Febril konvülziyonlu çocuk hastaların 1 yıllık izlemi boyunca denver II gelişimsel tarama testinin değerlendirilmesi
Evaluation of denver developmental screening test II during 1 year follow up on pediatric febrile convulsion patients
- Tez No: 427043
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLARA FÜSUN İÇAĞASIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril Konvülziyon, Denver Gelişmsel Tarama Testi, Nöromotor Gelişim, Febrile seizure, The Denver Developmental Screening Test, Neuromotor development
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Febril konvülziyon (FK) çocuklarda görülen en sık konvülziyon tipidir ve çocukluk çağı nörolojik bozuklukları arasında en üst sırayı alır. FK; 3 ay ile 5 yaş arası dönemde merkezi sinir sistemini tutan bir enfeksiyon olmaksızın ya da belirlenmiş bir başka neden olmadan (elektrolit dengesizliği, metabolik bozukluk, entoksikasyon ve travma), önceden afebril konvülziyon geçirmemiş çocuklarda ateşli bir hastalık sırasında görülen konvülziyon olarak tanımlanmıştır. İlk FK sonrası hastaların %30-40'ında rekürrens görülmektedir. Bazı çalışmalarda FK sonrası epilepsi gelişme riski normal popülasyona göre artmış bulunmuştur. FK'ların benign bir tablo olduğu görüşü hakim olmakla birlikte yapılan çoğu çalışmada geçici veya kalıcı nörolojik sekeller oluşturabileceği, mental foksiyonları etkiyebileceği ve hipokampusta bir takım hasarlara neden olabileceği de gösterilmiştir. Çocuğunun konvülziyon geçirdiğine şahit olmak aileler için korkutucu bir deneyimdir. Ailelerin çoğu, geçirilen bu ateşli havalenin çocuklarının beyninde ve gelişiminde hasara neden olacağını düşünmektedir. Çocukların nörogelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan testlerden biri Denver II Gelişimsel Tarama Testidir (DGTT II). Kullanıldığı üç temel alan şunlardır; sağlıklı gözüken çocukların olası sorunları yönünden taranması, gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel şekilde saptama olanağı vermesi ve riskli bebeklerin (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemi. DGTT II yapılırken çocuğun yaşına göre yapması gereken bir takım yetiler aileye sorulur ya da testi yapan tarafından hastaya uygulatılmasına dayalı olarak kaydedilir ve sonuçlarına göre hastaya puanlama yapılır. Çalışmamızın amacı; FK'nun çocukların nörogelişimi üzerine olan etkisini DGTT II kullanarak ortaya koymaktır. Bu çalışma Ocak 2013-Temmuz 2013 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniğinde FK tanısıyla yatan 28 hasta üzerinde yapıldı. Çalışmaya aldığımız hastalara yattıkları dönemde ve bir yıl sonrasında DGTT II uygulandı, yaş, cinsiyet ve konvülziyon sayısı ve kontrolde nöbet tekrarı, akrabalarında nöbet öyküsü sorularak kaydedildi. Olguların %64,3'ü erkek, %35,7'si kız, ortalama yaşları 18.42±10.48 ay idi. Bu hastaların DGTT II puanları incelendiğinde %53.6 'sı normal, %39.3'ü şüpheli ve %7.1'i ise anormal bulundu. Aynı hastaların bir yıl sonraki kontrol DGTT II puanlarına bakıldığında; %67.9'nun normal, %28,6'sının şüpheli ve %3,6'sın ise anormal puan aldığı tespit edildi. Çalışmaya alındığında 15 hastanın DGTT II puanı normal bulunurken kontrol sonrasında 14'ü normal, 1 tanesi ise şüpheli bulundu. Kontrol öncesi şüpheli bulunan 11 hastanın 4'ü normal 1'i ise anormal bulunurken, kontrol öncesi anormal bulunan 2 hastanın 1'i şüpheli 1'i ise normal bulundu. Hastaların %78.6'sında bir yıl sonra nöbet tekrarının olduğu görüldü. Uzun süreli antiepileptik tedavi, hastaların %78.6'sına verilmezken, %14.3'üne fenobarbital(FB), %7.1'ine valproik asit(VPA) başlanılmıştır. Hastaların %64.3'nün ailesinde nöbet geçiren bireylerin olduğu bulundu. Sonuç olarak; FK geçiren çocuklar DGTT II ile değerlendirildiğinde, FK'nun çocukların nöromotor gelişimlerinin olumsuz olarak etkilenmediği saptadı. Ailelere febril konvülziyonla ilgili bilgi verilirken en çok kaygılandıkları bu durumun ayrıntılı bir şekilde anlatılmasının onlarda oluşan anksiyetiyi azaltacağına ve gereksiz medikal işlemlerin yapılmasının da önüne geçileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Febrile seizure (FS) is the most common type of seizure seen in children, and also FS is one of the most common neurological disorders of childhood. FS is a seizure occuring in children between the ages of 3 months and 5 years that there is not an infection of central nervous system, there are no metabolic problems (electrolyte imbalance, intoxication, trauma), and there have not been prior seizures that have occured without fever. Approximately 30% to 40% of children who have a FS will have a recurrence. Some studies found that developing epilepsy in children with FS was higher than normal population. Although FS is considered a benign form of seizure, some studies showed that the risk of developing temporary and/or permanent neurological sequelae was high in children with FS, and FS could influence mental function and cause damage to the hippocampus.Seizures are frightening experience for parents witnessing their child's convulsion.Most parents are considered that FS causes brain damage and growth retardation. The Denver Developmental Screening Test II (DDST II) is a test for assessing neurodevelopment of children. The DDST II is used in three main areas; the detection of healthy children's potential problems, the objective detection of developmental delay in children suspected of delayed development, and the high risk infant follow-up (prenatal problems, low birth weight or premature, multiple pregnancy, family history of developmental delay, babies born as a result of assisted reproduction technologies, etc.). The abilities according to child's age are asked to family or recording the capable of performing a given task in DDST II. Then, the patient is scored based on the results. The aim of our study is to demonstrate the febril seizure's effects on neurodevelopment in children using the DDST II. The study including 28 patients hospitalized for febrile seizure from 1 January to 1 July, 2013 at Cumhuriyet University Hospital Division of Pediatric Neurology. The DDST II test was performed on children at admission and one year later. Children's age, sex and the number of seizures, the number of recurrence, family history of seizure were recorded. The mean age of the patients was 18.42±10.48 months, and the 64.3% of patients were male. The DDST II test were found normal in the 53.6% of patients, suspicious in the 39.3% of patients, and abnormal in the 7.1% of patients. One year later, the DDST II test were performed again, and the 67.9%, 28.6%, 3.6% of patients were found normal, suspicious, abnormal, respectively. One year later, one of patients (n=15) found normal at admission was found suspicious. One year later, four and one of patients(n=11) found suspcious at admission were found normal and abnormal, respectively. One year later, one of patients found abnormal (n=2) was found normal, and the other patient was found suspicious. Seizure recurrence was found in the 78.6% of patients. The 78.6% of patients were not prescribed long-term antiepileptic treatment. The 14.3% and 7.1% of patients were prescribed phenobarbital and valproic acid, respectively. The 64.3% of patients had family history of seizure. In conclusion, we found that FS was not associated with neuromotor developmental delay by using the DDST II. It is important that parents were enlightened about FS, and it may help reduce the anxiety of parents. We believe that it may also help prevent an unnecessary medical procedures.