Student film festivals in Turkey: A case study of the contact International Student Film Festival
Türkiye'de öğrenci film festivalleri: Contact Uluslararasi Öğrenci Film Festivali üzerine bir etki çalışması
- Tez No: 1008181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DABAK ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Film festivali, Film festival
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
Film festivalleri; sinema tutkunları ve sektörde çalışan deneyimli film yapımcıları için her zaman önemli bir ortak buluşma noktası olmuştur. Bu atmosferde, öğrenci filmlerinin genellikle ilk izleyicilerini bulduğu söylenebilir. Bu çalışma, öğrenci film festivallerine odaklanarak, öğrencilerin bu festivallere katılımından elde ettikleri deneyimleri araştırmayı ve bu tür etkinliklerin geleceğin film yapımcılarının profesyonel gelişimini şekillendirmedeki rolünü anlamayı amaçlamaktadır. Bu tez için Yaşar Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Contact Uluslararası Öğrenci Film Festivali vaka çalışması olarak seçilmiştir. Bu festival, Türkiye'deki ilk uluslararası öğrenci film festivallerinden biri olmasıyla büyük bir öneme sahiptir. Festival, çeşitli üniversitelerden öğrenci filmlerini içermektedir. Ana yarışmanın yanı sıra, festivalde sinema ve televizyon sektörlerindeki uzmanlar ile konuk okullardan akademisyenlerin seminerleri düzenlenmektedir. Araştırmaya, festival kimliği ortaya çıkarılarak ve festival katılımcıları derinlemesine incelenerek başlanmıştır. Ayrıca, görevli öğrencilerden oluşan iki grup ile odak grubu çalışmaları yapılması belirlenmiştir. Festivalin katılımcılar üzerindeki etkisini anlayabilmek için katılımcılarla görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar, çoğu katılımcının kişisel ve profesyonel anlamda önemli ölçüde değişme kaydettiğini göstermektedir. Bu bulgular, böyle etkinliklerin geleceğin film yapımcılarının yolunu aydınlattığını, film endüstrisini iyi yönde etkilediğini ve dolayısıyla film çalışmalarına önemli bir katkı sağladığını kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Film festivals have always been the pivotal gathering point for cinema enthusiasts, newcomers, and experienced filmmakers. In this atmosphere, it can be suggested that student films often find their first audience. By focusing on student film festivals, this study aims to investigate the experiences that students gain from participating in these festivals and to understand the role of such events in shaping the professional development of aspiring filmmakers. For this thesis, the Contact International Student Film Festival at Yaşar University has been selected as the case study. This festival has been active for over ten years. Additionally, Contact International Student Film Festival holds the distinction of being one of the first international student film festival in Turkey. It consists of films from the students attending various universities, including international ones. In addition to the main competition, the festival includes screenings for school selections, and seminars by local industry experts and faculty members from guest schools. To investigate deeper into the research, the identity of the festival was transcribed, and the attendees of the festival were observed from close distance. Additionally, a total of two focus groups, composed of attending students, have been conducted to understand their point of view. The results suggest that most attendees have experienced and gained significant emotional, personal and professional growth. These findings prove that such events pave the way for future filmmakers, influencing the film industry and thus providing an important contribution to the film studies.