KARACİĞER SAĞ LOB VE SOL LOBDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN ULTRASON TEMELLİ KANTİTATİF YAĞ İÇERİĞİ ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
COMPARISON OF ULTRASONOGRAPHY-BASED QUANTITATIVE FAT CONTENT MEASUREMENTS IN THE RIGHT AND LEFT LOBES OF THE LIVER
- Tez No: 1008352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT NAHİT SENDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ultrason, karaciğer yağlanması, sağ lob, sol lob, TAI, TSI, Ultrasonography, liver fat, right lobe, left lobe, TAI, TSI
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hasanov.V, Karaciğer sağ ve sol lobdan gerçekleştirilen ultrason temelli kantitatif yağ içeriği ölçümlerinin karşılaştırılması Ankara, 2023. Çalışmamızda, ultrason temelli kantitatif yağ içeriği ölçümleri kullanarak karaciğer sağ lob ve sol lobundaki yağ oranları karşılaştırmağı amaçladık. Çalışmamıza gönüllü olarak katılmayı kabul eden 25-70 yaş aralığında 60 NAYKH olgusu dahil edildi. Karaciğer sağ ve sol lob kantitatif yağ içeriği ölçümleri, öğretim üyesinin gözetimi altında 4 yıllık abdominal radyoloji deneyimi olan araştırma görevlisi radyolog tarafından gerçekleştirilmiştir. Tüm katılımcıların karaciğer sağ ve sol lobundan kantitatif TAI ve TSI tekniği ile ölçümler elde olundu. VKİ subgrupları oluşturuldu. Gri skala görsel değerlendirmeye göre hepatosteatoz derecesi için subgruplar oluşturuldu. Çalışmamızda hastaların sağ ve sol lob TAI ortalama değerleri sırasıyla 0,83±0,12 ve 0,78±0,11; sağ ve sol lob TSI ortalama değerleri ise 95,50±6,41 ve 91,27±7,81 olarak bulunmuştur. Hastaların tamamında ve hepatosteatoz derecelendirmesine göre yapılan grupların her birinde, grade 3 subgrup haric sağ lob TAI ve TSI değerleri sol lobun değerlerine göre anlamlı farkla yüksek bulunmuştur (p<0,05). Fakat grade 3 subgrupta karaciğer sağ ve sol TSI ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bunun yanısıra, sağ ve sol lob TAI ve TSI değerlerinin her birinin hepatosteatozun derecesi ile korelasyon gösterdiği ve derece arttıkça bu değerlerin de istatistiksel olarak anlamlı farkla arttığı gösterilmiştir (p<0,05). Elde ettiğimiz veriler literatürle uyumludur. Bunun yanısıra, verilerimize göre VKİ'den bağımsız olarak, her durumda sağ lob TAI ve TSI ölçümlerinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Çalışmamız, literatürde ultrason tekniği ile gerçekleştirilmiş benzer çalışmaların çok az olması nedeniyle değerlidir, bu nedenle verilerimizi destekleyecek, daha büyük hasta grupları ile yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hasanov.V, Comparison of Ultrasonography-Based Quantitative Fat Content Measurements in the Right and Left Lobes of the Liver, Ankara, 2023. In our study, we aimed to compare the fat content in the right and left lobes of the liver using ultrasonography-based quantitative fat content measurements. Sixty NAYKH (non-alcoholic fatty liver disease) cases aged between 25 and 70, who voluntarily agreed to participate in our study, were included. Quantitative fat content measurements in the right and left lobes of the liver were performed by a research assistant radiologist with 4 years of experience in abdominal radiology under the supervision of a faculty member. Measurements were obtained from all participants using the quantitative TAI and TSI techniques in the right and left lobes of the liver. BMI subgroups were created, and subgroups were established for hepatosteatosis grading based on visual evaluation using a grayscale. In our study, the mean values of TAI in the right and left lobes of patients were 0.83±0.12 and 0.78±0.11, respectively, while the mean values of TSI in the right and left lobes were 95.50±6.41 and 91.27±7.81, respectively. In all groups of patients and in subgroups based on hepatosteatosis grading, except for the grade 3 subgroup, the TAI and TSI values in the right lobe were significantly higher than those in the left lobe (p<0.05). However, in the grade 3 subgroup, there was no statistically significant difference between the TSI measurements in the right and left lobes. Additionally, it was shown that the TAI and TSI values in both lobes correlated with the degree of hepatosteatosis, and these values significantly increased as the degree increased (p<0.05). Furthermore, according to our data, regardless of BMI, the TAI and TSI measurements in the right lobe were consistently higher in all cases. Our study is valuable due to the limited number of similar studies conducted with ultrasound technique in the literature. Therefore, further research with larger patient groups is needed to support our data.