Sesin kimlik temsili ve politik şahitliği
Identity representation and political witness of sound
- Tez No: 1008316
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DOĞUŞ VARLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kimlik politikaları, Self-oryantalizm, Siyasi kimlik, Identity politics, Self-orientalism, Political identity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sosyal bilimlerde geniş perspektiflerle ele alınan kimlik kuramını politik kimlik ve Doğulu-Batılı kimlik ekseninde soundscape ile ilişkilendirerek yorumlamak ve sesin kimlik tanımlamalarında bir araç olarak kullanılabilirliğini tartışmak amaçlanmıştır. Sesi merkeze alan her türlü çalışmayı soundscape ile ilişkilendirmek mümkünken bu çalışmada kimlikleri ses ile ifade etmenin yolu olarak seçilmiş; verilerin toplanmasında ve analizinde çerçeve kavram olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda iki ayrı bölümden oluşan tez çalışmasının verileri netnografik yöntem ve doküman analizi ile elde edilmiştir. Kolektivitenin oluşumunda tek bir kimlikten söz etmek mümkün olmamakla birlikte; çalışmanın birinci bölümünde dünya gündeminde sıcak bir konu olan İsrail-Filistin anlaşmazlıklarına dair netnografi ile elde edilen kolektif sesler politik kimliği temsil etmiştir. Bu bağlamda elde edilen ses şahitleri iki ana başlıkta ele alınırken bu başlıklar:“Dini ve Politik Kimlik Bağlamında İsrail-Filistin Anlaşmazlıkları ve Soundscape Yansımaları”ve“İsrail-Filistin Anlaşmazlıklarına Barışçıl Yaklaşımların Soundscape'i”olarak belirlenip yorumlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise sesin kimlik temsilinde Doğulu-Batılı kimlik ikilemine dair okumalar yapılmakla birlikte nitel araştırma yöntemlerinden biri olarak doküman analizi ile veriler toplanmıştır. Tarihi verileri içeren bu bölüm soundscape'e bağlı olarak R. Murray Schafer'ın geliştirdiği“işitsel şahitler”ile ilişkilendirilmiş ve veri analizinde dönem koşulları göz önünde bulundurulmuştur. Analiz edilen işitsel şahitler ile birlikte, sesleri anlamlandırma noktasında oryantalizm ve oksidentalizm kavramlarına başvurulmuş ve bu bölüm“Oryantalist ve Self Oryantalist Bakışla Doğu-Batı İkileminin Soundscape'i”ve“Oksidentalist Bakışla Doğu-Batı İkileminin Soundscape'i”olarak ayrı başlık halinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda kimlik tanımlamalarında başvurulan bir yöntem olarak geniş perspektiflerle ele alınan soundscape'in sesin kimlik temsili ve politik şahitliğindeki araçsallığı gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to interpret identity theory—widely discussed within the social sciences—by relating it to the soundscape framework along the axes of political identity and the Eastern–Western identity dichotomy, and to discuss the usability of sound as a tool in identity construction. While it is possible to associate any study that centers on sound with the concept of soundscape, this research specifically adopts soundscape as the primary framework for expressing identities through sound and employs it as a conceptual lens both in data collection and data analysis. In this context, the data of this two-part doctoral dissertation were obtained through netnographic methods and document analysis. Although it is not possible to speak of a single identity in the formation of collectivity, the first chapter of the study addresses collective sounds representing political identity, derived through netnography from the Israel–Palestine conflicts, which remain a pressing issue on the global agenda. The collected sonic witnesses were examined under two main themes:“Israel–Palestine Conflicts in the Context of Religious and Political Identity and Their Soundscape Reflections”and“The Soundscape of Peace-Oriented Approaches to the Israel–Palestine Conflicts.”The second chapter focuses on interpretations of sound in identity representation through the Eastern–Western identity dichotomy, with data collected via document analysis as a qualitative research method. This historically grounded section is associated with R. Murray Schafer's concept of“sonic witnesses”within the soundscape framework, and the analysis takes historical and contextual conditions into account. In interpreting the analyzed sonic witnesses, the concepts of orientalism and occidentalism are employed. Accordingly, this chapter is structured under the headings“The Soundscape of the East–West Dichotomy from an Orientalist and Self-Orientalist Perspective”and“The Soundscape of the East–West Dichotomy from an Occidentalist Perspective.”As a result, the study demonstrates that soundscape—addressed from broad interdisciplinary perspectives as a method in identity construction—reveals the instrumental role of sound in identity representation and political witnessing.