İznik Bizans Devleti ve Batı: Meşruiyet, diplomasi ve rekabet (1221-1261)
The Byzantine State of Nicaea and the West: Legitimacy, diplomacy and competition (1221-1261)
- Tez No: 1008288
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizanslılar, Ioannes Dukas Vatatzes III, Theodoros Laskaris Dönemi, İznik Devleti, Byzantines, Ioannes Dukas Vatatzes III, Theodoros Laskaris Period, Iznik Government
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
IV. Haçlı Seferi (1204), Bizans İmparatorluğu'nun parçalanmasına ve siyasi coğrafyanın çok merkezli bir yapıya evrilmesine sebep olmuştur. Bu çalışma, söz konusu kriz ortamında teşekkül eden İznik Bizans Devleti'nin 1221-1261 yılları arasındaki siyasi ve askerî tarihini incelemektedir. Tetkikin temel amacı kaynakların ve modern literatürün mukayeseli analiziyle devletin kuruluş ve genişleme süreçlerini ortaya koymaktır. Çalışmada, I. Theodoros Laskaris'in (1204-1221) devleti yeniden inşa etme çabaları ve Batı Anadolu'daki tutunma mücadelesi ile III. Ioannes Doukas Vatatzes (1221-1254) devrindeki diplomatik manevralar ve toprak kazanımları ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Latin İmparatorluğu (1204-1261), Bulgar Krallığı (1185-1422) ve Epiros Despotluğu (1205-1479) ile yaşanan rekabet ve değişen ittifak ağları mercek altına alınmıştır. Neticede, İznik Bizans Devleti'nin askerî ve siyasi stratejilerle rakiplerini hangi vasıtalarla bertaraf ettiği ve 1261'de Konstantinopolis'in Latinlerden geri alınmasını hazırlayan süreç ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Fourth Crusade (1204) led to the fragmentation of the Byzantine Empire and the transformation of its political geography into a polycentric structure. This study examines the political and military history of the Byzantine State of Nicaea between 1221 and 1261. The primary objective of this research is to reveal the establishment and territorial expansion of the state through a comparative analysis of sources and modern historiography. The study meticulously analyzes Theodore I Laskaris' (1204-1221) efforts to reconstruct the state and his struggle to establish a foothold in Western Anatolia and the diplomatic maneuvers and territorial acquisitions during the reign of John III Doukas Vatatzes (1221-1254). Furthermore, its rivalry and shifting networks of alliance with the Latin Empire (1204-1261), the Second Bulgarian Empire (1185-1422) and the Despotate of Epiros (1205-1479) are examined in detail. Ultimately, this research demonstrates the military and political strategies through which the Byzantine State of Nicaea neutralized its rivals, and explores the process that paved the way for the recovery of Constantinople from the Latins in 1261.