Roma hukukunda ifa yeri (solutıonıs locus)
The place of performance in Roman law (solutionis locus)
  1. Tez No: 1008433
  2. Yazar: AYŞE GÜL EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUFAN ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Roma Hukuku, borç, ifa, borcun ifa yeri, plus petitio loco, Roman Law, obligation, performance, the place of performance, plus petitio loco
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Roma Hukuku Bilim Dalı
Özet
Roma Hukuku'nda ifa yerini konu edinen bu tez çalışması, bir girişten sonra dört ana bölümden ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde ifa yeri kavramı ile doğrudan ilişkili olmaları sebebiyle, Roma Hukuku'nda borç (obligatio) ve ifa (solutio) kavramları ile bunların unsurları genel hatlarıyla incelenmiştir. İkinci bölümde ilk olarak, Roma Hukuku'nda ifa yeri kavramsal olarak ele alınmıştır. Daha sonra, yine aynı bölüm içerisinde, Roma Hukuku kaynaklarından yola çıkarak, Roma'da borçların ifa edilmesi gereken yerlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ifa yerinin Roma Usul Hukuku'na yansıyan iki etkisi üzerinde durulmuştur. Buna göre ilk önce, Klasik Dönem Roma Hukuku'nda yetkili yargı makamı olan forum ile ifa yeri arasındaki ilişki irdelenmiştir. Aynı bölümde, daha sonra ifa yerinin, fazla talep (plus petitio) ile ilişkisi ve özellikle yer bakımından fazla talebin (plus petitio loco) sonuçlarına olan etkisi üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde çalışmamızın konusuyla ilgili Türk Hukuku'ndaki düzenlemeye genel olarak yer verilmiştir. Yine bu bölümde, Türk Hukuku'ndaki düzenleme ile Roma Hukuku arasında, çalışmamızın konusuna ilişkin temel noktalar ile sınırlı olacak şekilde bir karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which deals with the place of performance in Roman Law, consists of four main parts after an introduction and a conclusion part. In the first part, the concepts of debt (obligatio) and performance (solutio) in Roman Law and their elements are examined in general terms, since they are directly related to the concept of place of performance. In the second part, firstly, the place of performance in Roman Law is conceptually discussed. Later, within the same section, it has been tried to determine the places where the debts should be fulfilled in Rome, on the basis of Roman Law sources. In the third part, two effects of the place of performance, which are reflected in the Roman procedural law, are emphasized. Accordingly, firstly, the relationship between the forum, which is the competent judicial authority in classical Roman Law, and the place of performance was examined. In the same section, the relation of place of performance with the special case of plus petitio and especially its effect on the consequences of plus petitio loco are discussed. In the fourth part, the regulation in Turkish Law, regarding the subject of our study, is given in general terms. Again in this section, a comparison has been made between the regulation in Turkish Law and Roman law, limited to the main points related to the subject of our study.