Akut pankreatit tanılı hastalarda serum sestrin 2 düzeyinin hastalık şiddeti ve klinik sonlanımı ile ilişkisi
Relationship between serum sestrin 2 levels and disease severity and clinical outcomes in patients diagnosed with acute pancreatitis
- Tez No: 1008144
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Sestrin 2, İnflamasyon, Mortalite, Acute pancreatitis, Sestrin 2, inflammation, mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut pankreatit en sık hastane başvurusuna sebep olan gastroenterolojik acil durumdur. Pankreastaki sindirim enzimlerinin erken aktivasyonu sonucunda pankreas hasarının görüldüğü, lokal başlayan ve sistemik devam eden bir inflamasyon ile karakterize bir hastalıktır. Bu inflamasyon ile ilişkili olarak hastalık şiddetinin artışı organ hasarıyla, buna bağlı olarak ciddi morbidite ve mortalite ile seyredebilmektedir. Sestrin 2, mTOR/AMPK yolağının bir inhibitörü olup vücutta oluşan genotoksik stres, endoplazmik retikulum (ER) stresi ve oksidatif stres durumlarında artış gösteren bir antioksidan moleküldür. Sestrin 2 daha önce çeşitli metabolik ve kardiyovasküler hastalıklarda incelenmiş ve düşük seviyelerinin hastalık ciddiyeti ile ilişkili olduğu görülmüştür. Sestrin 2'nin akut pankreatit ile ortaya çıkan inflamasyonda rol oynadığı düşünülmektedir ve bu konuda yapılmış klinik düzeyde bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma serum Sestrin 2 düzeyinin akut pankreatit şiddeti ve klinik sonlanımı ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve tek merkezli bir vaka-kontrol çalışması olarak yürütülen çalışmaya 168 akut pankreatit tanısı olan hasta dahil edildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri ve serum Sestrin 2 düzeyleri değerlendirildi. Sestrin 2 ölçümleri ELISA kiti ile ölçüldü. Hastalık şiddeti ve klinik sonlanım ile ilişkili belirleyiciler çok değişkenli regresyon analizi ile incelendi Bulgular: Çalışmada 94 hafif, 57 orta şiddetli ve 17 ağır şiddetli pankreatit olgusu mevcuttu. Hastalık şiddetinde artışın yaştaki artış, plevral efüzyon, yüksek üre, yüksek CRP düzeyi ve düşük Sestrin 2 düzeyi ile ilişkili olduğu saptandı. Mortal seyreden olgularda da Sestrin 2 düzeyi daha düşük olarak sonuçlandı. Lojistik regresyon analizinde Sestrin 2 (HR 0,04; p = 0,003) ve yaş (HR 1,50; p = 0,007) bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi. Sonuç: Serum Sestrin 2 düzeylerinin akut pankreatit şiddeti ve mortalite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sestrin 2 düzeyinin düşüklüğü mortalite ve ağır hastalık ix varlığı için öngördürücü bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir. Bulgularımız Sestrin 2'nin akut pankreatitte oluşan inflamasyonda rol oynadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute pancreatitis is the most common gastroenterological emergency leading to hospital admission. It is a disease characterized by pancreatic injury resulting from the premature activation of digestive enzymes within the pancreas and by an inflammatory process that begins locally and continues systemically. In association with this inflammation, an increase in disease severity may progress with organ damage and, consequently, significant morbidity and mortality. Sestrin 2 is an inhibitor of the mTOR/AMPK pathway and is an antioxidant molecule that increases in conditions of genotoxic stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, and oxidative stress in the body. Sestrin 2 has previously been investigated in various metabolic and cardiovascular diseases, and its low levels have been shown to be associated with disease severity. It is thought that Sestrin 2 plays a role in the inflammation that occurs in acute pancreatitis, and there is no clinical-level study conducted on this subject. This study aims to evaluate the relationship between serum Sestrin 2 levels and the severity and clinical outcomes of acute pancreatitis. Materials and Methods: A total of 168 patients diagnosed with acute pancreatitis were included in this study, which was conducted as a prospective, singlecenter case-control study. The anthropometric measurements, biochemical parameters, and serum Sestrin 2 levels of the participants were evaluated. Sestrin 2 measurements were performed using an ELISA kit. Determinants associated with disease severity and clinical outcomes were analyzed using multivariate regression analysis. Results: In the study, there were 94 cases of mild, 57 cases of moderately severe, and 17 cases of severe pancreatitis. An increase in disease severity was found to be associated with increasing age, pleural effusion, elevated urea levels, elevated CRP levels, and low Sestrin 2 levels. Sestrin 2 levels were also found to be lower in cases with a fatal outcome. In the logistic regression analysis, Sestrin 2 (HR 0.04; p = 0.003) and age (HR 1.50; p = 0.007) were identified as independent risk factors. xi Conclusion: Serum Sestrin 2 levels have been shown to be associated with the severity and mortality of acute pancreatitis. Low Sestrin 2 levels indicate that it is a predictive biomarker for mortality and the presence of severe disease. Our findings support that Sestrin 2 plays a role in the inflammation occurring in acute pancreatitis.