Trans erkeklerde cinsiyet uyumlandırıcı hormon tedavisi öncesi ve sonrası koku fonksiyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of olfactory function in transgender men before and after gender affirming hormone therapy
- Tez No: 1008274
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÖZKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Transgender men, gender-aff<rm<ng hormone therapy, olfactory funct<on, CCCRC test, sacchar<n test
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET TRANS ERKEKLERDE CİNSİYET UYUMLANDIRICI HORMON TEDAVİSİ ÖNCESİ VE SONRASI KOKU FONKSİYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: Ecem AKDAĞ İzmKr KâtKp ÇelebK ÜnKversKtesK Tıp FakültesK Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun CerrahKsK AnabKlKm Dalı Uzmanlık TezK, İzmKr, TürkKye, 2026 Amaç: Bu çalışmada, trans erkek b<reylerde c<ns<yet uyumlandırıcı hormon tedav<s< önces< ve sonrası olfaktör fonks<yonlarda meydana geleb<lecek değ<ş<kl<kler<n objekt<f ve subjekt<f yöntemlerle değerlend<r<lmes< amaçlanmıştır. Yöntem: Bu prospekt<f ve long<tud<nal çalışmaya, yaşları 22-49 arasında değ<şen toplam 8 sağlıklı trans erkek b<rey dah<l ed<lm<şt<r. Katılımcılar hormon tedav<s< önces<nde ve tedav<n<n 4. ayında değerlend<r<lm<şt<r. Olfaktör fonks<yonlar Connect<cut Chemosensory Cl<n<cal Research Center (CCCRC) test< ve n-butanol eş<k test< <le, nazal mukos<l<yer kl<rens sakkar<n test< <le değerlend<r<lm<şt<r. Subjekt<f değerlend<rme amacıyla Assessment of Self-Reported Olfactory Funct<on (ASOF), Nasal Obstruct<on Symptom Evaluat<on (NOSE) ve Beck Depresyon Envanter< uygulanmıştır. Ver<ler uygun parametr<k ve non-parametr<k testlerle anal<z ed<lm<şt<r. Bulgular: n-butanol eş<k değerler<, sakkar<n kl<rens süres<, kompoz<t olfaktör skor, ASOF alt parametreler<, NOSE ve Beck skorları açısından hormon tedav<s< önces< ve sonrası ölçümler arasında <stat<st<ksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Olfaktör fonks<yonlarda ve nazal f<zyoloj<de kısa dönem hormon tedav<s<ne bağlı anlamlı değ<ş<kl<k gözlenmem<şt<r. Sonuçlar: Trans erkek b<reylerde c<ns<yet uyumlandırıcı hormon tedav<s<n<n erken dönem<nde olfaktör fonks<yonlar ve nazal mukos<l<yer kl<rens üzer<ne bel<rg<n b<r etk<s< olmadığı görülmüştür. Daha gen<ş örnekleml< ve uzun döneml< çalışmalar <le hormon tedav<s<n<n olfaktör s<stem üzer<ndek< etk<ler<n<n daha kapsamlı değerlend<r<lmes< gerekmekted<r. Anahtar KelKmeler: Trans erkek, c<ns<yet uyumlandırıcı hormon tedav<s<, koku fonks<yonu, CCCRC test<, sakkar<n test<
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF OLFACTORY FUNCTION IN TRANSGENDER MEN BEFORE AND AFTER GENDER AFFIRMING HORMONE THERAPY Student Name and Surname: Ecem AKDAĞ IzmKr KatKp CelebK UnKversKty, Faculty of MedKcKne Department of OtorhKnolaryngology and Head & Neck Surgery MedKcal SpecKalKzatKon ThesKs, IzmKr, Turkey, 2026 AKm: Th<s study a<med to evaluate changes <n olfactory funct<on before and after genderaff <rm<ng hormone therapy <n transgender men us<ng both object<ve and subject<ve assessment methods. Methods: A total of 8 healthy transgender men aged between 22 and 49 years were <ncluded <n th<s prospect<ve long<tud<nal study. Part<c<pants were evaluated before and at the 4th month of treatment. Olfactory funct<on was assessed us<ng the Connect<cut Chemosensory Cl<n<cal Research Center (CCCRC) test and the n-butanol threshold test, wh<le nasal mucoc<l<ary clearance was evaluated w<th the sacchar<n test. Subject<ve assessments <ncluded the Assessment of Self-Reported Olfactory Funct<on (ASOF), Nasal Obstruct<on Symptom Evaluat<on (NOSE) and Beck Depress<on Inventory. Data were analyzed us<ng appropr<ate parametr<c and non-parametr<c stat<st<cal tests. Results: No stat<st<cally s<gn<f<cant d<fferences were found between pre- and post-treatment measurements <n butanol threshold values, sacchar<n clearance t<me, compos<te olfactory scores, ASOF subparameters, NOSE scores and Beck Depress<on scores (p>0,05). No s<gn<f<cant short-term effect of hormone therapy on olfactory funct<on or nasal phys<ology was observed. ConclusKon: Gender-aff<rm<ng hormone therapy <n transgender men does not appear to have a s<gn<f<cant effect on olfactory funct<on or nasal mucoc<l<ary clearance <n the early treatment per<od. Further stud<es w<th larger sample s<zes and longer follow-up per<ods are needed to better understand the effects of hormone therapy on the olfactory system.