Yeniden kök kanal tedavisinde kullanılan farklı eğe sistemlerinin apikalden debris ekstrüzyonuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different file systems used in retreatment on apically extruded debris
  1. Tez No: 1008149
  2. Yazar: ZEHRANUR BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE İRİBOZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Root canal therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kök kanal tedavisinin yenilenmesi (retreatment) işlemi sırasında farklı tasarım özelliklerine sahip ProTaper Universal Retreatment (PTUR) (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre), D-RaCe Retreatment (FKG, La Chaux-de-Fonds, İsviçre) ve AF F-One (Fanta Dental, Şanghay, Çin) Ni-Ti döner eğe sistemlerinin apikalden taşırdıkları debris miktarlarını ve söküm işlem sürelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 45 adet tek köklü mandibular premolar insan dişi ProTaper Next sistemi ile genişletildi ve soğuk lateral kondensasyon tekniği kullanılarak gütta-perka ve AH Plus (Dentsply, Almanya) patı ile dolduruldu. Örnekler, retreatment işleminde kullanılacak eğe sistemine göre rastgele üç eşit gruba ayrıldı (n=15): PTUR, D-RaCe ve AF F-One. Apikalden taşan debris, Myers ve Montgomery'nin deneysel düzeneği modifiye edilerek Eppendorf tüplerinde toplandı. Kanal dolgusunun uzaklaştırılması işlemi; çalışma boyuna ulaşana kadar taşan debris miktarı (G1) ve (T1) süresi ve dental mikroskop altında tüm kanal duvarlarında bulunan dolum materyalleri temizlenene kadar toplam taşan debris miktarı (G3) ve (T3) süresi olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Sıvıların buharlaşması için 70°C'de 5 gün inkübatörde bekletilen tüplerdeki taşan kuru debris miktarları 10-4 g hassasiyete sahip analitik terazi ile tartıldı. Verilerin istatistiksel analizi ANOVA ve Tukey HSD testleri kullanılarak yapıldı (p<0,05). Bulgular: Test edilen tüm eğe sistemlerinde işlem sırasında apikal debris ekstrüzyonu gözlendi. Çalışma boyuna (WL) ulaşana kadar taşan debris miktarı (G1) açısından D-RaCe sistemi, PTUR sistemine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az debris taşırdı (p=0,003). Ancak tüm işlem süresince taşan toplam debris miktarı (G3) açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Her bir grup kendi içinde değerlendirildiğinde, çalışma boyuna ulaşana kadar taşan debris miktarı ile tüm kanal dolgusunun sökümünde taşan toplam debris miktarının tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı bulundu (p<0,001). İşlem süreleri incelendiğinde; çalışma boyuna ulaşana kadar geçen süreler (T1) gruplar arasında benzer bulunurken (p>0,05), toplam söküm süresi (T3) açısından D-RaCe grubunun PTUR ve AF F-One gruplarına kıyasla işlemi anlamlı düzeyde daha kısa sürede tamamladığı belirlen (sırasıyla p=0,009, p=0,032). Sonuç: Kullanılan hiçbir enstrümantasyon sistemi apikal debris çıkışını tamamen engelleyememiştir. D-RaCe sistemi, sahip olduğu daha düşük taper ve alternatif kesici kenar tasarımı sayesinde işlemin erken aşamalarında PTUR'un yarattığı piston etkisini engelleyerek daha güvenli bir profil çizmiştir. Aynı zamanda yüksek rotasyon hızının etkisiyle, tek eğe sistemi olan AF F-One ve üç eğeli PTUR sistemlerine kıyasla tüm retreatment işlemini çok daha hızlı bitirerek zaman açısından en verimli sistem olmuştur. Bununla birlikte, tüm sistemlerde rezidüel artıkları tamamen temizlemek için mekanik işlem süresinin uzaması, periapikal dokulara fazladan debris itilme riskini kaçınılmaz biçimde arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the amount of apically extruded debris and the retreatment times associated with ProTaper Universal Retreatment (PTUR) (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland), D-RaCe Retreatment (FKG, La Chaux-de-Fonds, Switzerland), and AF F-One (Fanta Dental, Shanghai, China) Ni-Ti rotary file systems, which have different design characteristics, during root canal retreatment. Material and Method: A total of 45 single-rooted human mandibular premolars were prepared using the ProTaper Next system and obturated with gutta-percha and AH Plus (Dentsply, Germany) sealer by the cold lateral condensation technique. The specimens were randomly divided into three groups (n = 15) according to the file system to be used for retreatment: PTUR, D-RaCe, and AF F-One. Apically extruded debris was collected in Eppendorf tubes using a modified Myers and Montgomery experimental setup. Root canal filling removal was carried out in two stages. The first stage consisted of reaching the working length, during which the amount of apically extruded debris (G1) and the elapsed time (T1) were recorded. The second stage continued until the filling materials had been removed from all canal walls under a dental microscope, and the amount of apically extruded debris (G3) and the elapsed time (T3) were recorded. After incubation at 70°C for 5 days to allow evaporation of the liquids, the amount of dry extruded debris in the tubes was weighed using an analytical balance with a precision of 10⁻⁴ g. Statistical analysis was performed using ANOVA and Tukey's HSD tests (p<0.05). Results: Apical debris extrusion was observed in all tested file systems during the procedure. Up to the point of reaching the working length, the D-RaCe system extruded significantly less debris than the PTUR system (G1) (p = 0.003). No significant difference was found among the groups in terms of the total amount of debris extruded throughout the entire procedure (G3) (p>0.05). In intragroup comparisons, the amount of debris extruded until reaching the working length and the total amount of debris extruded during complete removal of the root canal filling increased significantly in all groups (p<0.001). The time required to reach the working length (T1) was similar among the groups (p>0.05), whereas the D-RaCe group completed the procedure in significantly less time than the PTUR and AF F-One groups in terms of total removal time (T3) (p = 0.009 and p = 0.032, respectively). Conclusion: None of the instrumentation systems completely prevented apical debris extrusion. Owing to its lower taper and alternating cutting-edge design, the D-RaCe system demonstrated a more favorable performance in the early stages of the procedure by preventing the piston effect generated by PTUR. It was also the most time-efficient system, completing the entire retreatment procedure significantly faster than both AF F-One and PTUR, partly because of its higher rotational speed. However, prolongation of the mechanical procedure to achieve complete removal of residual material inevitably increased the risk of additional debris extrusion into the periapical tissues in all systems.