Prizrenli Şem'i Dîvânı'nın tahlili
The analysis of the Divan of Şem'î of Prizren
  1. Tez No: 1008325
  2. Yazar: AHMET CAN ALTIOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk edebiyatı, Old Turkish literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Klâsik dönemin önemli bir kısmını teşkil eden dîvânların, sistematik bir şekilde tasnifi ve tahlillerinin yapılması son derece mühimdir. Bu tez XVI. şairlerinden Prizrenli Şem'î Divân'ı üzerine yapılan bir tahlil çalışmasıdır. Mevlevî şair olan Şem'î, Üsküp-Prizren doğumludur ve kaynaklarda hakkında detaylı bilgi yoktur. Fakat 16. asırda Şem'î mahlasıyla şiir yazan on şairden biri olduğu bilinmektedir. Tasavvufî kişiliği önde olan şairin şiir yazmaktan başka herhangi bir mesleğinin olmadığı da kaynakların şair hakkında ittifak ettiği bilgiler arasındadır. Türkçeyi ustaca kullanan şairin bilinen tek eseri Dîvânı'dır. Divânı'nda 15 kaside, 1 mesnevi, 3 musammat, 191 gazel, 4 kıt'a, 2 ferd-müfret beyit bulunmaktadır. Şiirlerinde halk söyleyişlerine, atasözlerine ve deyimlere sıkça yer veren şairin Divânı incelenmiş ama hakkında bir tahlil çalışması olmadığı görülmüştür. Bundan dolayı Prizrenli Şem'î Divânı'nın tahlili yapılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümü XVI. asrın siyasi ve kültürel özelliği ile Prizrenli Şem'î'nin hayatı ve sanatına ayrılmıştır. Çalışmada şairin Dîvânı“Din-Tasavvuf”,“Cemiyet”,“İnsan”ve“Tabiat”olmak üzere dört ana başlık etrafında tahlil edilmiştir. Başlıklar, konu bağlamındaki terkip ve ibarelerin yer aldığı beyitlerin örnek olarak gösterilmesiyle yorumlanmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The systematic classification and analysis of divans, which constitute a significant portion of the classical period, is of the utmost importance. This thesis is an analytical study of the Divan of Şem'î of Prizren, one of the poets of the 16th century. Şem'î, a Mevlevi poet, was born in Üsküp-Prizren, and there is no detailed information about him in the sources. However, it is known that he was one of ten poets writing poetry under the pen name Şem'î in the 16th century. Among the points on which the sources agree regarding the poet is that, with his prominent Sufi personality, he had no profession other than writing poetry. The poet, who masterfully employed the Turkish language, has only one known work: his Divan. His Divan contains 15 odes, 1 mesnevi, 3 musammat, 191 ghazals, 4 quatrains, and 2 individual couplets. Although the poet's Divan has been examined—given his frequent use of folk expressions, proverbs, and idioms in his poems—no analytical study on it has been found. For this reason, an analysis of Prizrenli Şem'î's Divan has been conducted. The first section of this study is dedicated to the political and cultural characteristics of the 16th century, as well as Prizrenli Şem'î's life and art. In this study, the poet's Divan has been analyzed under four main headings:“Religion and Sufism,”“Society,”“Humanity,”and“Nature.”These headings have been interpreted and explained by presenting examples of couplets containing phrases and expressions relevant to the subject matter.