Polifenolik madde nanoformülasyonunun meme kanseri hücre modelinde antikanserojenik etkilerinin ve biyoyararlanımlarının moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of the anticancerogenic effects and bioavailabilities of polyphenolic substance nanoformulations in a breast cancer cell model using molecular methods
- Tez No: 1008479
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHANETTİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Moleküler Tıp, Biochemistry, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, polifenoller, lipozom, nanoteknoloji, biyoyararlanım, Breast cancer, polyphenols, liposome, nanotechnology, bioavailability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen malignitelerden biri olup, yüksek insidansı ve mortalite oranı nedeniyle günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Mevcut tedavi seçenekleri her ne kadar yaşam süresini uzatmada etkili olsa da toksisite, direnç gelişimi ve sağlıklı hücreler üzerindeki olumsuz etkiler tedavinin başarısını sınırlandırmaktadır. Bu nedenle doğal kaynaklı moleküllerin araştırılması, alternatif ve tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarına olan ilgiyi artırmaktadır. Polifenoller, bitkisel kökenli yapıları sayesinde antioksidan ve antiproliferatif özellikler gösteren biyoaktif bileşiklerdir. Ancak bu moleküllerin düşük çözünürlük ve biyoyararlanım gibi farmakokinetik sınırlılıkları, klinik kullanımlarını kısıtlamaktadır. Bu engellerin aşılması için nanoteknolojik ilaç taşıyıcı sistemler umut verici stratejilerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, seçilmiş polifenolik bileşiklerin (kuersetin, krisin ve CAPE) meme kanseri hücre modelleri üzerindeki antikanser etkileri değerlendirilmiş, ayrıca bu bileşikler lipozomal nanoformülasyonlar içine yüklenerek biyoyararlanımlarının artırılması hedeflenmiştir. MCF-7 meme kanseri hücre hattı ve MCF-10A normal epitel hücreleri kullanılarak sitotoksisite analizleri gerçekleştirilmiş, WST-8 testi ile hücre canlılığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, polifenollerin ikili kombinasyonlarının sinerjik etkileri incelenmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Hazırlanan lipozomlar partikül boyutu, zeta potansiyeli, enkapsülasyon etkinliği ve morfolojik özellikler açısından karakterize edilmiştir. Çalışma sonucunda, polifenollerin meme kanseri hücrelerinde proliferasyonu baskıladığı, kombinasyon uygulamalarında sinerjistik etkinin ortaya çıktığı ve lipozomal formülasyonların biyoyararlanımı belirgin ölçüde artırdığı gözlemlenmiştir. Hücre canlılığı analizlerine ek olarak, polifenollerin ve nanoformülasyonların moleküler düzeydeki etkilerini belirlemek amacıyla nLC-MS/MS tabanlı proteomik analizler gerçekleştirilmiş ve protein ekspresyon profilleri biyoenformatik araçlarla değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, polifenolik bileşiklerin antikanser potansiyellerini ortaya koymakta ve lipozom tabanlı ilaç taşıma sistemlerinin, meme kanseri tedavisinde alternatif bir yaklaşım olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common malignancy among women and represents a major public health issue due to its high incidence and mortality rates. Although conventional treatment strategies such as surgery, radiotherapy, hormonal therapy, and chemotherapy have improved survival, their effectiveness is often limited by severe toxicity, resistance development, and damage to healthy tissues. Consequently, natural bioactive compounds have gained significant attention as potential complementary or alternative therapeutic agents. Polyphenolic compounds, derived from plants, exhibit strong antioxidant, anti-inflammatory, and antiproliferative activities. Nevertheless, their poor solubility, rapid metabolism, and low bioavailability restrict their clinical applicability. To overcome these limitations, nanotechnology-based drug delivery systems have emerged as promising alternatives. In the present study, selected polyphenols (quercetin, chrysin and CAPE) were investigated for their anticancer potential in breast cancer cell models. These compounds were also incorporated into liposomal nanoformulations to enhance their bioavailability. Cytotoxicity assays were performed using MCF-7 breast cancer cells and MCF-10A normal epithelial cells, and cell viability was evaluated with the WST-8 assay. Furthermore, the synergistic effects of polyphenol combinations were assessed, and the experimental data were subjected to statistical analysis. The prepared liposomal formulations were characterized in terms of particle size, zeta potential, encapsulation efficiency, and morphological features. The findings demonstrated that polyphenols inhibited cell proliferation, exhibited synergistic effects when used in combination, and that liposomal encapsulation significantly improved their bioavailability. Beyond cell viability assays, nLC-MS/MS-based proteomics and bioinformatic tools were employed to characterize the molecular-level effects and protein expression profiles of the polyphenols and nanoformulations. Overall, this study highlights the therapeutic potential of polyphenolic compounds and supports the applicability of liposome-based nanocarriers as an alternative strategy in breast cancer treatment.