Hidradenitis süpürativa hastalarında zonulin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of zonulin levels in hidradenitis suppurativa patients
  1. Tez No: 1008388
  2. Yazar: YASİN HAKAN KANDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNA SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak geçirgenliği, C-reaktif protein, Hidradenitis süpürativa, Obezite, Sigara içimi, Vücut kitle indeksi, Zonulin, Body Mass Index, C-Reactive Protein, Hidradenitis Suppurativa, Intestinal Permeability, Obesity, Smoking, Zonulin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada hidradenitis süpürativa (HS) hastalarında serum zonulin düzeylerinin sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması ve zonulin düzeyleri ile hastalık şiddeti, inflamatuvar belirteçler ve metabolik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel vaka-kontrol tasarımındaki araştırmaya, 18–65 yaş aralığında 35 HS hastası ve 35 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Hastaların klinik verileri (Hurley evresi), tüm katılımcılarda ise vücut kitle indeksi (VKİ), sigara ve alkol kullanımı kaydedildi. İnflamatuvar durumun değerlendirilmesinde C-reaktif protein (CRP), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik inflamasyon indeksi (SII) hesaplandı. Katılımcılardan elde edilen serum örnekleri −80 °C'de saklanmış ve enzim bağlantılı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemiyle zonulin düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel analizde parametrik veya nonparametrik testler kullanıldı. Çok gruplu karşılaştırmalarda Kruskal–Wallis testi uygulandı. Bulgular: HS grubunda CRP ve nötrofil düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek tespit edildi (p<0,05). Trombosit, NLR, PLR ve SII açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Serum zonulin düzeyleri HS ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi ve Hurley evrelerine göre dağılımın benzer olduğu tespit edildi (p=0,123). Buna karşın VKİ kategorileri arasında anlamlı farklılık saptandı, özellikle kilolu katılımcıların zonulin düzeylerinin belirgin şekilde yüksek olduğu tespit edildi (p=0,030). Sonuç: Serum zonulin düzeyleri hidradenitis süpürativa varlığını veya hastalık şiddetini tek başına yansıtmamaktadır. Ancak zonulin ile VKİ arasındaki anlamlı ilişki, bağırsak bariyer bütünlüğü ile metabolik süreçler arasındaki etkileşimi desteklemektedir. Bu bulgu, HS'nin bütüncül tedavi yaklaşımında obezite yönetiminin dikkate alınması gerektiğini düşündürmektedir. Bulguların desteklenmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve mikrobiyota ile diyet gibi geçirgenliği etkileyen faktörleri içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: This study aimed to compare serum zonulin levels between patients with hidradenitis suppurativa (HS) and healthy individuals, and to evaluate the relationships between zonulin levels, disease severity, inflammatory markers, and metabolic parameters. Materials and Methods: This single-center, observational case–control study included 35 patients with HS and 35 age- and sex-matched healthy controls aged 18–65 years. Clinical data (Hurley stage) were recorded for patients, while body mass index (BMI), smoking, and alcohol consumption were documented for all participants. Inflammatory status was assessed using C-reactive protein (CRP), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and systemic inflammatory index (SII). Serum samples were stored at −80 °C and zonulin concentrations were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Parametric or nonparametric statistical tests were used as appropriate, and multiple-group comparisons were performed with the Kruskal–Wallis test. Results: CRP and neutrophil levels were significantly higher in the HS group compared with controls (p < 0.05). No significant differences were found between the groups in platelet count, NLR, PLR, or SII. Serum zonulin levels did not differ significantly between HS patients and controls and showed no association with Hurley stage (p = 0.123). However, a significant difference was observed among BMI categories, with notably higher zonulin levels in overweight participants (p = 0.030). Conclusion: Serum zonulin levels do not independently reflect the presence or severity of hidradenitis suppurativa. Nonetheless, the significant association between zonulin and BMI supports an interaction between intestinal barrier integrity and metabolic processes. This finding underscores the importance of obesity management as part of a holistic approach to HS. Larger, multicenter studies including factors such as microbiota composition and diet that influence intestinal permeability are warranted to confirm these results.