Meme kanserli hastalarda kadercilik ile manevi iyi oluş arasındaki ilişki
The relationship between fatalism and spiritual well-being in patients with breast cancer
  1. Tez No: 1008326
  2. Yazar: DİDEM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM YAVUZ VAN GİERSBERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Kadercilik, Manevi iyi oluş, FACIT Sp-12, Breast cancer, Fatalism, Spiritual well-being, FACIT-Sp-12
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme kanserli hastalarda kadercilik ile manevi iyi oluş arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Araştırma, 1 Şubat–1 Aralık 2025 tarihleri arasında meme kanseri tanısı almış bireyler üzerinde yürütülmüştür. Veriler, çevrim içi ortamda hazırlanan anket formu aracılığıyla, Facebook ve Instagram sosyal medya platformları ile araştırmacının sosyal ağı üzerinden paylaşılan bağlantı yoluyla toplanmıştır. Araştırmada Sosyodemografik Özellikler Formu, Meme Kanseri Kadercilik Ölçeği ve Manevi İyi Oluş Ölçeği (FACIT-Sp-12) kullanılmıştır. Araştırma öncesinde etik kurul onayı alınmış, çevrim içi anket formunun başlangıcında yer alan bilgilendirilmiş onam metnini onaylayan katılımcılar çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler Statistical Package For Social Science (SPSS) 22.0 Windows paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki farklılıklarını belirlemede parametrik testlerden student t testi ve tek yönlü varyans analizi, parametrik olmayan testlerden Mann Whitney u ve ki kare testlerinden yararlanıldı ve ölçekler arasındaki ilişki korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada p <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 48,08 ± 8,95 olup katılımcıların büyük çoğunluğunu kadınlar (%99) oluşturmaktadır. Hastaların Meme Kanseri Kadercilik Ölçeği puan ortalaması 2,81 ± 1,84 olarak bulunmuştur. Manevi İyi Oluş Ölçeği (FACIT-Sp-12) alt boyut puanları incelendiğinde; Anlama alt boyutu 9,61 ± 2,25, Barış alt boyutu 9,13 ± 2,22 ve İnanç alt boyutu 10,57 ± 3,68 olarak saptanmıştır. Hastaların toplam Manevi İyi Oluş Ölçeği puan ortalaması 29,31 ± 6,86'dır. Elde edilen sonuçlara göre; Meme Kanseri Kadercilik Ölçeği puanları ile İnanç alt boyutu puanları arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde ilişki saptanmıştır (r = 0,231; p < 0,05). Ayrıca Meme Kanseri Kadercilik Ölçeği puanları ile Manevi İyi Oluş Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü çok zayıf düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r = 0,147; p < 0,05). Sonuç: Bulgular, meme kanserli hastalarda kadercilik ile manevi iyi oluş arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf düzeyde bir ilişki bulunduğunu; özellikle inanç alt boyutunun bu ilişkide öne çıktığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to examine the relationship between fatalism and spiritual well-being among patients diagnosed with breast cancer. Methods: This study is descriptive and cross-sectional. The research was conducted on individuals diagnosed with breast cancer between February 1 and December 1, 2025. Data were collected through an online questionnaire via Facebook and Instagram social media platforms and a link shared on the researcher's social network. The Sociodemographic Characteristics Form, the Breast Cancer Fatalism Scale, and the Spiritual Well-being Scale (FACIT-Sp-12) were used in the study. Ethical committee approval was obtained before the research, and participants who approved the informed consent text at the beginning of the online questionnaire were included in the study. The data obtained from the research were evaluated using the Statistical Package For Social Science (SPSS) 22.0 Windows software package. Parametric tests such as the Student t-test and one-way analysis of variance, and non-parametric tests such as the Mann Whitney U and chi-square tests were used to determine the differences of independent variables on dependent variables, and the relationship between scales was evaluated with correlation analysis. In the study, p <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 48.08 ± 8.95 years, and the vast majority were women (99%). The mean score of the Breast Cancer Fatalism Scale was 2.81 ± 1.84. Examination of the FACIT-Sp-12 subscale scores showed mean values of 9.61 ± 2.25 for the Meaning subscale, 9.13 ± 2.22 for the Peace subscale, and 10.57 ± 3.68 for the Faith subscale. The mean total Spiritual Well-Being score was 29.31 ± 6.86. The results indicated a positive weak correlation between Breast Cancer Fatalism Scale scores and the Faith subscale scores (r = 0.231; p < 0.05). In addition, a positive very weak correlation was found between Breast Cancer Fatalism Scale scores and the total Spiritual Well-Being score (r = 0.147; p < 0.05). Conclusion: The findings indicate that there is a statistically significant but weak association between fatalism and spiritual well-being among patients with breast cancer; notably, the faith subscale emerges as a prominent component in this relationship.