Hipersensitivite pnömonilerinde sarkopeninin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi ve ayırıcı tanıdaki yeri
Computed tomography–based evaluation of sarcopenia in hypersensitivity pneumonitis and its role in differential diagnosis
  1. Tez No: 1008296
  2. Yazar: ÖMÜR DAŞCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR BİRİŞİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipersensitivite pnömonisi, sarkopeni, erektor spina, bilgisayarlı tomografi, Hypersensitivity pneumonitis, sarcopenia, erector spinae muscle, computed tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, radyolojik görüntülerinde hipersensitivite pnömonisi ile uyumlu olan hastalarda sarkopeni sıklığını, ayırıcı tanıdaki yerini ve görüntüleme bulguları ile sarkopeni arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2015-Ocak 2025 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde klinik incelemeler için HRCT veya Toraks BT çekilen ve görüntülemelerinde fibrotik veya non-fibrotik alt tipte olmak üzere hipersensitivite pnömonisi tanısı koyulan 34-93 yaş aralığında 60 hasta; ve aynı tarih aralığında herhangi bir nedenle Toraks BT veya HRCT çekilen ve normal olarak değerlendirilen benzer yaş grubundaki 60 hasta olmak üzere toplam 120 hasta dahil edilmiştir. İki ayrı radyolog tarafından T12 vertebra ve alt kesit L1 vertebra transvers proçesleri düzeyinden, unilateral olarak erektor spina kas grubu hacmi ve L1 vertebra transvers proçesleri düzeyinde erektor spina kas grubunun unilateral olarak ROI (region of interest) alanı manual olarak ölçüldü. Tüm veriler bilgisayar ortamında SPSS 29.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kas volümü fibrotik HSP fenotipi ile anlamlı ve güçlü bir ilişki gösterdi (OR = 5,67; %95 GA: 1,54–20,87; p = 0,009). Buna karşın kas dansitesi fibrotik HSP ile anlamlı ilişki göstermedi. Kas volümünde 1 standart sapmalık azalma fibrotik HSP pnömonisi olasılığını 5,7 kat arttırdığı görüldü. Bal peteği kisti olan hastalarda sarkopeni sıklığı arttığı dikkati çekti (p = 0,023). Sonuç: Hipersensitivite pnömonisi ve sarkopeni kronik yükü ağır olan morbidite ve mortalistesi olan hastalıklardır. Fibrotik tip hipersensitivite pnömonisi olan hastalarda sarkopeni gelişebileceğini bilmek hastalığın yönetimi ve prognozuna katkı sağlayacaktır. Sarkopeniyi erken tanımak hastada meydana gelebilecek sekonder problemlerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
COMPUTED TOMOGRAPHY–BASED EVALUATION OF SARCOPENIA IN HYPERSENSITIVITY PNEUMONITIS AND ITS ROLE IN DIFFERENTIAL DIAGNOSIS Objective: This study aimed to evaluate the prevalence of sarcopenia in patients with hypersensitivity pneumonitis based on radiological findings, to investigate its role in differential diagnosis, and to determine the relationship between imaging findings and sarcopenia. Materials and Methods: A total of 120 individuals were included in this retrospective study. The patient group consisted of 60 individuals aged 34–93 years who underwent HRCT or thoracic CT for clinical evaluation at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Hospital between January 2015 and January 2025 and were diagnosed with fibrotic or non-fibrotic hypersensitivity pneumonitis based on imaging findings. The control group included 60 age-matched individuals whose thoracic CT examinations were evaluated as normal. Erector spinae muscle volume was measured unilaterally at the T12 vertebral level and the inferior slices of the L1 transverse processes by two independent radiologists. In addition, muscle density was assessed by manually measuring the region of interest (ROI) of the erector spinae muscle group at the L1 transverse process level. Statistical analyses were performed using SPSS version 29.0. Results: Muscle volume showed a significant association with the fibrotic HSP phenotype (OR = 5.67; 95% CI: 1.54–20.87; p = 0.009), whereas muscle density was not significantly associated with fibrotic HSP. A one standard deviation decrease in muscle volume increased the likelihood of fibrotic HSP by approximately 5.7 times. The prevalence of sarcopenia was significantly higher in patients with honeycombing (p = 0.023). vi Conclusion: Sarcopenia may develop in patients with fibrotic hypersensitivity pneumonitis and may contribute to disease severity and prognosis. Early identification of sarcopenia may help improve disease management and prevent secondary complications.