Aile hekimliği polikliniğinde bel ağrısı şikayeti olan hastalara yaklaşım: Medikal ve geleneksel çözüm arayışları
Approach to patients presenting with low back pain in the family medicine outpatient clinic: Medical and traditional solution-seeking behavior
  1. Tez No: 1008458
  2. Yazar: ESRA ACAR
  3. Danışmanlar: UZMAN ZEYNEP AŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, aile hekimliği, medikal tedavi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, Oswestry Engellilik Ölçeği, Low back pain, family medicine, medical treatment, traditional and complementary medicine, Oswestry Disability Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Aile Hekimliği Polikliniğinde Bel Ağrısı Şikayeti Olan Hastalara Yaklaşım: Medikal ve Geleneksel Çözüm Arayışları Giriş: Bel ağrısı, erişkinlerde sık görülen, yaşam kalitesini düşüren ve sağlık hizmeti kullanımına yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma, aile hekimliği polikliniğine bel ağrısı şikayeti ile başvuran hastaların medikal tedavi ve geleneksel/tamamlayıcı tedaviye yönelimlerini ve bu tercihleri etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, SBÜ Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği ve bağlı birimlerde yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. Veriler, 35 soruluk anket formu ve Oswestry Engellilik Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmaya 18 yaş ve üzeri 341 birey dahil edilmiştir. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS 31.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 48,9±15,7 yıl, ortalama bel ağrısı süresi 90,4±80,7 ay olarak bulunmuştur. Çalışmada medikal tedavi kullanımının yüksek olduğu, en sık kullanılan yöntemin %87,7 ile ilaç tedavisi olduğu saptanmıştır. Bunu %31,4 ile fizyoterapi, %8,2 ile cerrahi tedavi izlemiştir. Hekim tarafından önerilen tedaviyi düzenli uygulama oranının %49,6 ile düşük olması, tedaviye uyumun önemli bir sorun olduğunu göstermiştir. Medikal tedavi kullanımı; yaş, kronik hastalık varlığı, eğitim düzeyi ve medeni durum ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Ayrıca medikal tedavi kullanan hastalarda ağrı süresinin daha uzun, engellilik skorunun ve ağrı şiddetinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi kullanımı %43,7 olarak bulunmuştur. Bu yöntemlerin çoğunlukla öneri üzerine uygulanması, sosyal çevrenin tedavi arayışı üzerindeki etkisini düşündürmektedir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi kullanımı ile yaş ve eğitim düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanırken, ağrı şiddeti ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Aile hekimliği pratiğinde yalnızca medikal tedaviye odaklanan bir yaklaşım, bel ağrısı yönteminde yeterli değildir. Hastaların tedavi tercihleri, inançları, sosyal destek mekanizmaları ve tedaviye uyum düzeyleri de dikkate alınmalıdır. Bu nedenle aile hekimlerinin, bel ağrılı hastalara yönelik değerlendirme ve tedavi süreçlerinde bütüncül, hasta merkezli ve biyopsikososyal temelli bir yaklaşım benimsemeleri önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Approach to Patients Presenting with Low Back Pain in the Family Medicine Outpatient Clinic: Medical and Traditional Solution-Seeking Behaviors Introduction: Low back pain is a common condition among adults, significantly reduces quality of life, and leads to frequent use of healthcare services, making it an important public health problem. This study was conducted to examine the tendencies of patients presenting to a family medicine outpatient clinic with complaints of low back pain toward medical treatment and traditional/complementary therapies, as well as the factors affecting these preferences. Materials and Methods: This research is a cross-sectional study conducted in the Family Medicine Clinic and affiliated units of SBÜ Adana City Training and Research Hospital. Data were collected through face-to-face interviews using a 35- item questionnaire and the Oswestry Disability Index. A total of 341 individuals aged 18 years and older were included in the study. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Statistical analyses were performed using IBM SPSS 31.0 package software. Results: The mean age of the participants was 48.9±15.7 years, and the mean duration of low back pain was 90.4±80.7 months. The study found that the use of medical treatment was high, with medication being the most commonly used method at 87.7%. This was followed by physiotherapy at 31.4% and surgical treatment at 8.2%. The low rate of regular adherence to physician-recommended treatment (49.6%) indicates that treatment compliance is an important issue. Medical treatment use was significantly associated with age, presence of chronic disease, education level, and marital status. In addition, patients using medical treatment had a longer duration of pain, higher disability scores, and greater pain severity. The use of traditional and complementary treatment methods was found to be 43.7%. The fact that these methods were mostly used based on recommendations suggests the influence of the social environment on treatment-seeking behavior. A significant association was found between the use of traditional and complementary treatments and age and education level, whereas no significant association was found with pain severity. Conclusion: In family medicine practice, an approach focused solely on medical treatment is insufficient in the management of low back pain. Patients' treatment preferences, beliefs, social support mechanisms, and levels of treatment adherence should also be taken into consideration. Therefore, it is important for family physicians to adopt a holistic, patient-centered, and biopsychosocial approach in the evaluation and treatment of patients with low back pain.