İmmun trombotik trombositopenik purpura hastalarında insan lökosit antijeni varyant rs6903608 ilişkisi
Human leukocytes antigen variant rs6903608 association in immun thrombotic thrombocytopenic purpura (ttp) patients
  1. Tez No: 1008472
  2. Yazar: SEMRA CEMRE ATALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KALAYOĞLU BEŞIŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Internal diseases, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: HLA, Trombositopeni, Thrombocytopenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaçlar: İmmün trombotik trombositopenik purpura (iTTP), ADAMTS13 enzim aktivitesinin ciddi düzeyde azalması ile karakterize nadir fakat yaşamı tehdit edebilen bir trombotik mikroanjiyopati sendromudur. Son yıllarda iTTP patogenezinde genetik yatkınlığın rol oynayabileceği ve özellikle HLA bölgesinde yer alan bazı genetik varyantların hastalık gelişimi ve klinik seyir ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, HLA bölgesi ile bağlantılı rs6903608 tek nükleotid polimorfizminin Türk iTTP hastalarında hastalık gelişimi ve klinik seyir ile olası ilişkisini değerlendirmektir. Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dallarında izlenen 71 immün TTP hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 100 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcılardan alınan periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu yapıldı ve rs6903608 polimorfizmi gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (Real-Time PCR) yöntemi ile genotiplendi. Klinik ve laboratuvar verileri hasta dosyalarından elde edildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics Version 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Hasta grubunda rs6903608 heterozigot genotip oranı %85,9, homozigot mutant genotip oranı %14,1 olarak saptanırken kontrol grubunda bu oranlar sırasıyla %88,0 ve %12,0 olarak bulundu. Genotip ve allel dağılımları açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ayrıca genotip grupları arasında klinik ve laboratuvar parametreleri açısından anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Bununla birlikte mutant genotip taşıyıcılarında nüks oranının daha yüksek olduğu yönünde bir eğilim gözlendi. Kaplan–Meier analizi ile yapılan progresyonsuz sağkalım değerlendirmesinde genotip grupları arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuçlar: Bu çalışmada rs6903608 varyantı ile iTTP gelişimi arasında anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Bununla birlikte mutant genotip grubunda gözlenen daha yüksek nüks eğilimi, bu varyantın hastalık başlangıcından ziyade klinik seyir ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalar, rs6903608 varyantının iTTP patogenezindeki rolünün daha net ortaya konmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Immune-mediated thrombotic thrombocytopenic purpura (iTTP) is a rare but potentially life-threatening thrombotic microangiopathy characterized by severe deficiency of ADAMTS13 activity. Recent studies suggest that genetic susceptibility, particularly variants located within the human leukocyte antigen (HLA) region, may contribute to disease development and clinical course. The aim of this study was to evaluate the association between the HLA-linked single nucleotide polymorphism rs6903608 and both disease susceptibility and clinical features in Turkish patients with iTTP. Patients and methods: This study included 71 patients diagnosed with immune TTP who were followed at two tertiary hematology centers and 100 age- and sex-matched healthy controls. Genomic DNA was isolated from peripheral blood samples and the rs6903608 polymorphism was genotyped using real-time polymerase chain reaction (Real-Time PCR). Demographic, clinical and laboratory data were collected from medical records. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics Version 25.0. Results: In the patient group, the frequency of the heterozygous genotype was 85.9% and the homozygous mutant genotype was 14.1%, while these rates were 88.0% and 12.0% in the control group, respectively. No statistically significant differences were observed between patients and controls in terms of genotype or allele distribution. Moreover, no significant associations were found between genotype groups and clinical or laboratory parameters. However, a higher relapse tendency was observed among patients carrying the mutant genotype. Kaplan–Meier analysis showed no statistically significant difference in progression-free survival between genotype groups. Conclusions: No significant association was identified between the rs6903608 polymorphism and the development of iTTP in this study. Nevertheless, the higher relapse tendency observed among mutant genotype carriers suggests that this variant may be related to disease course rather than disease susceptibility. Larger multicenter studies are required to better clarify the role of rs6903608 in the genetic architecture of iTTP.