Investigation of the effects of social isolation and play deprivation on neuroinflammatory parameters in mice
Farelerde sosyal izolasyonun ve oyun eksikliğinin nöroinflamatuar parametrelere etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 1008473
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU GEMİCİ BAŞOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hayvan davranışları, Animal behaviors
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Sosyal izolasyon, duygudurumla ilişkili beyin bölgelerinde nörobiyolojik değişikliklere yol açan güçlü bir psikososyal stres etmeni olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada erkek BALB/c fareler kontrol, kısa süreli izolasyon, uzun süreli izolasyon, yeniden sosyalleştirme ve çevresel zenginleştirme gruplarına ayrılmıştır. Davranışsal değerlendirme Yükseltilmiş Artı Labirent (EPM) testi ile yapılmış; ardından amigdala, hipokampus ve prefrontal kortekste pro-inflamatuvar (IL-1β, IL-6) ve anti-inflamatuvar (IL-10) sitokin düzeyleri, oksidatif stres göstergeleri (TAS, TOS, OSİ), sinaptik bütünlük (sinaptofizin) ve glial aktivasyon (GFAP, Iba-1) analiz edilmiştir. Kısa süreli izolasyon anksiyete benzeri davranışlarda artışa yol açmış olsa da histolojik ve moleküler parametrelerde yalnızca minimal değişiklikler gözlenmiştir. Buna karşın uzun süreli izolasyon belirgin sitokin artışı, oksidatif stres dengesinde bozulma, glial reaktivitede yükselme ve sinaptik işaretlenmede azalma ile ilişkilendirilmiştir. Post-izolasyon döneminde uygulanan yeniden sosyalleştirme ve çevresel zenginleştirme müdahaleleri kısmi düzelmeler sağlamış, ancak uzun süreli izolasyon bu müdahalelerin etkinliğini belirgin şekilde azaltmış ve iyileşmenin düzeyi izolasyon süresine bağlı olarak farklılık göstermiştir. Bulgular, kronik izolasyonun koordineli bir nöroimmün ve sinaptik bozulma süreci başlattığını, ancak müdahale zamanlamasının iyileşme potansiyelinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Isolation is known as a potent social/psychological stressor that causes significant neurobiological changes in emotion-related areas of the brain. In this research project, male BALB/c mice were divided into eight experimental groups including control, isolation, resocialization, and enrichment conditions. The mice were tested using an elevated plus maze, a tool for assessing anxiety and fear responses. Inflammatory cytokines (IL-1β and IL-6) and non-inflammatory cytokines (IL-10) were measured. Oxidative stress markers (TAS, TOS, OSI) were measured, and synaptic health markers (synaptophysin) were measured as well as the extent of glial cell activation (GFAP and Iba-1) in the amygdala, hippocampus, and prefrontal cortex of each mouse. Short-term isolation caused anxiety-like behaviors but only slight histologic and molecular changes. However, long-term isolation led to pronounced increases in cytokine levels, loss of oxidative homeostasis, increased glial activation, and decreased synaptic staining. Resocialization and environmental enrichment after long-term isolation resulted in partial recovery, but the ability to recover from long-term isolation was significantly lower than after shorter periods. Therefore, the length of time mice are isolated has a significant impact on the potential for reversal of neurobiological changes.