Standarda esas patentler (SEP) ve FRAND taahhüdü
Standard essential patents (SEP) and FRAND commitment
- Tez No: 1008387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKİN KORKMAZ GÖKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Patent lisansı sözleşmeleri, Zorunlu lisanslama, Zorunlu stantart patent, Patient licence agreement, Compulsory licensing, Standard essential patent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Standartlar, modern yaşamda teknoloji piyasalarında“birlikte işlerliğin”ve inovasyonun sağlanması ile yaygınlaştırılması bakımından önem arz etmektedir. Özellikle telekomünikasyon, otomotiv vb. sektörlerde rol oynayan standartlar, geliştirilen ürünlerin birlikte uyum içerisinde çalışmasını mümkün kılmaktadır. Standartların içerdiği teknolojileri kapsayan patentler, ilgili standardın uygulanması bakımından vazgeçilmez hale gelmekte ve SEP kavramının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bir patentin standarda esas hale gelmesiyle patent sahibi, piyasadaki rakiplerine oranla yüksek bir pazar gücü elde etmekte ve elde etmiş olduğu bu gücün kötüye kullanımı halinde etkin rekabet ortamının bozulması riski oluşmaktadır. Özellikle aşırı lisans fiyatlandırması veya lisans sözleşmesi yapmayı reddetme gibi davranışlarla alt pazardaki teşebbüslerin piyasaya erişimi engellenebilmektedir. Tüm bu risklerin önlenebilmesi amacıyla, standart belirleyici organizasyonlar SEP sahiplerini ellerinde bulundurdukları patentler bakımından adil, makul ve ayrımcı olmayan koşullarda lisans sözleşmesi yapmaları için taahhüt vermelerini talep etmektedir. Anılan organizasyonların SEP sahiplerini mecbur kıldığı bu şartlar, uygulamada ve doktrinde çeşitli tartışmalara konu olmaktadır. Çalışmamız kapsamında doktrinde ve yargı içtihatlarında yer alan görüş ayrılıkları detaylıca incelenmiş ve ülkemizdeki mevcut durum araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Standards are important in modern life for ensuring and promoting interoperability and innovation in technology markets. Particularly in setors such as telecommunications and automotive industries, standards play a key role in enabling developed products to operate compatibly and seamslessly with one another. Patents thet cover Technologies embodied in stnadards become indispensable fort he implementation of the relevant standard, giving rise to the concept of the SEPs. Once a patent becomes essential to a standard, the patent holder gains significant market power compared to its competitors. If this power is abused, there is a risk of distortion of effective competition. In particular, practices such as excessive licensing fees or refusal to license may prevent undertakings in downstream markets form accessing the market. In order to prevent these risks, standard settler organizations require SEP holders to commit to licensing their patents on fair, reasonable and non-discriminatory terms. These conditions, which SEP holders are obliged to accept by such organizations, are subject to various debates in practice and in the academic literature. Within the scope of this thesis study, divergences of opinion in the doctrine and case law have been examined in detail, and the current situation in Türkiye has been analyzed.