Horizontal şaşılık nedeniyle opere edilmiş ve postoperatif dönemde ortoforik olan çocuk hastaların mikroperimetrik değerlerinin sağlıklı grup ile karşılaştırılması
Comparison of microperimetric parameters in children with orthophoria following surgery for horizontal strabismus and healthy controls
  1. Tez No: 1008276
  2. Yazar: ZEYNEP GÖKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Horizontal şaşılık, ezotropya, ekzotropya, mikroperimetri, fiksasyon stabilitesi, fiksasyon lokalizasyonu, retinal sensitivite, Horizontal strabismus, esotropia, exotropia, microperimetry, fixation stability, fixation location, retinal sensitivity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, horizontal şaşılık nedeniyle cerrahi uygulanmış ve ortoforik ya da kabul edilebilir düzeyde rezidü kayma miktarı ile takip edilen çocuklarda, postoperatif dönemde mikroperimetrik parametreleri değerlendirmek ve ezotropya (ET), ekzotropya (XT) ile sağlıklı kontrol grupları arasında fiksasyon stabilitesi, fiksasyon lokalizasyonu ve retinal hassasiyet açısından farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Bu sayede şaşılığın, yalnızca oküler hizalanmayı bozan bir patoloji olmadığını, aynı zamanda binoküler görme gelişimini, foveal fiksasyon organizasyonunu ve maküler fonksiyonları etkileyebilen bir durum olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde, 2021-2026 yılları arasında horizontal şaşılık cerrahisi geçirmiş ve en az 6 ay sonraki dönemde mikroperimetri incelemesi yapılmış, 7-12 yaş aralığındaki primer pozisyonel durumu ortoforik olan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalar şaşılık tipine göre; ekzotropya cerrahisi geçirenler ve ezotropya cerrahisi geçirenler olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler açısından benzer bir sağlıklı grup ise kontrol grubu olarak seçildi. Çalışmaya toplam 90 hastanın 90 gözü dahil edildi; bunların 30'u ET, 30'u XT ve 30'u sağlıklı kontrol grubundaydı. Ambliyopisi bulunan olgular ve mikroperimetri test güvenilirliğini etkileyebilecek düzeyde kooperasyon problemi bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayene yapıldı. Mikroperimetri çekimleri MP-1 cihazı ile yapılmıştı. Değerlendirmede fiksasyon stabilitesi (BCEA, Bivariate Contour Ellipse Area), retinal hassasiyet (desibel, dB) ve fiksasyon lokasyonu parametlerine bakıldı ve gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş ve cinsiyet dağılımı açısından gruplar arası anlamlı farklılık izlenmedi. Fiksasyon stabilitesi (FS) açısından stabil/rölatif anstabil/anstabil olarak 3'lü yapılan analizlerde şaşılık grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p<0.001). ET grubunda stabil fiksasyon oranı (%50) XT grubuna (%73.3) göre daha düşük görünse de istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.194). FS; stabil/stabil değil olarak 2'li grup halinde de değerlendirildi. Benzer şekilde ET grubundaki stabil fiksasyon oranı XT ve kontrol gruplarına göre daha düşüktü ancak XT grubuyla arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0.063). Fiksasyon lokalizasyonu üç kategorili olarak değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı; ancak predominant santral ve santral değil şeklinde ikili olarak sınıflandırıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p=0,024). Kontrol grubunda santral olmayan fiksasyon izlenmezken, bu oran ET grubunda %23,3, XT grubunda %16,7 olarak saptandı. Ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmadı (p=0.519). Retinal hassasiyet parametlerinin her üçünde de kontrol grubu ile şaşılık grupları arasında anlamlı fark mevcuttu (p<0.001) fakat ET/XT arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı düzeye ulaşmadı. Postoperatif rezidü kayma miktarı sürekli değişken olarak değerlendirildiğinde, yalnızca santral retinal hassasiyet ile negatif yönde, zayıf fakat istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (rho=-0,293; p=0,023). Rezidü kayma 0–4 PD ve 6–10 PD olarak iki kategoriye ayrıldığında, 0–4 PD grubunda within 2° derece (%) ve within 4° derece (%) değerleri 6–10 PD grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,045 ve p=0,035). 1SD BCEA ve 3SD BCEA değerleri 6–10 PD grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,035 ve p=0,046). Retinal hassasiyet açısından değerlendirildiğinde ise 0–4 PD grubunda santral, parasantral ve ortalama retinal hassasiyet değerleri 6–10 PD grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı (sırasıyla p=0,007, p=0,010 ve p=0,041). Rezidü kayma grupları arasında şaşılık tipi dağılımı açısından anlamlı fark bulunmadı (p=0,796). Sonuç: Horizontal şaşılık cerrahisi geçirmiş çocuklarda postoperatif dönemde klinik olarak başarılı kabul edilen motor hizalanmaya rağmen mikroperimetrik parametrelerde sağlıklı çocuklara kıyasla farklılıklar olabileceği görülmüştür. Bu farklılıkların binoküler deneyim ve rezidüel kayma miktarı ile ilişkili olabileceği düşünüldü. Bu nedenle gelecekte MP, şaşılık cerrahisi sonrası değerlendirmede motor