Monolitik zirkonya materyallerinin farklı sinterleme parametrelerinde optik ve mekanik özelliklerinin değerlendirilmesi
Effect of sintering conditions on the optical and mechanical properties of monolithic zirconia
  1. Tez No: 1008163
  2. Yazar: BENSU ÇALIŞKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN AKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Mekanik dayanım, Zirkonya, CAD/CAM, Mechanical strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, farklı üreticilere ait üç çok katmanlı monolitik zirkonya materyalin (IPS e.max ZirCAD Prime [3Y/5Y-TZP], Katana Zirconia YML [4Y/5Y-TZP] ve VITA YZ/ST Multicolor [4Y-TZP]) standart ve hızlı sinterleme protokolleri sonrası optik ve mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Amaç sinterleme süresi ve materyal kompozisyonunun translüsentlik parametresi (TP) ve biaksiyel kırılma dayanımı üzerindeki etkisini belirlemektir. CAD/CAM sistemi ile hazırlanan disk şeklindeki örnekler, üretici talimatlarına uygun olarak standart ve hızlı sinterleme protokollerine tabi tutulmuştur. Optik analizde, her örneğin kole ve insizal bölgelerinden siyah ve beyaz arka plan üzerinde VITA EasyShade V spektrofotometre ile CIE L*, a*, b* değerleri ölçülmüş ve TP değerleri hesaplanmıştır. Mekanik değerlendirme üç top üzerinde piston yöntemiyle gerçekleştirilen biaksiyel bükülme testi ile yapılmıştır. Veriler uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular, sinterleme protokolünün mekanik dayanım üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını, ancak hızlı sinterlemenin tüm materyallerde translüsentlik değerlerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir (p<0.05). Markalar arasında hem translüsentlik hem de kırılma dayanımı açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. ZirCAD Prime ve VITA grupları Katana'ya kıyasla daha yüksek kırılma dayanımı göstermiştir. Tüm materyallerde insizal bölge, kole bölgesine göre daha yüksek translüsentlik değerleri sergilemiştir. Sonuç olarak, hızlı sinterleme klinik açıdan zaman kazandıran bir yöntem olmakla birlikte optik özelliklerde sınırlı bir azalmaya yol açmaktadır. Çok katmanlı zirkonya sistemlerinde kimyasal kompozisyon ve faz dağılımı, optik ve mekanik performans üzerinde belirleyici rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the optical and mechanical properties of three multilayered monolithic zirconia materials from different manufacturers (IPS e.max ZirCAD Prime [3Y/5Y-TZP], Katana Zirconia YML [4Y/5Y-TZP], and VITA YZ/ST Multicolor [4Y-TZP]) were comparatively evaluated after conventional and speed sintering protocols. The aim was to determine the effect of sintering duration and material composition on the translucency parameter (TP) and biaxial flexural strength. Disc-shaped specimens prepared using a CAD/CAM system were sintered according to the manufacturers' recommendations under conventional and speed sintering protocols. For optical analysis, CIE L*, a*, and b* values were measured from the cervical and incisal regions of each specimen against black and white backgrounds using a VITA EasyShade V spectrophotometer, and TP values were calculated. Mechanical evaluation was performed using a piston-on-three- ball biaxial flexural strength test. Data were analyzed using appropriate statistical methods, and the level of significance was set at p<0.05. The results showed that the sintering protocol had no significant effect on mechanical strength; however, speed sintering significantly reduced translucency values in all materials (p<0.05). Significant differences were observed among the brands in terms of both translucency and fracture strength. ZirCAD Prime and VITA groups demonstrated higher fracture strength compared to Katana. In all materials, the incisal region exhibited higher translucency values than the cervical region. In conclusion, although speed sintering offers clinical time efficiency, it leads to a limited reduction in optical properties. The chemical composition and phase distribution in multilayered zirconia systems play a decisive role in determining their optical and mechanical performance.