Çocuğu olan ve olmayan kadınlarda beden kütle indeksi, depresyon, anksiyete ve stres durumu ile yeme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between body mass index, depression, anxiety, and stress levels, and eating behavior in women with and without children
  1. Tez No: 1008478
  2. Yazar: ŞEYMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY ESRA AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Stres, Duygusal Yeme, Çocuğu Olan Kadın, Kadınlar, Obezite, Vücut kitle indeksi, Yeme davranışı, Depression, Anxiety, Stress, Emotional Eating, Women with Children, Women, Obesity, Body mass index, Eating behaviour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocuğu olan ve olmayan kadınlarda depresyon, anksiyete, stres, duygusal yeme davranışı ve beden kütle indeksi (BKİ) arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya toplam 128 kadın katılmış olup örneklem çocuk sahibi olan (n=64) ve çocuk sahibi olmayan (n=64) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Veri toplama sürecinde katılımcılara demografik bilgi formu, antropometrik ölçüm formu, Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASS-21) ve Yetişkin Yeme Davranışı Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada Çocuk sahibi olan kadınların yaş ortalaması daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). Çocuk sahibi olmayan kadınların daha yüksek oranda aktif çalıştığı belirlenmiştir (p<0.001). Alkol kullanımı çocuksuz grupta anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0.001). Antropometrik ölçümlerde çocuk sahibi olan kadınların vücut ağırlığı ve BKİ ortalamaları daha yüksek bulunmuştur (p=0.001; p<0.001). BKİ sınıflandırmasına göre gruplar arasında anlamlı dağılım farkı bulunmuş (p=0.005); çocuklu kadınların çoğu hafif şişman kategorisinde, çocuksuz kadınların çoğu ise normal kategoride dağılım göstermektedir. Yeme davranışları incelendiğinde“Duygusal Aşırı Yeme”alt boyutunda gruplar arasında anlamlı fark bulunmuş ve bu puanın çocuksuz kadınlarda daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0.039). Korelasyon analizinde çocuk sahibi olan grupta“Açlık”,“Duygusal Yetersiz Yeme”ve“Yavaş Yeme”ile BKİ ve vücut ağırlığı arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0.05; p<0.01). Psikolojik belirtiler açısından çocuksuz grupta depresyon ile BKİ ve vücut ağırlığı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunurken (p<0.05), çocuk sahibi olan grupta stres ile vücut ağırlığı arasında sınırda anlamlı pozitif ilişki belirlenmiştir (p=0.050). Yeme davranışları ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiler incelendiğinde çocuk sahibi olan grupta stres ile“Tokluk Hissi”,“Yemekten Keyif Alma”,“Duygusal Yetersiz Yeme”,“Besin Seçiciliği”ve“Yavaş Yeme”arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca anksiyete ile“Yemekten Keyif Alma”arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak ebeveynlik durumunun kadınlarda yeme davranışları ile psikolojik faktörler arasındaki ilişkide önemli bir belirleyici olduğu görülmektedir. Bulgular, risk gruplarının belirlenmesi ve bireyselleştirilmiş beslenme yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Gelecekte daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the relationship between depression, anxiety, stress, emotional eating behavior, and Body Mass Index (BMI) among women with and without children. A total of 128 women participated in the study, and the sample was divided into two groups: women with children (n=64) and women without children (n=64). During the data collection process, participants were administered a demographic information form, an anthropometric measurement form, the Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS-21), and the Adult Eating Behavior Questionnaire. In the study, the mean age of women with children was found to be higher (p<0.001). It was determined that women without children were more likely to be actively employed (p<0.001). Alcohol consumption was significantly higher in the group without children (p=0.001). In anthropometric measurements, body weight and BMI averages were found to be higher in women with children (p=0.001; p<0.001). According to BMI classification, a significant difference in distribution between the groups was observed (p=0.005); most women with children were classified as overweight, while most women without children were in the normal BMI category. When eating behaviors were examined, a significant difference was found between the groups in the“Emotional Overeating”sub-dimension, with higher scores observed in women without children (p=0.039). Correlation analysis showed significant negative relationships between“Hunger”,“Emotional Undereating”, and“Slowness in Eating”with BMI and body weight in the group of women with children (p<0.05; p<0.01). Regarding psychological symptoms, a significant positive relationship was found between depression and BMI and body weight in the group without children (p<0.05), while a borderline significant positive relationship was identified between stress and body weight in the group with children (p=0.050). When the relationships between eating behaviors and psychological symptoms were examined, significant negative relationships were found in the group of women with children between stress and“Satiety Responsiveness”,“Enjoyment of Food”,“Emotional Undereating”,“Food Fussiness”, and“Slowness in Eating”(p<0.05). In addition, a significant negative relationship was observed between anxiety and“Enjoyment of Food”(p<0.05). As a result, parental status appears to be an important determinant in the relationship between eating behaviors and psychological factors in women. The findings are important for identifying risk groups and developing individualized nutritional approaches. Future studies with larger samples are recommended.