Prematüre doğmuş çocukların 0-3 yaş arası dönemde ekran maruziyetinin günlük yaşam becerilerine etkisi
The effect of screen exposure between 0–3 years of age on daily living skills in prematurely born children
  1. Tez No: 1008428
  2. Yazar: BÜŞRA AĞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre çocuk, ekran maruziyeti, günlük yaşam becerileri, yaşam kalitesi, ergoterapi, Premature child, screen exposure, daily living skills, quality of life, occupational therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, prematüre doğmuş 3–7 yaş arası çocuklarda 0–3 yaş dönemindeki ekran maruziyetinin günlük yaşam becerileri ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma nicel, kesitsel ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya 65 prematüre çocuk ve ebeveynleri katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Pediatrik Özürlülük Değerlendirme Ölçeği (PEDİ), Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ebeveyn ve çocuk formları, Denver II Gelişimsel Tarama Testi ve araştırmacı tarafından geliştirilen ekran maruziyeti formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testler ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, erken dönem ekran maruziyetinin (ilk ekran görme yaşı, günlük ekran süresi ve maruz kalınan yaş aralığı) PEDİ kendine bakım, mobilite ve sosyal fonksiyon alt boyutları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. Yaşam kalitesi alt boyutlarında da ekran maruziyetine bağlı belirgin bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte, ilk ekran görme yaşı ile sosyal fonksiyon alanı arasında ve ekrana maruz kalınan yaş aralığı ile okul alt boyutu arasında düşük düzeyde pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Bu durum, ekran kullanımının süresinden çok zamanlamasının işlevsel alanlarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmada ayrıca küvözde kalma durumu ile yaşam kalitesinin fiziksel alt boyutu arasında anlamlı farklılık bulunmuş; küvözde kalmamış çocukların fiziksel puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Denver II sonuçlarında ise ekran maruziyeti değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, prematüre doğmuş çocuklarda erken dönem ekran maruziyetinin günlük yaşam becerileri ve yaşam kalitesi üzerinde doğrudan ve güçlü bir etkisinin bulunmadığı; gelişimsel sonuçların biyolojik riskler ve çevresel düzenlemelerle birlikte bütüncül bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, klinik uygulamalarda ekran kullanımının yalnızca süresel olarak değil, çocuğun günlük yaşam organizasyonu ve aktif katılım fırsatları bağlamında ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effect of screen exposure between 0–3 years of age on daily living skills and quality of life in prematurely born children aged 3–7 years. The study was conducted using a quantitative, cross-sectional, and relational survey model. A total of 65 prematurely born children and their parents participated in the study. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Pediatric Evaluation of Disability Inventory (PEDI), the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) parent and child forms, the Denver II Developmental Screening Test, and a screen exposure questionnaire developed by the researcher. Parametric statistical tests and correlation analyses were used in data analysis. The findings indicated that early screen exposure variables (age at first screen exposure, daily screen time, and exposure age interval) did not produce significant differences in the PEDI self-care, mobility, and social function subscales. Similarly, no significant differences were found in quality of life subscales based on screen exposure variables. However, low-level positive correlations were identified between age at first screen exposure and the social function domain, and between exposure age interval and the school subscale. These findings suggest that the timing of screen exposure, rather than duration alone, may be associated with functional outcomes. Additionally, a significant difference was found between history of incubator stay and the physical subscale of quality of life, with children who had not required incubator care demonstrating higher physical scores. No significant differences were observed in Denver II results according to screen exposure variables. In conclusion, early screen exposure in prematurely born children was not found to have a direct and strong effect on daily living skills or quality of life. Developmental outcomes appear to require a comprehensive evaluation that considers biological risks and environmental factors together. The findings emphasize that in clinical practice, screen use should be evaluated not only in terms of duration but also within the context of the child's daily life organization and opportunities for active participation.