Vorikonazol tedavisi alan hasta gruplarında ilacın serum düzeylerinin klinik, biyokimyasal ve inflamatuar parametrelere göre değerlendirilmesi
Evaluation of serum levels of voriconazole in patient groups receiving treatment based on clinical, biochemical, and inflammatory parameters
  1. Tez No: 1008137
  2. Yazar: BURAK AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR YAMANTÜRK ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal ajanlar, Vorikonazol, İnterlökin 1, İnterlökin 6, Antifungal agents, Voriconazole, Interleukin 1, Interleukin 6
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada vorikonazolün serum düzeyi izleminin ilacın etkililik ve güvenlilik özelliklerine katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntemler: İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı kontrolünde oral veya intravenöz yoldan vorikonazol tedavisi başlanan, 18 yaş ve üzeri, farklı servislerdeki 13 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Hastalardan vorikonazolün çukur konsantrasyonu zamanına göre kan örneği alınarak ayrılan serumlarda vorikonazol düzeyi HPLC-UV yöntemi ile; IL-1β ve IL-6 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüş ve hasta dosyalarından biyokimya, hemogram değerleri ve klinik değerlendirmeler kaydedilmiştir. Bulgular: Serum vorikonazol düzeyleri 13 hastanın 9'unda (%69,2) terapötik, 1'inde (%7,7) supraterapötik ve 3'ünde (%23,1) ise subterapötik bulundu. Subterapötik olan 3 düzeyin 2'si (%66.6) oral tedavi alan hastalarda saptandı. Vorikonazol verilmeden önce ve verildiği son gün ölçülen GGT değerleri arasında artış yönünde korelasyon bulundu (p=0,009). Vorikonazol ve serum kreatinin değerleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı ancak GFR değerleri 9 (%69,2) hastada düştü. Terapötik aralığın üst sınırına yakın ilaç düzeyi olan bir hastada görsel halüsinasyon saptandı. Tüm hastaların 3'ünde (%23,1), ilaç düzeylerinin terapötik bulunmasına rağmen klinik izleme göre ilaç değişikliği kararı verildi. Vorikonazol düzeyleri ile ilacın kararlı durum kan düzeyine ulaştığı gün ölçülen CRP değerleri arasında pozitif yönlü korelasyon bulunurken (p=0,039), IL-1β ve IL-6 ile korelasyon saptanmadı. Serum IL-1β ve IL-6 arasında pozitif yönde korelasyon elde edildi (p<0,01). Tartışma ve Sonuç: Elde edilen bulgular, invaziv fungal infeksiyonların tedavisinde altın standart olarak gösterilen vorikonazolün etkili olabilmesi ve toksisitesinin önlenmesi için tartışılan terapötik ilaç izlemi önerisinin bazı olgular için önemli bir gereksinim olduğunu göstermiştir. Akılcı ilaç düzeyi izlemi için hastaların klinik ve biyokimyasal özelliklerinin ilaç düzeyleri ile birlikte değerlendirilmesinin gereği daha iyi anlaşılmıştır. Klinik rutinde vorikonazolün akılcı terapötik izlem kriterlerinin belirlenmesi ve inflamatuar parametrelerin rolünün daha iyi anlaşılabilmesi için geniş hasta gruplarında ileri çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the contribution of voriconazole serum level monitoring to the efficacy and safety characteristics of the drug. Patients and Methods: Thirteen patients aged 18 years and older from different departments, who started voriconazole treatment orally or intravenously under the supervision of the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology at Istanbul Faculty of Medicine were included in the study. Blood samples were collected from patients at the trough concentration time point of voriconazole, and voriconazole levels in the separated serum were measured using the HPLC-UV method; IL-1β and IL-6 levels were measured using the ELISA method, and biochemical and hemogram values and clinical evaluations were recorded from patient files. Results: Voriconazole serum levels were therapeutic in 9 of 13 patients (69,2%), supratherapeutic in 1 (7,7%), and subterapeutic in 3 (23,1%). Two of the 3 subterapeutic levels (66.6%) were detected in patients receiving oral treatment. A correlation was found between GGT levels measured before voriconazole administration and on the last day administration, showing an increase in GGT values (p=0.009). No significant correlation was found between voriconazole and serum creatinine levels, but GFR values decreased in 9 patients (69,2%). Visual hallucinations were detected in a patient with a drug level close to the upper limit of the therapeutic range. In 3 of all patients (23,1%), despite therapeutic drug levels, a decision to change medication was made based on clinical monitoring. While a positive correlation was found between voriconazole levels and CRP values measured on the day steady-state blood drug levels were reached (p=0.039), no correlation obtained with serum IL-1β and IL-6. A positive correlation was found between serum IL-1β and IL-6 (p<0.01). Discussion and Conclusion: The findings indicate that the proposed therapeutic drug monitoring regimen, which is being discussed to ensure the efficacy and prevent the toxicity of voriconazole which is the gold standard in the treatment of invasive fungal infections, is an important requirement for some cases. It has become clearer that the clinical and biochemical characteristics of patients should be evaluated together with the drug levels for the rational therapeutic drug monitoring. Further studies should be conducted in large patient groups to determine rational therapeutic drug monitoring criteria for voriconazole in clinical practice and to better understand the role of inflammatory parameters.