Algılanan yerel yönetim hizmet kalitesinin egzersiz keyif düzeyi üzerine etkilerinin incelenmesi: Sarıçam Belediyesi örneği
The investigation of the effects of perceived local government service quality on exercise enjoyment level: The case of Sarıçam Municipality
  1. Tez No: 1008143
  2. Yazar: KADİR GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetim, hizmet kalitesi, egzersiz keyfi, müşteri memnuniyeti, spor tesisleri, karma yöntem, Local government, service quality, exercise enjoyment, customer satisfaction, sports facilities, mixed method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yerel yönetimler tarafından sunulan spor hizmetlerinde algılanan hizmet kalitesi ve vatandaş memnuniyeti düzeylerinin, bireylerin egzersizden aldıkları keyif üzerindeki etkisini karma yöntem yaklaşımıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel problemi, hizmet kalitesinin, düzenli egzersiz alışkanlığının sürdürülmesi için kritik bir içsel motivasyon kaynağı olan egzersiz keyfi üzerindeki yordayıcı etkisini tespit etmektir. Çalışmanın nicel aşaması, Adana Sarıçam Belediyesi'ne bağlı spor tesislerinden en az altı aydır düzenli hizmet alan 18 yaş ve üzeri 483 geçerli katılımcı ile ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Nicel verilerin analizinde korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Nitel aşamada ise, nicel bulguları derinleştirmek amacıyla 46 katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Nicel bulgular, katılımcıların algıladıkları hizmet kalitesi alt boyutlarına (personel, program içeriği, fiziksel tesisler) ilişkin puanlarının ve genel egzersiz keyif düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Yapılan analizler sonucunda, algılanan hizmet kalitesi ile egzersiz keyif düzeyi arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiş; hizmet kalitesinin egzersiz keyfini anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Ayrıca, demografik karşılaştırmalarda, evli bireylerin bekârlara kıyasla daha yüksek hizmet kalitesi algısına ve egzersiz keyfi düzeyine sahip olduğu gibi anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Nitel bulgular, özellikle eğitmenlerin niteliği (ilgi, motivasyon sağlama ve bireysel uyarlama becerileri) ve iletişimlerinin egzersiz keyfi üzerinde kritik bir rol oynadığını teyit etmiştir. Ancak, dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerde eksiklikler saptanmıştır: Engelli bireyler, sadece fiziksel erişim değil, aynı zamanda içerik uyarlaması eksikliğini vurgulamış; göçmen kadınlar ise dil bariyeri ve bilgiye erişim zorluğunu dile getirmiştir. Sonuç olarak, yerel yönetim spor hizmetlerinin kalitesinin, kullanıcıların egzersizden aldığı duygusal tatmini doğrudan etkilediği görülmüştür. Bu durum, belediyelerin spor hizmetlerini sadece bir spor politikası aracı değil, aynı zamanda sosyal politika ve halk sağlığı aracı olarak ele alması, eğitmen yetkinliğini artırması ve hizmetleri dezavantajlı gruplara yönelik kapsayıcı bir şekilde uyarlaması yönünde önerileri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of perceived service quality and customer satisfaction with sports services provided by local governments on individuals' exercise enjoyment, utilizing a mixed-method (quantitative and qualitative) approach. The main research problem is to determine the predictive effect of service quality on exercise enjoyment, which is a critical internal motivation source for maintaining a regular exercise habit. The quantitative phase of the study was conducted using a relational survey model with 483 valid participants aged 18 and over, who had been regularly using Sarıçam Municipality sports facilities for at least six months. Correlation and regression analyses were employed for data analysis. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 46 participants to provide an in-depth understanding of the quantitative findings. Quantitative findings indicated that participants' scores for perceived service quality sub-dimensions (personnel, program content, physical facilities) and their overall exercise enjoyment level were high. Correlation analysis found a positive and significant relationship between perceived service quality and exercise enjoyment. Regression analysis confirmed that service quality significantly predicted exercise enjoyment. Furthermore, demographic comparisons revealed significant differences; for example, married individuals reported a higher perception of service quality and exercise enjoyment compared to single individuals. Qualitative findings confirmed the critical role of trainer quality (interest, motivation, and individual adaptation skills) and communication in exercise enjoyment. However, deficiencies were found in services for disadvantaged groups: Disabled individuals highlighted the lack of content adaptation in addition to physical access issues, and immigrant women pointed out language barriers and difficulties in accessing information. In conclusion, the quality of service provided in local government sports facilities directly affects not only user satisfaction but also the emotional fulfillment derived from exercise. The research suggests that municipalities should address sports services not only as a sports policy tool but also as a social policy and public health tool, enhance trainer competency, and inclusively adapt services for disadvantaged groups.