Disiplinlerüstü verilen öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme yeterlik gelişimine yansıması
The reflection of the transdisciplinary teaching on the mathematical modeling competency development of 7th grade students
  1. Tez No: 1008444
  2. Yazar: BANU MEMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENEKŞE SEDEN TAPAN BROUTIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinler üstü eğitim, Disiplinlerarası yaklaşım, Matematik eğitimi, Matematiksel modelleme, Model oluşturma etkinlikleri, Modelleme, Transdisciplinary education, Interdisciplinary approach, Mathematics education, Mathematical modelling, Model eliciting activities, Modelling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Programların bütünleştirilmesi, farklı disiplinlerden elde edilen bilgi, beceri ve değerlerin daha anlamlı bir şekilde bir kavram olarak öğretilmesini amaçlayan bir yaklaşım ya da öğretme stratejisidir. Bu çalışmanın amacı disiplinlerüstü yaklaşımla hazırlanan model oluşturma etkinliklerinin modelleme sürecine nasıl yansıdığını incelemektir. Öğretim deneyi deseniyle gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde bulunan bir devlet okulunun 7. sınıfında öğrenim gören 18 öğrenci oluşturmaktadır. Disiplinlerüstü yaklaşım çerçevesinde“Geri Dönüşüm”teması belirlenerek hazırlanan model oluşturma etkinlikleri üzerinde öğrenciler grup olarak çalışmıştır. Çalışmanın verileri, öğrencilerin yaklaşımlarını ayrıntılı olarak inceleyebilmek amacıyla, grupların sorunun çözümü sırasındaki tartışmalarını ve sınıfta sunulmasını içeren ses kayıtlarının yazıya dökümü, araştırmacı gözlem notları ve öğrenci çalışma dokümanlarından oluşmaktadır. Verilerin analizinde grupların modelleme yeterliklerinin seviyelerini belirlemek amacıyla Modelleme Yeterliklerini Değerlendirme Rubriği [MYDR] kullanılmıştır. Betimsel analiz yöntemi ile analiz edilen veriler bilişsel perspektif çerçevesinde oluşturulmuş MYDR aracılığı ile değerlendirilerek öğrencilerin matematiksel modelleme yeterliklerindeki seviyeleri belirlenmiştir. Öğretmenlerle sürecin başında ve sonunda, öğrencilerle ise süreç sonunda yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen görüşme verileri tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiş; öğrenci gruplarının bilişsel modelleme yeterliklerine ilişkin veriler ise Modelleme Yeterliklerini Değerlendirme Rubriği (MYDR) doğrultusunda betimsel analiz yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Disiplinlerüstü yaklaşımla hazırlanan model oluşturma etkinliklerinin öğrencilerin matematiksel modelleme yeterlikleri gelişimi üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu konuda yapılan çalışma sayısının sınırlı olması, alanyazına katkı sağlayacağını düşündürmektedir. Sonuç olarak, bu araştırma matematik dersinin farklı disiplinlerin entegrasyonuyla öğrencilerin gerçek yaşam problemleri üzerinden modelleme becerilerinin desteklenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The integration of programs is an approach or teaching strategy aimed at teaching knowledge, skills, and values obtained from different disciplines in a more meaningful way as a concept. The purpose of this study is to investigate how modeling creation activities, prepared with a transdisciplinary approach, reflect in the modeling process. The research, conducted using the teaching experiment method, was carried out with a sample group of 18 students from the 7th grade of a public school in the Altıeylül district of Balıkesir province during the 2023-2024 academic year. The“Recycling”theme was determined, and students worked in groups on modeling creation activities prepared within the framework of the transdisciplinary approach. The data of the study consist of transcriptions of audio recordings, which include the discussions of the groups during the solution of the problem and their presentations in class, researcher's observation notes, and student work documents. To analyze the data, the Modeling Competency Evaluation Rubric [MYDR] was used to determine the levels of the groups' modeling competencies. The data, analyzed through descriptive analysis, were evaluated using the MYDR, which was developed within a cognitive perspective, to determine the students' levels of mathematical modeling competencies. Semi-structured interviews were conducted with teachers at both the beginning and the end of the process, while students were interviewed at the end of the process. The interview data were analyzed using thematic analysis, while the data related to students' cognitive modeling competencies were evaluated through a descriptive analysis approach based on the Modeling Competency Evaluation Rubric [MYDR]. No studies have been found examining the effects of modeling activities prepared with a transdisciplinary approach on the development of students' mathematical modeling competencies. The limited number of studies on this topic suggests that it would contribute to the literature. In conclusion, this research shows that students' modeling skills can be supported through real-life problems by integrating different disciplines in mathematics courses.