Arapça dil öğretiminde teknoloji temelli inovatif yöntem geliştirme (orta ve ileri seviye)
Technology-based innovative method development in Arabic language (intermediate and advanced level)
- Tez No: 1012408
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM KAÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Eğitim teknolojisi, Yabancı dil öğretimi, Arabic, Education technology, Foreign language teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, eğitim teknolojisi kavramının tarihsel süreçteki gelişimini, pedagojik bir dekor olmaktan çıkıp sistemik bir çözüm ortağına dönüşme serüvenini ve bu bağlamda dil öğretiminde karşılaşılan temel sorunları ele almaktadır. Eğitim teknolojisinin ilk aşamalarında sadece görsel ve işitsel birer aksesuar olarak görülen araçlar, zamanla“iletişimsel öğrenme yöntemleri”kavramının gelişmesiyle eğitimin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Çalışmada, teknolojinin donanım ve yazılım bileşenlerinin; öğrenmeyi zaman, mekân ve öğretmen bağımlılığından kurtararak nasıl bireyselleştirdiği ve yaşam boyu öğrenme modeline nasıl zemin hazırladığı irdelenmektedir. Tezin diğer odak noktasını ise bu teknolojik ve metodolojik imkanlara rağmen, özellikle anadili Arapça olmayanlara yönelik dil öğretiminde yaşanan tıkanıklıklar oluşturmaktadır. Yapılan analizler neticesinde; öğretim süreçlerinde teorik bilgiye yoğun olarak yer verildiği; buna mukabil dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi temel dil becerilerinin yer yer ihmal edildiği tespit edilmiştir. İlgili literatürdeki temel yaklaşımlar üzerinden yapılan değerlendirmelerde, öğretmen yeterliliklerinin dilsel, mesleki ve kültürel hazırlık eksenlerinde dengeli bir şekilde geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak çalışma, eğitim teknolojilerinin sadece teknik birer araç değil, aynı zamanda birer“düşünce yöntemi”olarak benimsenmesinin önemini vurgulamakta; dil öğretiminde geleneksel teorik odaklı yapıdan, modern ve iletişimsel bir pedagojiye geçişin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the historical evolution of the concept of educational technology, its journey from being a mere pedagogical prop to becoming a systemic solution partner, and the fundamental problems encountered in language teaching within this context. In the initial stages of educational technology, tools that were viewed merely as visual and auditory accessories became an inseparable part of education over time, with the development of the concept of“communicative learning methods.”The study examines how the hardware and software components of technology individualize learning by liberating it from the constraints of time, space, and teacher dependency, thereby paving the way for the lifelong learning model. The other focal point of the thesis consists of the bottlenecks experienced in language teaching, particularly for non-native speakers of Arabic, despite these technological and methodological opportunities. As a result of the analyses conducted, it has been determined that theoretical knowledge is heavily emphasized in instructional processes, whereas core language skills such as listening, speaking, reading, and writing are occasionally neglected. In evaluations based on the foundational approaches in the relevant literature, it was concluded that teacher competencies need to be developed in a balanced manner across linguistic, professional, and cultural preparation axes. In conclusion, the study emphasizes the importance of adopting educational technologies not merely as technical tools but also as a“method of thought,”and highlights the necessity of transitioning from a traditional, theory-oriented structure in language teaching to a modern and communicative pedagogy.