hizalanmaya ek olarak foveal fiksasyon organizasyonu ve maküler fonksiyonel durumu ortaya koyabilen tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate postoperative microperimetric parameters in children who underwent surgery for horizontal strabismus and were followed with orthophoria or an acceptable amount of residual deviation, and to investigate whether there were differences among esotropia (ET), exotropia (XT), and healthy control groups in terms of fixation stability, fixation location, and retinal sensitivity. Thus, this study aimed to demonstrate that strabismus is not merely a pathology that disrupts ocular alignment, but also a condition that may affect binocular visual development, foveal fixation organization, and macular function. Materials and Methods: The records of patients aged 7–12 years who underwent horizontal strabismus surgery between 2021 and 2026 at the Ophthalmology Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, who were orthophoric in the primary position and underwent microperimetric examination at least 6 months after surgery, were retrospectively reviewed. Patients were divided into two groups according to the type of strabismus: those who underwent surgery for exotropia and those who underwent surgery for esotropia. A healthy group with similar demographic characteristics was selected as the control group. A total of 90 eyes of 90 patients were included in the study: 30 in the ET group, 30 in the XT group, and 30 in the healthy control group. Patients with amblyopia and those with cooperation problems that could affect the reliability of the microperimetry test were excluded from the study. All patients underwent a complete ophthalmological examination. Microperimetric examinations were performed using the MP-1 device. Fixation stability, assessed by bivariate contour ellipse area (BCEA), retinal sensitivity in decibels (dB), and fixation location parameters were evaluated and statistically compared among the groups. Results: No statistically significant difference was observed among the groups in terms of age and sex distribution. In the three-category analysis of fixation stability (stable, relatively unstable, and unstable), a statistically significant difference was found between the strabismus groups and the control group (p<0.001). Although the rate of stable fixation was lower in the ET group (50%) than in the XT group (73.3%), this difference was not statistically significant (p=0.194). Fixation stability was also evaluated as a binary variable, classified as stable and non-stable. Similarly, the rate of stable fixation was lower in the ET group than in the XT and control groups; however, the difference between the ET and XT groups was not statistically significant (p=0.063). When fixation location was evaluated using three categories, no significant difference was found among the groups. However, when fixation location was classified as predominantly central and non-central, a significant difference was observed among the groups (p=0.024). Non-central fixation was not observed in the control group, whereas it was detected in 23.3% of the ET group and 16.7% of the XT group. However, the difference between the ET and XT groups did not reach statistical significance (p=0.519). A significant difference was found between the control group and the strabismus groups in all three retinal sensitivity parameters (p<0.001); however, the difference between the ET and XT groups did not reach statistical significance. When postoperative residual deviation was evaluated as a continuous variable, a weak but statistically significant negative correlation was found only with central retinal sensitivity (rho=-0.293; p=0.023). When residual deviation was categorized as 0–4 PD and 6–10 PD, the within 2° (%) and within 4° (%) values were significantly higher in the 0–4 PD group than in the 6–10 PD group (p=0.045 and p=0.035, respectively). The 1SD BCEA and 3SD BCEA values were significantly higher in the 6–10 PD group (p=0.035 and p=0.046, respectively). In terms of retinal sensitivity, central, paracentral, and mean retinal sensitivity values were significantly higher in the 0–4 PD group than in the 6–10 PD group (p=0.007, p=0.010, and p=0.041, respectively). There was no significant difference between the residual deviation groups in terms of the distribution of strabismus type (p=0.796). Conclusion: In children who had undergone horizontal strabismus surgery, differences in microperimetric parameters compared with healthy controls were observed despite clinically successful postoperative motor alignment. These differences may be associated with altered binocular visual experience and the magnitude of residual deviation. Therefore, in the future, microperimetry may be considered a complementary tool in the postoperative evaluation of strabismus, providing information not only on motor alignment but also on foveal fixation organization and macular functional status.