Organizing for strategy: Examining the influence of strategy management units on performance
Stratejinin örgütlenmesi: Strateji yönetim birimlerinin performans üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 1008314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Strateji geliştirme, Stratejik gelişme, Örgütsel performans, Strategy, Strategy development, Strategy formulation, Organizational performance
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Strateji Yönetim Birimleri (SYB), öncelikli olarak stratejiyle ilgili görevlerden sorumlu olan birimlerdir. Bu birimlerin önemi ve etkisi, stratejik yönetim literatüründe tartışma konusu olmuştur. Bazı çalışmalar bu birimlerin organizasyon içindeki etkisinin azaldığını gösterse de, aksini iddia eden çalışmaların sayısı giderek artmaktadır. Bu çalışma, SYB'lerin organizasyonel performans üzerindeki etkisini ve bu birimlerin performansı hangi mekanizmalar aracılığıyla etkilediğini düzenleyici değişkenli bir dolaylı etki (moderated mediated) modeli aracılığıyla incelemiştir. Aracılar olarak stratejik planlama, uygulama, kontrol ve dinamik yeteneklerin boyutları dahil edilmiş; birimlerin gücü ise düzenleyici değişken olarak dikkate alınmıştır. Bu çalışmayı yürütmek amacıyla, SYB'si olan ve olmayan şirketlerden toplam 362 anket toplanmıştır. Düzenleyici değişkenli dolaylı etki modelini test eden ilk anket bölümünde elde edilen sonuçlar; SYB'lerin performans, stratejik yönetim süreci unsurları ve dinamik yetenekler üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca stratejik planlama, uygulama ve kontrolün, SYB'lerin performans üzerindeki etkisine aracılık ettiği saptanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, SYB'si olan ve olmayan firmaları karşılaştırmak için yarı deneysel bir tasarım kullanılmıştır. Sonuçlar, SYB'si olan firmaların, SYB'si olmayan firmalara göre aslında daha yüksek organizasyonel performansa ve daha etkili bir stratejik yönetim sürecine sahip olduğunu göstermektedir. Genel olarak SYB'lerin, organizasyonel performans ve diğer kilit çıktılar üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Strategy Management Units (SMUs) are units that are primarily responsible for strategy-related tasks. The significance and influence of these units have been subject to controversy in the strategic management literature. Although some studies indicate that the units' influence in the organization declined, there is an increasing number of studies suggesting otherwise. This study examined the impact of SMUs on organizational performance and also the mechanisms through which the units affect performance through a moderated mediated model. As mediators, strategic planning, implementation, control, and dimensions of dynamic capabilities are included, and the power of the units is considered as a moderator. In order to conduct this study, a total of 362 were collected from companies with and without SMUs. In the first survey section, which is to test the moderated mediation model, the results indicate that SMUs have a direct effect on performance, the elements of the strategic management process, and dynamic capabilities. In addition, strategic planning, implementation, and control mediated the effect of SMUs on performance. In the second part of the study, a quasi-experimental design was used to compare firms with SMUs and without SMUs. The results indicate that firms with SMUs actually have higher organizational performance and a more effective strategic management process than firms without SMUs. Generally, SMUs have a positive impact on organizational performance and other key outcomes.