Conclusion: TXA use in hemiarthroplasty reduces postoperative hemoglobin drop and contributes to improved bleeding control.