Farklı bar altyapılı monolitik zirkonya all-on-four protezlerin kırılma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance of monolithic zirconia all-on-four prostheses with different bar substructures
  1. Tez No: 1008142
  2. Yazar: İREM SARKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGEHAN BAKİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT TUZLALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: All-on-four, bar altyapı, monolitik zirkonya, kırılma dayanımı, CAD/CAM, All-on-Four, bar substructure, monolithic zirconia, fracture resistance, CAD/CAM
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Farklı Bar Altyapılı Monolitik Zirkonya All-On-Four Protezlerin Kırılma Dayanımlarının Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı altyapı materyallerinin monolitik zirkonya all-on-four protezlerin kırılma dayanımı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Günümüzde all-on-four konsepti, tam dişsiz hastaların implant destekli sabit protezlerle rehabilitasyonunda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak altyapı materyalinin seçimi, protezin dayanıklılığı ve uzun dönem başarısı açısından önemli bir faktördür. Bu nedenle altyapısız, titanyum ve krom-kobalt altyapılı monolitik zirkonya protezlerin kırılma dayanımları karşılaştırılmıştır. Materyal ve Metot: Toplam 18 adet monolitik zirkonya All-on-Four protez üç grupta üretildi: titanyum bar altyapılı (n=6), krom-kobalt bar altyapılı (n=6) ve altyapısız monolitik zirkonya (n=6). Restorasyonlar CAD/CAM sistemi ile tasarlanarak frezeleme ve lazer sinterleme yöntemleri ile üretildi. Kırılma dayanımı universal test cihazında kantilever bölgesine dik yönde artan yük uygulanarak ölçüldü. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ile değerlendirildi; normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile incelendi ve gruplar arası karşılaştırma tek yönlü ANOVA ile yapıldı. Çoklu karşılaştırmalar ise Tukey HSD ve Bonferroni düzeltmeli t testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Çalışma sonucunda titanyum bar altyapılı grupta ortalama kırılma dayanımı 4134 N, krom-kobalt bar altyapılı grupta 3879 N ve altyapısız monolitik zirkonya grubunda 3670 N olarak bulunmuştur. Gruplar arasında kırılma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte ortalama değerler incelendiğinde titanyum bar altyapılı grubun en yüksek kırılma dayanımına sahip olduğu görülmüştür. Sonuç: Farklı altyapı materyallerine sahip monolitik zirkonya all-on-four protezlerin kırılma dayanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, metal bar altyapının restorasyonların kırılma dayanımını artırma eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Ayrıca elde edilen kırılma dayanımı değerlerinin fizyolojik çiğneme kuvvetlerinin üzerinde olması, değerlendirilen restorasyon tasarımlarının klinik kullanım açısından yeterli mekanik dayanım sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Fracture Resistance of Monolithic Zirconia All-On-Four Prostheses with Different Bar Substructures Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of different substructure materials on the fracture resistance of monolithic zirconia All-on-Four prostheses. The All-on-Four concept is frequently preferred for the rehabilitation of edentulous patients with implant-supported fixed prostheses. However, the choice of substructure material is an important factor in terms of the durability and long-term success of the prostheses. Therefore, the fracture resistance of monolithic zirconia prostheses with titanium bar, cobalt–chromium bar and without a substructure was compared. Materials and Methods: A total of 18 monolithic zirconia All-on-Four prostheses were fabricated and divided into three groups: titanium bar-supported(n=6), cobalt–chromium bar-supported(n=6), and monolithic zirconia without a substructure(n=6). All restorations were designed using a CAD/CAM system and produced by milling and laser sintering techniques. Fracture resistance was tested using a universal testing machine by applying a vertically increasing load to the cantilever region until failure occurred. The obtained data were evaluated using descriptive statistics. Normal distribution was assessed with the Shapiro–Wilk test, and comparisons between groups were performed using one-way ANOVA. Multiple comparisons were analyzed using Tukey HSD and Bonferroni-corrected t-tests (p<0.05). Results: The mean fracture resistance values were 4134 N for the titanium bar-supported group, 3879 N for the cobalt–chromium bar-supported group and 3670 N for the monolithic zirconia group without a substructure. No statistically significant difference was found between the groups in terms of fracture resistance (p>0.05). However, the titanium bar-supported group showed the highest mean fracture resistance values. Conclusion: Although no statistically significant differences were observed between the groups, bar-supported designs tended to show higher fracture resistance. The fracture resistance values also exceeded physiological bite forces, indicating sufficient mechanical strength for clinical use.