Üçlü sınıf refrakter multipl miyelom tanılı hastalarda sağkalım süresi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi: Retrospektif çalışma
Survival time and associated prognostic factors in patients with triple-class refractory multiple myeloma: A retrospective study
  1. Tez No: 1008390
  2. Yazar: FADİME YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BAŞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: immünomodülatör ajanlar, monoklonal antikorlar, multipl miyelom, sağkalım, prognoz, proteazom inhibitörleri, immunomodulatory agents, monoclonal antibodies, multiple myeloma, survival, prognosis, proteosome inhibitors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üçlü sınıf refrakter multipl miyelom (triple-class refractory multipl myolema, TCR-MM), proteazom inhibitörleri, immünomodülatör ajanlar ve anti-CD38 monoklonal antikorlara direnç gelişmiş, prognozu kötü bir hasta grubunu temsil etmektedir. Bu çalışmada, TCR-MM hastalarında progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalımı (OS) etkileyen klinik, biyolojik ve tedaviye ilişkin faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takip edilen TCR-MM tanılı hastaların retrospektif olarak incelendiği tek merkezli bir kohort çalışmasıdır. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve tedaviye ait verileri analiz edilmiştir. Sağkalım analizleri Kaplan–Meier yöntemi ile yapılmış, prognostik faktörler tek ve çok değişkenli Cox regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 58 TCR-MM hastası dahil edilmiştir. Medyan PFS 8 ay, OS ise 9 ay olarak saptanmıştır. Çok değişkenli analizde PFS için bağımsız prognostik faktör belirlenmezken, OS açısından yalnızca üçlü sınıf refrakter (triple-class refractory, TCR) sonrası tedavi yanıtı bağımsız prognostik faktör olarak saptandı; ≥Kısmi yanıt (PR)'a kıyasla <PR yanıtı olan hastalarda ölüm riski anlamlı düzeyde artmıştı. Sonuç: Çalışmamızda TCR-MM hastalarında PFS'nin literatürde bildirilen değerlerden daha uzun bulunması, tek merkezli hasta yönetimi, yeni nesil tedavilere erişim ve yüksek OKHN ile ilişkili olabilir. Buna karşılık OS sonuçları literatürle benzer aralıkta seyretmiştir. Bu çalışma, Türkiye'de TCR-MM hasta grubunda PFS ve OS'yi etkileyen faktörleri sistematik olarak değerlendiren ilk çalışmalardan biri olup gerçek yaşam verileri ışığında önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Triple-class refractory multiple myeloma (TCR-MM) represents a patient population with poor prognosis who have developed resistance to proteasome inhibitors, immunomodulatory drugs, and anti-CD38 monoclonal antibodies. This study aimed to evaluate progression-free survival (PFS), overall survival (OS), and the clinical, biological, and treatment-related factors associated with survival outcomes in patients with TCR-MM. Materials and Methods: This single-center retrospective cohort study included patients with TCR-MM who were followed at the Hematology Department of Dokuz Eylul University Hospital. Demographic, clinical, laboratory, and treatment-related data were analyzed. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method, and prognostic factors were evaluated using univariate and multivariate Cox proportional hazards regression analyses. Results:A total of 58 patients with TCR-MM were included in the study. The median PFS was 8 months, and OS was 9 months. In multivariable analysis, no independent prognostic factor for PFS was identified, whereas post-TCR treatment response was the only independent prognostic factor for OS; patients achieving less than a partial response had a significantly higher risk of death compared with those achieving at least a partial response. Conclusion: In this study, PFS was longer than that reported in most previous TCR/TCE cohorts, which may be associated with single-center patient management, access to novel therapies, and a higher rate of autologous stem cell transplantation. Overall survival outcomes were within the range reported in the literature. This study is among the first to systematically evaluate factors affecting PFS and OS in patients with TCR-MM in Türkiye and provides valuable real-world data contributing to the existing literature.