Ağız, diş ve çene cerrahisi anabilim dalında alınan biyopsilerin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of biopsy specimens from the department of oral and maxillofacial surgery: A retrospective study
- Tez No: 1008130
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DERECİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Oral Lezyonlar, Oral Patoloji, Biyopsi, Oral Lesions, Oral Pathology, Biopsy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na oral patoloji sebebiyle başvuran hastalara ait verileri incelenerek oral patolojilerin sıklığını; yaşa, cinsiyete, biyopsi tipine, histopatoloji sonuca, biyopsi alınan bölgeye göre dağılımını belirlemek, elde edilen sonuçları literatürde var olan verilerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2014 Ocak - 2024 Ocak ayları arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapılan oral ve maksillofasiyal bölgeye ait biyopsi sonuçlarının araştırıldığı retrospektif bir çalışma yapılmıştır. Hasta verileri; yaş, cinsiyet, biyopsi türü, histopatolojik tanı, biyopsi yapılan bölgeler ile ilgili bilgileri içermektedir. Bulgular: Tüm yaş gruplarını içeren, histopatolojik tanıları konulmuş̧ 386'sı erkek ve 378'i kadın toplam 764 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Lezyonlar, çeşitlerine göre 8 gruba ayrılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Toplanan verilere göre en sık rastlanılan oral patolojik lezyon grubunu odontojenik lezyonlar oluşturmuş̧, bunu reaktif/inflamatuar lezyonlar izlemiştir. Sonuç: Oral patolojik lezyonların prevalansının belirlenmesi ile yaş, cinsiyet ve lokalizasyon dağılımlarının değerlendirilmesi; lezyonların erken tanınması, ayırıcı tanısının yapılması ve uygun tedavi planının oluşturulması süreçlerinde oral patoloji uzmanlarına, oral ve maksillofasiyal radyoloji ve cerrahi alanındaki klinisyenlere ile diş hekimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze the data of patients who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry due to oral pathological conditions, and to determine the prevalence of oral pathologies as well as their distribution by age, sex, biopsy type, histopathological diagnosis, and biopsy site. Additionally, the study seeks to compare the obtained findings with the data available in the existing literature. Materials and Methods: A retrospective study was conducted to evaluate the biopsy results of the oral and maxillofacial region performed in the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry between January 2014 and January 2024. Patient data included information on age, sex, type of biopsy, histopathological diagnosis, and biopsy site. Results: A total of 764 patients, consisting of 386 males and 378 females from all age groups, who had received histopathological diagnoses, were included in the study. The lesions were classified into eight groups according to their types. The collected data were statistically analyzed. According to the findings, odontogenic lesions constituted the most frequently encountered group of oral pathological lesions, followed by reactive/inflammatory lesions. The most common oral pathological lesions were, in order, radicular cysts, dentigerous cysts, and keratocysts.