Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitelerinde gelişen kandidemilerin değerlendirilmesi
The evaluation of candidemia developing in the intensive care units at Gaziantep University Medical School
- Tez No: 435717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT KEÇİK BOŞNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antifungal duyarlılık, Kandidemi, Risk faktörleri, Antifungal sensitivity, Candidemia, Risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kandidemi, tanı ve tedavisi zor olan, yüksek morbidite ve mortaliteyle seyreden bir klinik durumdur. Kan kültüründe üreyen kandida türünün belirlenmesi, tedavide kullanılacak olan antifungal ajanın belirlenmesinde önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde kandidemi sıklığının, etken kandida türlerinin dağılımının ve antifungal duyarlılıklarının belirlenmesi, kandidemi gelişiminde etkili risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 1 Ekim 2014-30 Eylül 2015 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi YBÜ' lerinde takip edilen ve kandidemi tanısı alan 97 hasta ile kandidemi tanısı almayan 100 hasta dahil edildi. Bir yıllık çalışma süresinde kandidemi insidansı onbinde 27.3 (%0.27) olarak saptandı. En sık kandida izolasyonu İç Hastalıkları YBÜ'de (%62.9) saptandı. En sık C.albicans %48.5 (47) izole edilirken, non-albicans türler içinde en çok C.tropicalis %13.4 (13), ikinci sıklıkta C.glabrata %10.3 (10) ve C. parapsilosis %10.3 (10) görüldü. Kandidemi gelişiminde, altta yatan hastalıklardan hematolojik malignite bulunması, son üç ayda antifungal kullanımı, steroid/immünsupresif kullanımı, dren bulunması ve parenteral beslenme gibi risk faktörleri çok-değişkenli logistik regresyon analizinde tekrar değerlendirildi ve dren varlığının kandidemi riskini 14.13 kat, parenteral beslenmenin 6.62 kat ve son üç ayda antifungal kullanımının 7.37 kat arttırdığı saptandı. C.albicans' ta flukonazol ve vorikonazol duyarlılığı % 6,4 iken flukonazol ve vorikonazol direnci % 93,6 olarak belirlendi ve Amfoterisin B ve kaspofungin direnci saptanmadı. Kandidemi grubunda 97 hastadan 74'ü (%76,3) izlem sırasında kaybedildi. Sonuç olarak çalışmamızda, kandidemi türleri arasında en sık C. albicans izole edilmiştir. Azol direncinin oldukça yüksek oranda görülmesinin hastanemizde azol grubu antifungallerin sık kullanımına bağlı olabileceği düşünülmüştür. Bu durum, erken antifungal tedavinin mortalite ve morbidite üzerine olumlu etkisi bilindiğinden, her hastanenin kendi hasta özelliklerine, risk faktörlerine ve surveyans sonuçlarına göre tedavinin yönlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Candidemia whose diagnosis and treatment is difficult is a clinical situation with high morbidity and mortality. The identification of the species of Candidemia breeding in blood culture is critically important in determining the antifungal agent which is going to be used in the treatment. This study aims to research the candidemia frequency, the distribution of the Candidemia species and the determination of antifungal sensitivity and the powerful risk factors in the development of candidemia in our hospital's emergency units. 97 patients who were diagnosed candidemia and 100 patients who were not diagnosed candidemia were involved in this study and were followed from 1 October 2014 to 30 September 2015 at Gaziantep University Medical School. During the one-year study the candidemia incidence was detected as 27.3 (0.27 %) in ten thousand. The most frequent candida isolation was detected in Internal Diseases Emergency Unit (62.9%). While C.albicans 48.5 % (47) was the most isolated, C.tropicalis 13.4% (13) was the most seen among non-albicans species, in second place were .glabrata 10.3% (10) and C. Parapsilosis 10.3% (10). In the development of candidemia, the risk factors such as finding hematologic malignity which is one of the underlying diseases, use of antifungal in the last three months, use of steroid immunosuppression, use of drainage and parenteral nourishment were reevaluated by multivariate logistic regression analysis. It was found that the existence of drainage increased the risk of candidemia 14.13 times, parenteral nourisment 6.62 times and use of antifungal in the last three months increased the risk 7.37 times more. In C.albicans the sensitivity of fluconazole and voriconazole was identified as 6,4% while the resistance of fluconazole and voriconazole was identified as 93,6%. The resistance of amphotericin and caspofungine was not detected. In the candidemia group during the monitoring 74(76,3%) patients were lost out of 97. As a result, in our study among the candidemia species C. Albicans was the most frequently isolated one. It is considered that the high rate of azole resistance cases in our hospital can be related to the frequent use of azole group of antifungals.This situation shows the necessity of directing the treatment according to each hospitals' own patient characteristics, risk factors and surveillance results as the positive effect of early antifungal treatment on mortality and morbidity is known.