Kliniğimizde son 10 yılda gerçekleştirilen çocuk piyeloplasti vakalarının çok yönlü retrospektif analizi
A comprehensive retrospective analysis of pediatric pyeloplasty cases performed in our clinic over the last 10 years
- Tez No: 1008342
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA HORASANLI, DR. GÖKÇE KARLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üreteropelvik bileşke darlığı, piyeloplasti, hidronefroz, böbrek fonksiyonu, Ureteropelvic junction obstruction, pyeloplasty, hydronephrosis, renal function
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde son 10 yılda ÜPBD nedeniyle pyeloplasti uygulanan çocuk olguların demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif klinik bulguları, görüntüleme sonuçları ve cerrahi başarı oranları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2014–2024 yılları arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Üroloji Kliniği'nde üreteropelvik bileşke darlığı tanısı ile açık piyeloplasti uygulanan 167 çocuk hastadan, verilerine eksiksiz ulaşılan 133 hasta dahil edilmiştir. Hastalar; yaş, cinsiyet, preoperatif klinik bulgular, radyolojik değerlendirme sonuçları, postoperatif komplikasyonlar ve cerrahi başarı açısından analiz edilmiştir. Postoperatif hidronefrozun gerilemesi, drenajın düzelmesi ve renal fonksiyonun korunması cerrahi başarının göstergesi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 133 hastanın ortalama operasyon yaşı 64 ay olup %72,9'u erkek, %27,1'i kız cinsiyet olarak saptanmıştır. Pyeloplasti yapılan böbrek tarafı hastaların %60,9'unda sol, %38,3'ünde sağ ve %0,8'inde de bilateral olduğu görülmüştür. Hastaların postoperatif takiplerinde ortalama %90'ın üzerinde fonksiyonel ve radyolojik iyileşme gözlendi. Postoperatif dönemde anlamlı olarak hidronefroz gerilemesi görüldü, DTPA/MAG-3 sintigrafi sonuçlarında drenaj eğrisinin normalleştiği ve diferansiyel renal fonksiyonun anlamlı şekilde korunduğu görüldü. Tartışma: Sonuçlarımız, pediatrik ÜPBD olgularında açık pyeloplastinin yüksek anatomik ve fonksiyonel başarı oranına sahip güvenilir bir cerrahi yöntem olduğunu desteklemektedir. Postoperatif hidronefrozun tam olarak kaybolmaması, tek başına başarısızlık kriteri değildir; drenajın düzelmesi ve böbrek fonksiyonunun korunması asıl belirleyici parametrelerdir. Ayrıca preoperatif böbrek uzunluğunun da önemli olduğu ortaya çıkmıştır, özellikle kalıcı dilatasyon için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, cerrahi tedavinin hem anatomik hem de fonksiyonel parametreler açısından büyük oranda başarılı olduğu gösterilmiştir. Preoperatif böbrek uzunluğu kalıcı dilatasyon gelişimini öngören bağımsız bir risk faktörü olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, piyeloplasti sonrası takipte hem anatomik hem de fonksiyonel parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study retrospectively evaluated the demographic characteristics, preoperative and postoperative clinical findings, imaging results, and surgical success rates of pediatric patients who underwent open pyeloplasty due to ureteropelvic junction obstruction in our clinic over the past ten years. Materials And Methods: Between 2014 and 2024, a total of 167 pediatric patients underwent pyeloplasty for UPJO at the Pediatric Urology Department of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, and 133 patients with complete data were included in the study. Patients were analyzed in terms of age, sex, preoperative clinical findings, radiological evaluation results, postope-rative complications, and surgical success. Regression of hydronephrosis, improvement in drainage, and preservation of renal function were accepted as indicators of surgical success. Results: The mean age at surgery for the 133 patients included in the study was 64 months, and 72.9% were male and 27.1% were female. The kidney side undergoing pyeloplasty was the left in 60.9% of patients, the right in 38.3%, and bilateral in 0.8%. Postoperative follow-up showed an average functional and radiological improvement of over 90%.Postoperative hydronephrosis was significantly reduced, and DTPA/MAG-3 scintigraphy results de-monstrated normalization of the drainage curve and significant preservation of differential renal function. Discussion: Our findings support that open pyeloplasty is a reliable surgical method with a high rate of anatomical and functional success in pediatric UPJO cases. Persistent postoperative hydro-nephrosis should not be considered a sign of surgical failure alone; improvement in draina-ge and preservation of renal function are the main determinants of success. Moreover, pre-operative renal length was found to be an independent risk factor for persistent postoperati-ve dilatation. Conclusion: This study demonstrated that surgical treatment was largely successful in terms of both anatomical and functional outcomes. Preoperative renal length was identified as an inde-pendent predictor of persistent dilatation. Therefore, postoperative follow-up after pyelop-lasty should include both anatomical and functional assessments for accurate evaluation.